Μετάβαση της Ελλάδας σε πολυπολιτισμική κοινωνία. Διοικητικά πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν τις 150.000 ευρώ. Φυλάκιση ως τρία έτη. Δίωξη χρηστών Ίντερνετ και υπευθύνων «ρατσιστικών» ιστοσελίδων, blogs κ.α., ακόμα κι αν αυτά φιλοξενούνται σε servers του εξωτερικού.
Ποινικοποίηση της άποψης αν αφορά θέματα που ορίζονται από νομοσχέδιο ως «εχθροπάθεια» εναντίον φυλής, θρησκεύματος, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής και γενετήσιου προσανατολισμού.
Αυτές είναι ορισμένες από τις βασικές πρόνοιες του επίμαχου νομοσχεδίου, το οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία, επιδιώκει να τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί όλους όσοι δεν συμμερίζονται το όραμα της «πολυπολιτισμικής κοινωνίας».
Ο σκοπός του «αντιρατσιστικού» νομοσχεδίου που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της διαβούλευσης είναι η «η καταπολέμηση ιδιαίτερα σοβαρών μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου».
Το βασικό σκεπτικό των επικριτών του νέου νόμου είναι ότι σχεδιάστηκε για να οδηγεί στα ποινικά δικαστήρια οποιονδήποτε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την υπερπληθώρα λαθρομεταναστών στην Ελλάδα και την ανάγκη να ελεγχθεί το φαινόμενο.
Θύματα του νέου νόμου Καστανίδη θα μπορούσαν να είναι, για παράδειγμα, οι περίπου εννέα στους δέκα πολίτες (89,5%) που συμφωνούν με την απέλαση των παράνομων μεταναστών οι οποίοι δε δικαιούνται άσυλο (στοιχεία από δημοσκόπηση της Alco για την εφημερίδα Έθνος, 16/1/2011).
Μεταξύ των πολλών αμφιλεγόμενων σημείων του νομοσχεδίου είναι και εκείνο του εισηγητικού άρθρου, το οποίο αναφέρεται στο νόμο που αντικαθιστά και στη μετάβαση της χώρας μας σε μια «πολυπολιτισμική κοινωνία». Εκεί διαβάζουμε:
«Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, εν όψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλει ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους».