Η προσφυγή της Πορτογαλίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης προκαλεί έντονη ανησυχία στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η Ισπανία θα είναι το επόμενο κράτος-μέλος που θα προσφύγει για διάσωση.

Και η περίπτωση της είναι πολύ διαφορετική από εκείνες της Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, δεδομένου ότι πρόκειται για την 3η σε πληθυσμό χώρα της ζώνης του ευρώ.

Ο Καθηγητής των Οικονομικών Blanchflower σε τηλεοπτική συνέντευξη του στο Bloomberg χαρακτήρισε την προσφυγή ως «μεγάλο λάθος που σπρώχνει τώρα τις πιέσεις των αγορών στην Ισπανία, σε μία χώρα με 20% ανεργία και πολύπλοκα προβλήματα στον δανεισμό για αγορά κατοικίας».

Η κρίση στην ευρωζώνη που ξεκίνησε πριν περίπου 1,5 χρόνο από την Ελλάδα δείχνει να παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις και να βάζει το σύνολο της νομισματικής ένωσης σε περιπέτειες.

Επιβεβαιώνονται όσοι έκαναν λόγο ότι αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα η κρίση δανεισμού δεν θα περιοριστεί εντός των ελληνικών συνόρων, αλλά θα εξαπλωθεί γρήγορα και στις υπόλοιπες χώρες PIGS (Portugal, Ireland, Greece, Spain).