Στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου συμμετέχει σήμερα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τους «27» ηγέτες να συζητούν την κατάσταση στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας, της Μέσης Ανατολής αλλά και τα νέα δεδομένα στη Συρία, ενώ το μεταναστευτικό βρίσκεται στην αιχμή του ενδιαφέροντος των ευρωπαίων ηγετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει την ανάγκη συνέχισης στήριξης στην Ουκρανία, προκειμένου όταν προχωρήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία να βρίσκεται σε ενισχυμένη θέση.

Παρών στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι σήμερα και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και σύμφωνα με πληροφορίες στο κείμενο συμπερασμάτων γίνεται εκτενής αναφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να απειλεί ανοικτά πλέον τη Δύση και την ανάγκη στήριξης του Κιέβου.

Παράλληλα, θα τονίσει ότι δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι απούσα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και από την επόμενη μέρα της Συρίας, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι ασφάλειας και αυξημένων προσφυγικών ροών.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ έχει οδηγήσει στην αναστολή της έκδοσης απόφασης επί των αιτήσεων ασύλου πολιτών της Συρίας από 16 κράτη-μέλη και συνδεδεμένες χώρες με τη συνθήκη Σέγκεν μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχους έλεγε στο Newsbeast ότι η Αθήνα εκφράζει την ικανοποίησή της, καθώς στο προσχέδιο των συμπερασμάτων στο εδάφιο για τη μετανάστευση, καλύπτονται οι τομείς που μας ενδιαφέρουν και για τους οποίους έχει πρωτοστατήσει, ασκώντας πίεση στους εταίρους μας ο πρωθυπουργός.

Αυτοί είναι: α) για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ απαιτείται πιο αποτελεσματική προστασία, β) χρειάζεται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις επιστροφές, γ) πρέπει να καταπολεμηθούν τα δίκτυα των διακινητών, δ) στόχος η ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης.

Σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων

Δύο φορές μέσα σε ένα 24ωρο τη μια από τα Γιάννενα και την άλλη προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Ειδικά από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι ουσιαστικά ο “θεματοφύλακας” της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας και ότι τα ζητήματα τα οποία αφορούν την προστασία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, η κατοχύρωση των περιουσιακών τους δικαιωμάτων, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, δεν είναι διμερή ζητήματα. Είναι ζητήματα τα οποία, πια, αφορούν τις σχέσεις της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κάνοντας ειδική αναφορά και στη Σερβία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ότι έστειλε επιστολή στους ομολόγους του ζητώντας τους να ευθυγραμμιστούν με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι ώστε να ανοίξουμε ένα ακόμα κεφάλαιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Αυτό που επεσήμανε και στη σύνοδο ο πρωθυπουργός ήταν ότι η Σερβία, ως η μεγαλύτερη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων, αποτελεί σημείο αναφοράς για τη σταθερότητα στην περιοχή. Και για τον λόγο αυτό οι «27» πρέπει να δώσουν την προσοχή τους στη χώρα αυτή πριν στραφεί αλλού, νιώθοντας ότι δεν ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.