Με 160 θετικές ψήφους ο Κώστας Τασούλας αναδείχθηκε νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έναντι 34 ψήφων που έλαβε ο Τάσος Γιαννίτσης που είχε προτείνει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, 29 που πήρε η εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λούκα Κατσέλη, και 14 που απέσπασε ο Κώστας Κυριακού που είχε κατεβάσει ως υποψήφιο η «Νίκη». Παράλληλα υπήρξαν 39 παρών.

Η ορκωμοσία του κ. Τασούλα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 13 Μαρτίου. Θυμίζουμε ότι οι 160 ψήφοι είχαν εξασφαλιστεί εξαρχής, αφού τόσες είχε λάβει ο ηπειρώτης πολιτικός και στις τρεις προηγηθείσες άκαρπες ψηφοφορίες, στις 25 Ιανουαρίου, στις 31 Ιανουαρίου και στις 6 Φεβρουαρίου. Επί της ουσίας πρόκειται για τις 156 ψήφους των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας συν οι τέσσερις ψήφοι των ανεξάρτητων βουλευτών, Αντώνη Σαμαρά, Μάριου Σαλμά, Παύλου Σαράκη και Χάρη Κατσιβαρδά.

Στον αντίποδα, η απόφαση των βουλευτών της Νέας Αριστεράς να απέχουν από τη διαδικασία μείωσε τα «υπέρ» που θα λάμβανε η προταθείσα από τον ΣΥΡΙΖΑ Λούκα Κατσέλη στα 29 (πρόκειται για τους 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συν τους τρεις ανεξάρτητους βουλευτές Αθηνά Λινού, Αρετή Παπαϊωάννου, και Γιάννη Σαρακιώτη), έναντι 34 ψήφων που συγκεντρώνει ο προτεινόμενος από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ πρώην υπουργός, Τάσος Γιαννίτσης. Ο εκλεκτός της μείζονος αντιπολίτευσης απέσπασε τις 31 ψήφους των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συν τις ψήφους των τριών ανεξάρτητων βουλευτών Πέτρου Παππά, Ράνιας Θρασκιά και Μπαράν Μπαράν.

Στις τρεις προηγούμενες ψηφοφορίες η Κατσέλη είχε πάρει 40 ψήφους έναντι 35 του Γιαννίτση, ενώ αυτή τη φορά για τον λόγο που προαναφέραμε ο Γιαννίτσης πέρασε μπροστά με 34 ψήφους έναντι 29 της κας Κατσέλη.

Ο δε συγγραφέας Κώστας Κυριακού που προτάθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νίκης έλαβε όπως αναμέναμε 14 θετικές ψήφους. Οι 10 προέρχονται από τους βουλευτές του κόμματος και οι 4 από τους ανεξάρτητους Διονύση Βαλτογιάννη, Γιώργο Μανούσο, Γιάννη Δημητροκάλλη και Κώστα Φλώρο.

Το ΚΚΕ, όπως συνηθίζει σε τέτοιου είδους διαδικασίες, επέλεξε το «παρών», ενώ όσον αφορά την Πλεύση Ελευθερίας, η πρόεδρος του κόμματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, όταν αναγνώστηκε το όνομά της στην αίθουσα της Ολομέλειας, προκειμένου να αναφέρει ποιο πρόσωπο επιλέγει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, εκείνη σηκώθηκε όρθια, ύψωσε τη γροθιά της και είπε «όχι στη συγκάλυψη», με τον πρόεδρο του Σώματος Νικήτα Κακλαμάνη να αναφέρει ότι δεν θα γραφτεί τίποτα στα πρακτικά και βέβαια δεν θα προσμετρηθεί η ψήφος της. Νωρίτερα η κα Κωνσταντοπούλου είχε στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, στην οποία ανέφερε τα εξής ως προς την αντίρρησή της να γίνει ο Κώστας Τασούλας Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τόσο η ίδια όσο και οι βουλευτές του κόμματός της αποχώρησαν επιδεικτικά από την αίθουσα χωρίς να ψηφίσουν. Ανέβηκαν τα σκαλιά των εδράνων που συνήθως φιλοξενούν τους αξιωματούχους (δεξιά του βήματος της Ολομέλειας) και αποχώρησε από την έξοδο του προεδρείου.

Να σημειωθεί τέλος ότι λίγη ώρα πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας η κα Μαρία Καρυστιανού έστειλε επιστολή με την οποία ζητούσε την ακύρωση της ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην επιστολή της ανέφερε πως η τελική ψηφοφορία για την εκλογή Τασούλα πραγματοποιείται χωρίς να έχει ικανοποιηθεί το αίτημά της «να απαντήσετε, αλλά και να διαβιβάσετε από τις 5 Φεβρουαρίου στους βουλευτές το αίτημα με τα τρία “καυτά” ερωτήματα που έθεσε ο Σύλλογος και οι συγγενείς αλλά και όλος ο ελληνικός λαός σχετικά με τις δικογραφίες για το θέμα των Τεμπών».

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, μετέβη στο γραφείο 258 του 2ου ορόφου του Κοινοβουλίου, για να συναντήσει τον κ. Τασούλα και να του αναγγείλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που τον καθιστά 9ο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.