Για το Ελσίνκι αναχωρεί σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με θέμα την Οικονομική Διακυβέρνηση της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο της συνόδου αλλά και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει στο περιθώριο των εργασιών με ομολόγους του, ο κ. Σαμαράς θα αναπτύξει τις θέσεις του για την οικονομική κρίση στην χώρα μας και θα υποστηρίξει ότι δικαιώθηκε η αρχική του τοποθέτηση ότι τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου ανακυκλώνουν και παρατείνουν την ύφεση και δεν οδηγούν σε έξοδο.

Θα τονίσει ότι είναι ανάγκη να ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα και θα υπενθυμίσει την πρότασή του για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, με δεδομένο ότι τα στοιχεία από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μνημονίου είναι αποθαρρυντικά.

Θα ζητήσει να αντιμετωπισθεί ενιαία το πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζουν οι χώρες του Ευρωπαϊκού νότου και η Ιρλανδία και θα επαναλάβει δε την πρότασή του για έκδοση Ευρωπαϊκού ομολόγου. Όσον αφορά την χώρα μας θα ταχθεί υπέρ της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του χρέους χωρίς λήψη επιπλέον μέτρων που θα γονατίσουν την ελληνική οικονομία.

Το επιτελείο της λεωφόρου Συγγρού υποστηρίζει ότι το κλίμα για τη ΝΔ μεταξύ των μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έχει αποκατασταθεί μετά την αρχική ψυχρότητα με την οποία τα αδελφά κόμματα είχαν αντιμετωπίσει το «όχι» στο μνημόνιο.

Θεωρούν δε ότι η επιβεβαίωση των προβλέψεών τους δικαιώνει την αρχική τους τοποθέτηση και τους αφήνει περιθώριο για περαιτέρω προσέγγιση.

Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν, η ΝΔ δεν είναι μόνη. Ο αρχηγός του συντηρητικού κόμματος της Ισπανίας κ. Ραχόι με τον όποιο συναντήθηκε πρόσφατα κινείται σε παραπλήσια γραμμή όσον αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου ενώ σύμπλευση υπάρχει και στο θέμα της αντιμετώπισης της μετανάστευσης που οξύνεται λόγω του κύματος φυγής από τις αραβικές χώρες που συνταράσσονται.

Στη Σύνοδο Κορυφής συμμετέχουν οι Αρχηγοί Κρατών και Πρωθυπουργοί μέλη του ΕΛΚ από 15 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, ενώ παίρνουν μέρος ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ρομπάι και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μπούζεκ.

Στο περιθώριο των εργασιών, ο κ. Σαμαράς θα έχει και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ομολόγους του, ενώ θα επιδιώξει ιδιαίτερη συνάντηση με τον νικητή των πρόσφατων εκλογών της Ιρλανδίας.

Τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας θα συνοδεύουν, ο εκπρόσωπος Τύπου, Ιωάννης Μιχελάκης, ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων & Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σταύρος Παπασταύρου και οι σύμβουλοι του Προέδρου, Γιάννης Μουρμούρας και Χρύσανθος Λαζαρίδης.