Διευκρινίσεις για διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου έδωσε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στον Βήμα FM.
Σχετικά με τη διαδοχική ασφάλιση, ανέφερε ότι «υπάρχει σημαντική βελτίωση, διότι δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον που έχει διαδοχική ασφάλιση να υπολογίσει όλους τους χρόνους για να πάρει σύνταξη».
Επισήμανε πως μέχρι σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούσε κάποιος να αθροίσει το χρόνο ασφάλισης που είχε στο ΙΚΑ με τον χρόνο ασφάλισης που είχε στο ΤΕΒΕ για να πάρει σύνταξη στο όριο ηλικίας που προέβλεπε το κάθε ταμείο.
Ερωτηθείς για τους ασφαλισμένους πριν το 1983, απάντησε πως όπου υπήρχε το καθεστώς να βγαίνουν στη σύνταξη με 35 χρόνια ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Διευκρίνισε πως αυτό αφορά τους εργαζομένους στο Δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στα ταμεία Τύπου.
Πρόσθεσε μάλιστα πως υπάρχει και μια ρύθμιση που αφορά και το ΙΚΑ, δηλαδή όσοι έχουν συμπληρώσει τα 35 χρόνια το 2010 ή και το 2011, δεν θίγονται ακόμη κι αν είναι μικρότεροι σε ηλικία από τα 58 που είναι το όριο σήμερα για συνταξιοδότηση.
Μάλιστα από το 2011 που θα έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίσουν και πλασματικά χρόνια δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς ακόμα και 31, 32 χρόνια να έχουν συμπληρώσει μέχρι σήμερα, να θεμελιώσουν δικαίωμα για να πάρουν σύνταξη στο 58ο έτος της ηλικίας που ισχύει σήμερα.