Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής συζητήθηκε σήμερα ο διορισμός του Κωνσταντίνου Παπαβασιλείου στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ. Η Επιτροπή διατύπωσε θετική γνώμη, κατά πλειοψηφία, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση διατύπωσε αρνητική γνώμη. Ο υφυπουργός παρα τον πρωθυπουργό Παύλος Μαρινάκης στην ομιλία του ανέφερε: «Αξιότιμα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, έχω την τιμή σήμερα να βρίσκομαι ενώπιόν σας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που προβλέπεται από τον νόμο 5062/2023 που αναφέρεται στο νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο και έπειτα από την κατάρτιση του τελικού πίνακα των επικρατέστερων υποψηφίων από το ΑΣΕΠ, προκειμένου να σας ζητήσω να παράσχετε τη γνώμη σας σχετικά με την επιλογή του Κωνσταντίνου Παπαβασιλείου, ως Διευθύνοντος Συμβούλου της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. που προτίθεμαι να εισηγηθώ στη συνέχεια στην επόμενη Γενική Συνέλευση της Ε.Ρ.Τ.
Σημειώνεται φυσικά ότι είναι η πρώτη φορά που επιλέγεται στέλεχος για τη διοίκηση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης μέσα από την προαναφερθείσα διαδικασία επιλογής διοικήσεων, δηλαδή μετά την υποβολή αιτήσεων σε ανοικτό διαγωνισμό, γραπτές εξετάσεις που έδωσαν όλοι οι υποψήφιοι, μοριοδότηση με βάση τα συγκεκριμένα δικαιολογητικά που έφεραν, συνεντεύξεις, όλα από την εποπτεία του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, δηλαδή του ΑΣΕΠ. Ενώ βέβαια, οφείλουμε να αναδείξουμε και πως η Ε.Ρ.Τ. συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων φορέων που ανήκουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου που ολοκληρώνει πλέον τη διαδικασία, γεγονός που υπογραμμίζει την προσήλωσή της στο δημόσιο χαρακτήρα της και στην ποιότητα και αντικειμενικότητα των υπηρεσιών που προσφέρει στους Έλληνες πολίτες, πάντοτε με σεβασμό στα χρήματά τους.
Να σας πω εδώ, ότι είναι ήδη σε εξέλιξη και ο αντίστοιχος διαγωνισμός για τη θέση του προέδρου της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης.
Η επιλογή του μέχρι σήμερα Γενικού Διευθυντή Προγράμματος, κ. Παπαβασιλείου, έγινε με βάση την ανάγκη να αναδειχθεί ένα πρόσωπο που προέρχεται από τα σπλάχνα της Ε.Ρ.Τ., καθώς εργάζεται σε αυτήν επί 27 έτη, συγκεκριμένα από το 1997, ενώ ως Γενικός Διευθυντής Προγράμματος, από το 2020, έχει σημαίνοντα ρόλο στην ποιοτική αναβάθμιση του προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης τα τελευταία χρόνια. Η εισήγησή μου, λοιπόν, λαμβάνει υπόψιν τη μακροχρόνια και ευδόκιμη εργασιακή εμπειρία του κ. Παπαβασιλείου στην Ε.Ρ.Τ. η οποία παρέχει επαρκή εχέγγυα ως προς την εις βάθος γνώση του αντικειμένου της εταιρείας, καθώς και του διοικητικού, οργανωτικού και λειτουργικού πλαισίου της δημόσιας τηλεόρασης, όπως επίσης και των ιδιαιτεροτήτων που ο δημόσιος χαρακτήρας αυτονόητα συνεπάγεται. Γι’ αυτούς τους λόγους, προτείνω την επιλογή του και ζητώ τη σύμφωνη γνώμη σας».
Κατά την δευτερολογία του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας στα όσα ελέχθησαν στη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή σημείωσε: «Η αλήθεια είναι ότι πολύ μεγάλο μέρος της συζήτησης την οποία παρακολούθησα και των τοποθετήσεων αδικούν πάρα πολύ τη σημασία που έχει αυτή η συζήτηση με βάση το θέμα. Το είπαν αρκετοί εκπρόσωποι Βουλευτές της Πλειοψηφίας και νομίζω ότι αυτός είναι και ένας από τους λόγους που υπάρχει και μια απόσταση πολύ μεγάλου μέρους της κοινωνίας από τέτοιες συζητήσεις.
Σήμερα επιλέγουμε ένα πρόσωπο. Εκφράζει γνώμη μια πολύ σημαντική, από τις πιο σημαντικές Επιτροπές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, για ένα πρόσωπο, τον κ. Παπαβασιλείου, για μια συγκεκριμένη θέση. Πέραν της παρατήρησης ότι πριν απαντήσει στα ερωτήματα που του ετέθησαν, εκφράζετε μια θεωρώ καθαρά κομματική και με απόλυτα χαρακτηριστικά στείρας αντιπολίτευσης άρνηση, αυτό είναι μια επιλογή του κάθε ομιλητή, επίσης και πολύ περισσότερο του κάθε κόμματος.
Η κριτική -δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό δυστυχώς- που ασκήθηκε, σε καμία περίπτωση στο πρόσωπο, δεν ήταν καν κριτική στη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης και μάλιστα για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι των τελευταίων ετών, που ο κ. Παπαβασιλείου ήταν και διευθυντής προγράμματος της ΕΡΤ, χωρίς μάλιστα να έχει περιγραφεί από τους ομιλητές της αντιπολίτευσης ποιος είναι ο ρόλος και ποιες οι αρμοδιότητες του Διευθυντή Προγράμματος, ποιες διευθύνσεις υπάγονται κάτω από την Γενική Διεύθυνση Προγράμματος και ασκήθηκε μια κριτική την οποία την έχουμε ακούσει. Δεν σας το κρύβω, πραγματικά σας το λέω, ότι για όλα όσα είπατε, είχα ήδη σημειώσεις για να σας απαντήσω, εκτός από δύο τρία, τα οποία τα βρήκα πάρα πολύ εύκολα.
Πρώτο και σημαντικότερο, γιατί το προσπερνάμε, αλλά προσωπική μου άποψη, όχι μόνο ως εκπροσώπου της κυβέρνησης και Υφυπουργού αρμόδιου για την ενημέρωση και την επικοινωνία και χάρηκα που επισημάνθηκε από βουλευτές μας, όπως ο κύριος Λαμπρόπουλος, δεν πρέπει να το προσπεράσω. Ο κ. Παπαβασιλείου βρίσκεται σήμερα εδώ, γιατί μαζί με άλλους ανθρώπους είτε ήταν από την ΕΡΤ μέσα όπως ο κ. Παπαβασιλείου, είτε δεν ήταν από την ΕΡΤ, συμμετείχαν σε μια διαδικασία συγκεκριμένη, με εξετάσεις γραπτές, με αξιολόγηση των προσόντων τους, των τυπικών προσόντων τους, με συνέντευξη από το ΑΣΕΠ. Είπε, λοιπόν, ξεκινάω από τον κύριο Δουδωνή, την ίδια παρατήρηση την έκαναν και άλλοι εκπρόσωποι, ότι ο κ. Παπαβασιλείου ήταν επιλογή Υπουργού, είπε ο κ. Δουδωνής.
Δεν ήταν πρώτος, ήταν δεύτερος. Εδώ έχω δύο απαντήσεις πολύ συγκεκριμένες. Απάντηση πρώτη. Η αλήθεια είναι ότι ο υποφαινόμενος εφάρμοσε το νόμο. Ο νόμος, τον έχετε διαβάσει τι λέει ο νόμος; Ο νόμος, λοιπόν, λέει ότι ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός, εν προκειμένω, είχα εγώ αυτήν την ευθύνη, επιλέγει από μία λίστα τριών ονομάτων που φέρνει το ΑΣΕΠ. Εάν ήταν υποχρεωτική η επιλογή από τον καθ’ ύλην αρμόδιο του πρώτου ονόματος και υπάρχει απάντηση γιατί επελέγη ο κ. Παπαβασιλείου και εκεί ήταν βιαστική η κριτική θεωρώ από το ΠΑΣΟΚ, τότε δεν θα χρειαζόταν αυτή η διαδικασία, θα επελέγετο αναγκαστικά ο πρώτος.
Γιατί γίνεται αυτό; Και εδώ ανοίγω μια παρένθεση. Αυτός που ασκεί κριτική ότι «ήταν επιλογή Υπουργού». Τον ενοχλεί που πλέον επιλέγει ο εκάστοτε Υπουργός, ο Υπουργός αρμόδιος, Υφυπουργός αρμόδιος για τα μέσα, για την ΕΡΤ και τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο και τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΠΕ, όλα αυτά είναι εν εξελίξει. Ο Υπουργός Υγείας για τα νοσοκομεία, ο Υπουργός Παιδείας για οργανισμούς του Παιδείας και πάει λέγοντας.
Αυτό τον ενόχλησε τον κ. Δουδωνή, που δεν είναι εδώ, αλλά δεν μας είπε, τα προηγούμενα χρόνια, αν του άρεσε που οι επιλογές για την ΕΡΤ εν προκειμένω, ήταν σκέτο «επιλογή Υπουργού». Το σκέτο «επιλογή Υπουργού» ήταν μια χαρά για το ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ ούτε το 2019 ούτε το 2023. Το «επιλογή Υπουργού» μετά από μία λίστα που του φέρνει το ΑΣΕΠ, από εξετάσεις, μοριοδότηση, βιογραφικά και μετρήσεις όλων αυτών, δεν του άρεσε.
Πάμε τώρα στο «γιατί Παπαβασιλείου;». Είπα τους λόγους τους αντικειμενικούς, κατά τη γνώμη μου, βάσει του βιογραφικού του. Αν θες να πεις στον κόσμο την αλήθεια, γιατί μιλώντας στο Κοινοβούλιο, απευθύνεσαι και στην κοινωνία, λες όλη την αλήθεια. Αν θες να λαϊκίσεις, λες τη μισή αλήθεια. Ποιος βγήκε πρώτος από τους τρεις στην γραπτή εξέταση, η οποία είναι μία διαδικασία στη λογική των πανελλαδικών εξετάσεων που, προσωπικά, με τις πολλές ατέλειες που μπορεί να έχουν, τη θεωρώ ό,τι πιο αδιάβλητο υπάρχει; Ο κύριος Παπαβασιλείου. Το είπε αυτό η αντιπολίτευση; Δεν το είπε η αντιπολίτευση.
Είναι τέσσερις οι κατηγορίες, για να μην σας κουράζω. Βαθμολογία γραπτής εξέτασης, βαθμολογία τυπικών εκπαιδευτικών προσόντων, βαθμολογία εμπειρίας, βαθμολογία συνέντευξης. Η συνέντευξη, που είναι και τελευταία – η πρώτη είναι η γραπτή εξέταση – είναι και αυτή από επιτροπή, την οποία διενεργεί το ΑΣΕΠ, με μέλη στην επιτροπή, πέραν των εκπροσώπων που υπάρχουν από το κάθε Υπουργείο, ανθρώπους του ΑΣΕΠ. Και στη γραπτή εξέταση και στη βαθμολογία συνέντευξης, ο κ. Παπαβασιλείου ήρθε πρώτος. Και στο τέλος της ημέρας, ενώ είναι πρώτος σε αυτά τα δύο, πρώτη, συνολικά, με 2047, ήταν η κυρία Κασκανιώτη, ο κ. Παπαβασιλείου με 2018 και ο τρίτος φαινόταν ότι ήταν αρκετά μακριά, με 1790 .
Προσέξτε, λοιπόν, ποια είναι η αλήθεια. Αυτή είναι αλήθεια. Πώς απομονώνει, όχι μόνο ένα κόμμα, παραπάνω κόμματα, την αλήθεια. Δεν λέει τι γινόταν και τι γίνεται τώρα. Δεν λέει μια καλή κουβέντα για το τι άνθρωπος είναι αυτός και όλοι οι υπόλοιποι και όχι μόνο στην ΕΡΤ και σε όλους τους υπόλοιπους οργανισμούς, στα νοσοκομεία, στους φορείς του δημοσίου, που πέρασαν τη βάσανο. Κι αν ακούσει κάποιος τον κ. Δουδωνή, τον κ. Τζανακόπουλο, τον κ. Καζαμία, θα νομίζει ότι είμαστε σε άλλη χώρα. Ότι ήρθε μια λίστα, έπεσε από πάνω, έπεσε στο γραφείο μου, ήταν τρεις άνθρωποι υποψήφιοι και εγώ διάλεξα το δεύτερο, γιατί ήταν επιλογή Υπουργού. Το ένα, νομίζω, απαντήθηκε.
Επελέγη ο κ. Παπαβασιλείου, αν και αναγνώρισα στην ανακοίνωσή μου την πολύ καλή θητεία της κυρίας Κασκανιώτη. Είχαμε να επιλέξουμε μεταξύ τριών επιλογών, οι δύο εκ των οποίων και βάσει της βαθμολογίας, ήταν εξαιρετικές, αλλά επελέγη ο κ. Παπαβασιλείου, γιατί θέλαμε έναν άνθρωπο από την ΕΡΤ, με συγκεκριμένη αιτιολόγηση, την οποία, έχω δημοσίως εκφράσει.
Πάμε τώρα στο συλλαλητήριο. Ήρθα και στη Βουλή σε ερώτηση του κ. Καζαμία και απάντησα και γραπτώς θα απαντήσω εντός των προθεσμιών και σε ερωτήσεις και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, μάλιστα, είναι και η πρώτη χρονικά που έχει κατατεθεί από την κυρία Ακρίτα.
Εδώ, νομίζω, ότι είναι ένα από τα πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα του τι κάνει η αντιπολίτευση στη χώρα. Συνήθως, δεν κάνει, ακριβώς, το μαύρο, άσπρο. Πιάνεται από ένα ζήτημα – που εγώ την ακούω την κριτική – και το φτάνει, από το ένα στα δέκα σε ένταση, στο είκοσι. Γιατί το λέω αυτό; Είναι άλλο πράγμα να λες «Ξέρετε κάτι; Εγώ θεωρώ ότι στο δελτίο των 12.00 έπρεπε να παίξει πιο ψηλά το θέμα». Είστε δημοσιογράφος κύριε Γιαννούλη, καταλαβαίνετε τι λέω. Εγώ την ακούω αυτή την κριτική. Και βέβαια, έχει απαντήσει το γιατί.
Όσο και να θέλετε, θα ακουστεί η άποψή μας και η αλήθεια, όσο κι αν σας ενοχλεί η αλήθεια. Ένα πράγμα, λοιπόν, είναι μια κριτική για ένα δελτίο της Δημόσιας Τηλεόρασης, που όπως είπε ο κ. Παπαβασιλείου έχει τέσσερα κανάλια, ιστοσελίδες και ραδιόφωνα. Και μια άλλη κριτική, που φτάνει στο σημείο του αιτήματος παραίτησης της διοίκησης, είναι ο δόλος. Ποιος δόλος; Για ποιο πράγμα δόλος; Για την υποβάθμιση ενός θέματος; Αυτό έχει τεράστια διαφορά με το πρώτο.
Ρωτάω, λοιπόν, εγώ. Λέει η Αντιπολίτευση, γιατί η Αντιπολίτευση δεν λέει ότι υποβαθμίστηκε το θέμα σε ένα δελτίο. Είναι αντίστοιχο με το προηγούμενο που είπα για την επιλογή. Τι λέει; Ότι υπήρχε δόλος υποβάθμισης, υπονοώντας, όπως είπε και ο κ. Λοβέρδος πολύ σωστά, μέχρι και εντολή.
Ας «διευρύνουμε» αυτά τα 45 λεπτά του δελτίου σε όλη την ημέρα και πριν και μετά, για να δούμε, γιατί είμαστε υπόλογοι στους πολίτες, αν η Ε.Ρ.Τ. και όχι συγκεκριμένα ο κ. Παπαβασιλείου, που όπως είπε πολύ σωστά αλλά κανένας δεν το είπε ότι είναι Γενικός Διευθυντής Προγράμματος, άλλη Γενική Διεύθυνση, αλλά πολύ σωστά ρωτήθηκε και πολύ σωστά απάντησα κι εγώ και πρέπει να απαντήσω πάλι ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός που εποπτεύει την Ε.Ρ.Τ. Δώδεκα παρά δέκα. Είπατε ότι έγινε στις δώδεκα παρά δέκα σύνδεση με το σημείο από την Ε.Ρ.Τ.; Το είπε κανείς από την αντιπολίτευση ή στη Βουλή που με ρωτήσατε ή στη γραπτή ερώτησή σας από όσους είσαστε σήμερα; Όχι. Όποιος θέλει την αλήθεια, λέει όλη την αλήθεια. Δεν το είπατε.
Πότε βγήκε η ανακοίνωση των εργαζομένων, κυρίες και κύριοι βουλευτές της αντιπολίτευσης; Θα σας απαντήσω εγώ. Πιο μετά το απόγευμα, μετά τις 18.00. Αυτός που έχει δόλο να υποβαθμίσει ένα θέμα, βάζει στα πρώτα θέματα, στις τρεις και στις έξι, το θέμα αυτό στα δελτία; Όχι είναι η απάντηση. Αυτός που έχει δόλο να υποβαθμίσει ένα θέμα στα ραδιόφωνα, το Πρώτο Πρόγραμμα όπως ξέρετε ειδικά όσοι είστε εκπρόσωποι βουλευτές από νομούς της περιφέρειας, καταλαβαίνετε τι σημαίνει Πρώτο Πρόγραμμα, μπαίνει στα σπίτια και τα αυτοκίνητα όλων των πολιτών. Στο Πρώτο Πρόγραμμα η Ε.Ρ.Τ. το είχε πρώτη είδηση.
Όσο κι αν έχετε «αλλεργία» στην αλήθεια, θα ακούσετε την αλήθεια. Θα μάθετε να ακούτε την αλήθεια.
Θα μάθετε να ακούτε την άλλη άποψη, όσο κι αν είστε «αλλεργικοί» στην άλλη άποψη.
Τα ψέματα, λοιπόν, προκύπτουν εδώ αναλυτικά και σας καλώ να με διαψεύσετε. Σε κάθε ωριαίο δελτίο πρώτο θέμα οι συγκεντρώσεις και κανένα άλλο μέσο, κανένα άλλο Μέσο, δεν κάλυψε – το είπε ο κ. Παπαβασιλείου – από 16 διαφορετικά σημεία, κανένα άλλο κανάλι, τις συγκεντρώσεις. Όλα αυτά, λοιπόν, είναι για τα Πρακτικά, τα καταθέτω στα Πρακτικά, για να υπάρχουν. Και, γιατί λέτε ότι λέω ψέματα, δυστυχώς για εσάς είναι η αλήθεια.
Συμπέρασμα, δεν υπήρχε κανένας δόλος υποβάθμισης και συνολικά η Ε.Ρ.Τ. όλη την ημέρα κάλυψε όσο κανένα άλλο Μέσο. Αλλά, μία συγκεκριμένη επιλογή σε ένα δελτίο, που είπα ότι την ακούω αυτή την κριτική, αν κι είχε απαντήσει η Ε.Ρ.Τ. τους λόγους, αλλά την ακούω την κριτική, μετετράπη σε ένα ακόμα αφήγημα εργαλειοποίησης του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών. Γιατί ξέρετε ότι ο κόσμος πονάει, ξέρετε ότι ο κόσμος θέλει δικαιοσύνη, όλοι οι πολίτες και πολύ περισσότερο οι συγγενείς, και εργαλειοποιείτε αυτόν τον πόνο, αυτό κάνετε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, μπας και αποκτήσετε «πολιτικό σωσίβιο». Δεν σας νοιάζει τίποτα άλλο.
Συνεχίζουμε λοιπόν και κλείνουμε. Αναφέρω κάποια από τα ποιο χτυπητά. Είπε ο κ. Χήτας ότι δεν προβάλλεται η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ. Και επειδή θέλω να είμαι καλοπροαίρετος σε κάθε κριτική, έστειλα ερώτημα. Δεν θα πιστέψετε ποιος είναι ο πολιτικός αρχηγός που μετά τις εκλογές του 2023, πήρα ένα χρονικό διάστημα, έχει προβληθεί και έχει βγει παραπάνω στην Ε.Ρ.Τ. Δεν θα το πιστέψετε. Ποιος λέτε; Ο κ. Βελόπουλος.
Συνεντεύξεις του κ. Βελόπουλου στην Ε.Ρ.Τ. από τις εκλογές του 2023 και μετά, δεν βάζω την προεκλογική περίοδο, ξέρετε πόσες είναι; Οκτώ. Στις 3.8.2023, στις 13.9.2023, στις 16.11.2023, στις 7.2.2024, στις 4.4.2024, στις 22.5.2024, στις 3.10.2024 και στις 5.12.2024. Προσέξτε! Παραπάνω και από τον Πρωθυπουργό, και από τον κύριο Ανδρουλάκη, και από τον κ. Φάμελλο. Βεβαίως, έχει ζητήσει να βγει. Αν θες να υποβαθμίσεις ένα κόμμα, κ. Χήτα, που δεν είστε εδώ, για να υποβαθμίσουμε την «Ελληνική Λύση». Αυτό κατηγορήσατε την Ε.Ρ.Τ., που είναι πολύ βαρύ και αυτό. Να θες δηλαδή να «θάψεις» ένα κόμμα, έναν αρχηγό, να μην τον προβάλλεις. Ε, δεν τον βγάζεις 8 φορές σε ενάμιση χρόνο, τον πολιτικό αρχηγό. Και πείτε μου αν υπάρχει άλλο ιδιωτικό κανάλι που έχει βγάλει τον κύριο Βελόπουλο τόσες φορές. Αυτό για να δείτε πώς περνάνε στον κόσμο πράγματα. Οκτώ φορές και μάλιστα, έχω πει και τις ημερομηνίες.
Κλείνω, με άλλες δύο αναφορές που είδα, τρεις, γρήγορα. Πλεόνασμα. Κατηγορήθηκε η Ε.Ρ.Τ. ότι έχει πλεόνασμα. Γιατί, λέει, μιλάτε για πλεόνασμα.
Όταν υπάρχει πλεόνασμα, γιατί είναι τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, που νομίζετε ότι πάει το πλεόνασμα; Γιατί μπορεί να το νομίζετε κι αυτό. Πάει στις τσέπες του Διοικητικού Συμβουλίου των ανθρώπων αυτών;
Μοιράζεται ως μπόνους σε κάποιον από τη διοίκηση; Όχι. Το ξέρετε αυτό.
Που πάει; Γυρίζει στον κρατικό προϋπολογισμό και έχουμε 76% παραπάνω δαπάνες για την υγεία, όχι μόνο από την Ε.Ρ.Τ. Γιατί κάνετε και «κοπτοραπτική». Το γεγονός όμως ότι γίνεται συνετή διαχείριση από διάφορες προεκτάσεις του Δημοσίου και δεν είναι ελλειμματική η Ε.Ρ.Τ. κι όχι μόνο η Ε.Ρ.Τ., και βέβαια το γεγονός ότι έχουμε 500.000 δουλειές παραπάνω, αντιμετωπίζουμε τη φοροδιαφυγή, δίνουμε παραπάνω στα νοσοκομεία, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια. Και πρέπει να δώσουμε παραπάνω, για να μην παρεξηγηθώ. Ναι, γιατί ξέρετε… Το ξέρω ότι προσπαθείτε να βρείτε «λεφτόδεντρα», ευρύτερα ο δικός σας πολιτικός χώρος πάρα πολλά χρόνια, αλλά δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα». Επειδή, λοιπόν, δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα», υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι σέβονται τα ευρώ των φορολογουμένων.
Άκουσα τον κ. Τζανακόπουλο να μιλάει για δημοκρατία, αν δεν κάνω λάθος. Κύριε Τζανακόπουλε δεν είναι προσωπικό σε εσάς σε καμία περίπτωση, αλλά επειδή ήσασταν στην κυβέρνηση Τσίπρα, που τον είδαμε και χτες να μιλάει για τη δημοκρατία, σας παρακαλώ πολύ, θυμηθείτε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης που ήταν μαζί με εσάς στα ίδια υπουργικά έδρανα, ο κ. Κοντονής, έχει μιλήσει για παρα-υπουργεία δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει άλλη κυβέρνηση που έχει ομολογήσει Υπουργός Δικαιοσύνης για παρεμβάσεις του τότε Μαξίμου στη δικαιοσύνη. Και δεν υπάρχει άλλη κυβέρνηση, πέραν εκείνης που συμμετείχατε εσείς, – Δεν αναφέρομαι σε εσάς. Το ξαναλέω. – με δύο καταδικασμένους Υπουργούς στο Ειδικό Δικαστήριο. Ναι, έχετε φύγει από αυτό το κόμμα, αλλά, επειδή μιλήσατε για δημοκρατία, σε αυτή την κυβέρνηση συμμετείχατε.
Κλείνω, με τη μεγάλη εικόνα για μένα, που σε αυτή τη μεγάλη εικόνα έχει πολύ μεγάλο ρόλο ο κύριος Παπαβασιλείου. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη δεις τη μεγάλη διαφορά της Ε.Ρ.Τ. του 2015 – 2019 με την Ε.Ρ.Τ. του 2019 – 2023. Η Ε.Ρ.Τ. ήταν ένα κανάλι που το πρώτο πράγμα που μας ερχόταν στο μυαλό εκείνα τα χρόνια, τα προηγούμενα, ήταν απολυταρχικά καθεστώτα. Αυτό μας ερχόταν στο μυαλό. Λέγαμε, η Ε.Ρ.Τ. που παραπέμπει σε εικόνες που όχι το μαύρο γινόταν άσπρο, αλλά δεν μπορούσες να το δεις ούτε λίγα λεπτά. Δεν συζητώ για το περιεχόμενο, πέραν της ενημέρωσης. Δεν υπήρχε στην πραγματικότητα, παρά ελάχιστες περιπτώσεις. Άλλαξε η Ε.Ρ.Τ. και έχει μετατραπεί σε έναν σύγχρονο Οργανισμό με πολλά ακόμα που πρέπει να κάνει.
Σε αυτές, λοιπόν, ακριβώς τις αρχές της αξιοπιστίας, της αντικειμενικότητας και του εκσυγχρονισμού θα βασιστεί και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που θα είναι στο τιμόνι της Ε.Ρ.Τ. ο κ. Παπαβασιλείου».
Πηγή: ΑΠΕ