Γεμάτο διήμερο για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα συμμετάσχει σήμερα το απόγευμα στη Σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων και αύριο στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Όσον αφορά στη Σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι:
- Η Ελλάδα στηρίζει τη διαδικασία της διεύρυνσης και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ως στρατηγική επένδυση στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.
- Η πάγια αυτή θέση της ελληνικής πλευράς συνοδεύεται από τη γνωστή αιρεσιμότητα, εφόσον, δηλαδή, οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις και υλοποιούν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Πρόκειται για μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία που εξαρτάται από τις ίδιες τις επιδόσεις των υποψήφιων χωρών.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται απόψε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη Σερβία και την ανάγκη να εκπεμφθεί θετικό σήμα προς την ευρωπαϊκή της κατεύθυνση, καθώς, παρά τις ανεπάρκειες, έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα δέσμευση στον στόχο της ευρωπαϊκής ένταξης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει τον κρίσιμο ρόλο της Σερβίας στην περιοχή και να απευθύνει προειδοποίηση ότι η υποβάθμιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της απλώς αφήνει τις πόρτες ανοιχτές σε τρίτους παίκτες, οι οποίοι περιμένουν αυτήν την ευκαιρία για να ασκήσουν επιρροή στη Σερβία και να επηρεάσουν αρνητικά τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή.
Ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Σερβίας αποτελεί γεωπολιτική αναγκαιότητα και ότι η πρόσδεση της Σερβίας στην Ευρώπη ενισχύει τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, επιχειρήματα που έχει αναπτύξει και με σχετική επιστολή που απηύθυνε προς τους ηγέτες της Ε.Ε. και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.
Στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ειδικά όσον αφορά στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την ανάγκη συνέχισης της στήριξης στη χώρα προκειμένου -όποτε λάβουν χώρα ειρηνευτικές συνομιλίες- να μη βρίσκεται σε θέση αδυναμίας.
Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σε ό,τι αφορά στο θέμα της Συρίας, η θέση της Ελλάδας είναι η στήριξη της ενότητας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Συρίας και ένα μέλλον συμπεριληπτικό, που θα διασφαλίζει όλες τις θρησκευτικές μειονότητες και τις εθνοτικές ομάδες της Συρίας.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται, μάλιστα, να υπογραμμίσει ότι δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι απούσα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και από την επόμενη μέρα της Συρίας, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι ασφαλείας και αυξημένων προσφυγικών ροών.
Τέλος, ο πρωθυπουργός αναμένεται ακόμη να ενημερώσει τους ηγέτες για την επίσκεψή του στον Λίβανο -ήταν ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε τη χώρα μετά την επίτευξη της εκεχειρίας της 27ης Νοεμβρίου με το Ισραήλ- και να τονίσει ότι η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει τους κρατικούς θεσμούς του Λιβάνου και την αποτελεσματική εφαρμογή της εκεχειρίας.