Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μίλησε στην εκπομπή Ανοιχτές Υποθέσεις και τον Πέτρο Κουσουλό το βράδυ της Τετάρτης όπου σχολίασε την υπόθεση των Τεμπών αλλά και τις αλλαγές στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία.
«Από ό,τι αποκαλύπτεται πλέον και δικαστικά, οι ιατροδικαστές είχαν κάνει συγκεκριμένα λάθη, τα οποία εξόργισαν τον κόσμο. Με αυτό το νομοσχέδιο, που είναι πια νόμος του κράτους και ισχύει από τις 29 Ιανουαρίου, θελήσαμε να θέσουμε σε νέες βάσεις τη λειτουργία της ιατροδικαστικής υπηρεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης. Παρατηρούμε πολλές φορές και σε πάρα πολλές υποθέσεις να υπάρχουν αμφισβητήσεις για εκθέσεις μεμονωμένων ιατροδικαστών και ταυτόχρονα να υπάρχουν δημόσιες αντιπαραθέσεις» τόνισε στην αρχή της συζήτησης ο κ. Φλωρίδης.
Σε σχόλιο του παρουσιαστή αν τριμελής επιτροπή συστάθηκε για να συγκαλύψει την υποθέση των Τεμπών αρνήθηκε λέγοντας: «Τους είπα λοιπόν εκεί πέρα ότι ο χρόνος πολύ γρήγορα θα δείξει ότι αυτό που λέτε είναι ψέματα, γιατί κάτι τέτοιο ούτε καν υπάρχει ως δυνατότητα.
Γιατί, για να ασχοληθεί αυτή η τριμελής επιτροπή με μία υπόθεση η οποία έχει ερευνηθεί πριν από τρία χρόνια, σίγουρα δεν μπορεί να το κάνει από μόνη της.
Πρέπει να τη διατάξει είτε ο εισαγγελέας είτε ο ανακριτής, γιατί πολεμήθηκε τόσο πολύ και μέσα στη Βουλή και εκτός Βουλής αυτή η διαδικασία. Μέσα στη Βουλή, για λόγους πολιτικών εντυπώσεων, όπως γίνεται πάντα. Δηλαδή, λένε ένα ψέμα, δεν τους νοιάζει ότι είναι ψέμα όταν το λένε, αλλά σκέφτονται να προκαλέσουν κάποιες εντυπώσεις. Ήθελαν να γίνει και σε λίγες μέρες, σε δύο μέρες, το «σιλάτ» για τα Τέμπη. Ήθελαν λοιπόν να δημιουργήσουν έναν ακόμα λόγο για να πούνε ότι η κυβέρνηση κάνει κάτι περίεργο».
«Περισσότεροι ιατροδικαστές για μαζικές καταστροφές, ας πούμε, και αυτό ακριβώς κινητοποίησε και εμάς. Επιπλέον, μία δυσάρεστη εικόνα που έχουμε όλοι όταν κάποιος εισάγεται σε νοσοκομείο και ξαφνικά πεθαίνει εντός των επόμενων 24 ωρών. Εκεί πάντα απαιτούνταν ιατροδικαστική έκθεση, και αυτό ξέρετε, είναι μία τεράστια ταλαιπωρία για τον κόσμο. Λοιπόν, αυτό καταργείται τώρα, δηλαδή λέμε ότι εφόσον έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο και επισημοποιηθεί ο θάνατος εντός 24 ωρών, το ίδιο το νοσοκομείο θα πιστοποιήσει τι συνέβη. Όπως και για το θάνατο που γίνεται στα σπίτια, ο γιατρός του θύματος θα πιστοποιεί το γεγονός. Άρα, ουσιαστικά, αυτό που γίνεται είναι ότι καταργείται η υποχρεωτική νεκροτομή στο νοσοκομείο» εξήγησε όσον αφορά το νομοσχέδιο.
Ο υπουργός ξεκαθαρίζει ότι αυτή η τριμελής επιτροπή δεν συστήθηκε για να συγκαλύψει το έγκλημα των Τεμπών, γιατί δεν θα μπορέσει να παρέμβει σε αυτή την υπόθεση, αφού πρόκειται για μια εισαγγελική έρευνα που έχει ξεκινήσει χρόνια πριν. Θα ισχύει για τις περιπτώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως είναι και η υπόθεση της Αμαλιάδας.
«Η υπόθεση των Τεμπών είναι χαρακτηριστική. Λέμε ότι πήγαν οχτώ ιατροδικαστές, αλλά κανείς από αυτούς, από όποια υπηρεσία και αν προέρχονταν, δεν μπορούσε να επιβάλλει την επιθυμία της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας, η οποία ήθελε να διαχειριστεί το περιστατικό μόνη της. Καλώς ή κακώς, λοιπόν, δεν μπορούσε κανείς να πει ότι έπρεπε να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο για τις μαζικές καταστροφές και όλοι οι ιατροδικαστές να συνεργαστούν για να βγάλουν εις πέρας το περιστατικό. Υπήρχε ένα φεουδαρχικό σύστημα στην ιατροδικαστική, το οποίο τώρα καταργείται, και η υπηρεσία γίνεται πλέον υπηρεσία» επισήμανε στη συνέχεια ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού.
Οι ιατροδικαστές τα τελευταία χρόνια τείνουν να διαφωνούν μεταξύ τους, να ερμηνεύουν τα ίδια ευρήματα με διαφορετικούς τρόπους για αυτό το φαινόμενο ο κ. Φλωρίδης αποκάλυψε: «Για να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στις τοξικολογικές εξετάσεις, δημιουργούνται δύο νέα εργαστήρια, στον Πειραιά και στην Πάτρα, ενώ ταυτόχρονα θα συμμετέχουν οκτώ νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όλα αυτά εντάσσονται σε μια προσπάθεια να διευρυνθεί η επιστημονική βάση για τη διενέργεια τοξικολογικών εξετάσεων.
Τα τελευταία χρόνια, κάποιοι Έλληνες ιατροδικαστές εξέδωσαν πορίσματα τα οποία αμφισβητήθηκαν και αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος. Υπήρξαν και άλλες έκνομες πράξεις από ορισμένους, αλλά αυτή η νέα οργάνωση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τίποτα πλέον δεν θα είναι ανέλεγκτο. Όλα θα βρίσκονται υπό έλεγχο και σε θεσμικό πλαίσιο.
Σχετικά με τους νεκροτόμους, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει κατ’ εξαίρεση προσλήψεις για να στελεχωθούν οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες, και παράλληλα, με τον ίδιο νόμο, προβλέπεται η άμεση πλήρωση των κενών θέσεων των ιατροδικαστών, με αποτέλεσμα να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις την επόμενη εβδομάδα» .