Το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προχωρά σε μια σημαντική μεταρρύθμιση που αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης για τους δημοσίους υπαλλήλους. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας λοιπόν, δημιουργείται ένα νέο ειδικό σώμα που θα απαρτίζεται από 50 νομικούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να εξετάζει όλες τις πειθαρχικές υποθέσεις του Δημοσίου. Η ομάδα αυτή θα λειτουργεί με πλήρη απασχόληση και θα είναι υπεύθυνη για την εκδίκαση των υποθέσεων τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό.

Σήμερα, με το υπάρχον καθεστώς, οι πειθαρχικές υποθέσεις στο Δημόσιο μπορεί να χρειαστούν έως και επτά χρόνια για να ολοκληρωθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης και την παραμονή υπαλλήλων στη θέση τους χωρίς να έχει κριθεί η ευθύνη τους.

Με τη νέα μεταρρύθμιση που προωθείται τώρα, ο στόχος είναι οι υποθέσεις να ολοκληρώνονται μέσα σε μόλις έξι μήνες. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 2.500 υποθέσεις που εκκρεμούν, πολλές από τις οποίες αφορούν καίριους τομείς όπως η εκπαίδευση και η τοπική αυτοδιοίκηση.

Το νέο πειθαρχικό σώμα θα λειτουργεί σε τριμελή ή πενταμελή σύνθεση, ανάλογα με τη σοβαρότητα της υπόθεσης, ενώ οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται, θα μπορούν να προσβληθούν μόνο στα αρμόδια δικαστήρια, διασφαλίζοντας έτσι την εγκυρότητα και την αξιοπιστία της διαδικασίας.

Πώς θα επιτευχθεί η επιτάχυνση των διαδικασιών; Με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων. Ένα νέο πληροφοριακό σύστημα θα καταγράφει την πορεία των υποθέσεων, ενώ θα διασυνδέεται με το «Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης» (σ.σ. το εν λόγω Σύστημα είναι επί της ουσίας μια προηγμένη ψηφιακή πλατφόρμα υπό την οποία ενοποιούνται όλες οι υπηρεσίες Διοίκησης – Διαχείρισης του Ανθρώπινου Δυναμικού του συνόλου των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης).

Επιπλέον, η χρήση τηλεματικών εφαρμογών θα επιτρέπει τη διενέργεια συνεδριάσεων από απόσταση, μειώνοντας τη φυσική παρουσία και επιταχύνοντας τη διαδικασία.