Σεβαστές και χρήσιμες χαρακτήρισε η Λούκα Κατσέλη τις συμβουλές της τρόικας, προσθέτοντας όμως πως η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η υπουργός εργασίας τόνισε πως η ανταγωνιστικότητα δε θα κερδηθεί μέσω από την εξαθλίωση του βιοτικού επιπέδου, σημειώνοντας ωστόσο ότι σε ορισμένους κλάδους χρειάζεται ελάφρυνση του μισθολογικού κόστους προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.
Η κ. Κατσέλη ξεκαθάρισε πάντως ότι δε θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων, ούτε περαιτέρω αυξήσεις των φόρων.
«Ευελιξία και προσαρμογή αντί για λουκέτο», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις βάζουν τάξη στην αγορά, καθώς – όπως είπε – «εργαζόμενοι και εργοδότες κάθονται στο ίδιο τραπέζι και αποφασίζουν με ποιο τρόπο θα πάει η επιχείρηση μπροστά». «Το εθνικό στοίχημα είναι να πατήσουμε γκάζι και να στηρίξουμε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Είναι αλήθεια ότι η ανεργία αυξάνει, αλλά θέλω να είμαι αισιόδοξη ότι δε θα οδηγηθούμε στα νούμερα που προβλέπουν οι μελέτες», πρόσθεσε.
Η κ. Κατσέλη διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κατάργησης 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. «Δεν ετέθη ούτε από την αρχή, ούτε τώρα, ούτε υπάρχει τέτοιο θέμα. Περαιτέρω μείωση μισθού θα οδηγούσε σε βαθύτερη ύφεση», είπε.
Η κ. Κατσέλη χαρακτήρισε προτεραιότητα τη στήριξη του ΟΑΕΔ, την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας και την εισφοροδιαφυγή και εκτίμησε ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα με τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε ερώτηση πάντως για τα επικουρικά ταμεία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν περικοπές σε περίπτωση που κάποιο από αυτά είναι ελλειμματικό.
Αναφερόμενη στο δημόσιο τομέα η κ. Κατσέλη υποστήριξε ότι το δημόσιο θα πρέπει να γίνει επιτελικό και σύγχρονο, επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει περιορισμός στις ΔΕΚΟ και διαβεβαίωσε ότι δε θα χρειαστεί να γίνουν απολύσεις από τη στιγμή που εφαρμόζεται η αναλογία «1 προς 5» στις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις και γίνεται διαχείριση ανθρωπίνων πόρων.