«Την δεκαετία του 80 η χώρα πειραματίστηκε με τριτοκοσμικές αναζητήσεις χωρίς να έχει αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ, Τέτοιες μέρες πριν από 10 χρόνια ξεκινούσε η διαδικασία για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας με ειλημμένη την απόφαση της αντιπολίτευσης να ρίξει την τότε κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και να ακολουθήσει το καταστροφικό εξάμηνο του 2015 όπου ή χώρα έφτασε κοντά στο να πέσει στα βράχια και να βρεθεί εκτός ευρώ και εκτός ΕΕ. Και σίγουρα αυτή η πορεία ήταν μια πορεία σταδιακής ωρίμανσης του πολιτικού συστήματος. Η παράταξή μου δεν μετέβαλλε τον πυρήνα των θέσεών της για το αν ανήκομεν εις την Δύσιν αλλά είμαστε η Δύση. Αυτή ήταν μια πορεία στην διάρκεια της πορείας άλλες παρατάξεις που αμφισβήτησαν αυτά τα αξιώματα τελικά τα ενστερνίστηκαν και είναι θετικό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση, στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνει η εφημερίδα «Το Βήμα» σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τίτλο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γυρνώντας και πάλι στην δεκαετία του 80 το ΠΑΣΟΚ καλλιέργησε έναν έντονο αντιαμερικανισμό από τον οποίο απομακρύνθηκε σταδιακά υπό την πίεση της πραγματικότητας.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

Σε ποιο μέτρο η εξωτερική πολιτική χαράσσεται με εσωτερικούς όρους;

Ο πρωθυπουργός απάντησε: «Είχα γράψει την πτυχιακή μου γι αυτό το θέμα. Σε ποιο βαθμό το πολιτικό παιχνίδι επηρεάζει ή όχι την εξωτερική πολιτική μιας χώρας». Και πρόσθεσε: «Όταν εμείς ως κυβέρνηση ταχθήκαμε απερίφραστα με την Ουκρανία γνωρίζαμε ότι αυτή η θέση δεν έβρισκε μεγάλη απήχηση στην κοινή γνώμη αλλά εξηγήσαμε με θάρρος την θέση μας. Τότε από τις δημοσκοπήσεις δεν φαινόταν να είναι μια σωστή επιλογή. Όταν υψώσαμε το ανάστημά μας και στον Έβρο δεν το κάναμε γιατί ήταν δημοφιλές αλλά σωστό. Το ζήτημα ήταν αν μπορούσαμε να φέρουμε εις πέρας αυτή την απόφαση. Εκεί κρινόμαστε με βάση την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας».

Για το ανησυχεί από τις διεθνείς εξελίξεις είπε: «Είμαστε στο τέλος ενός μεγάλου ιστορικού κύκλου ή στην αρχή ενός καινούριου».

Η ΕΕ πρέπει να πάρει την ασφάλειά της πολύ πιο σοβαρά

Για το ανησυχεί από τις διεθνείς εξελίξεις είπε: «Είμαστε στο τέλος ενός μεγάλου ιστορικού κύκλου ή στην αρχή ενός καινούριου».

Και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά, έχει προχωρήσει στην ενίσχυση παραδοσιακών συμμαχιών και η φωνή της μετρά περισσότερο στην Ευρώπη και συνδιαμορφώνει την ατζέντα και χτίζει μια εικόνα μιας σύγχρονης χώρας».

«Πως μπορεί κάποιος να κάνει μια επένδυση στις ένοπλες δυνάμεις αν δεν έχει υγιή οικονομικά;»

«Πως γίνεται να μην μετέχει σε μια σύρραξη όπως της Ουκρανίας η ΕΕ αφού συμβαίνει στην Ευρώπη;», είπε απαντώντας στις επικρίσεις για την στάση της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία.

Τόνισε επίσης ότι προφανώς μας αφορά αυτό το ζήτημα διότι μια σταθερά της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας ότι οι ΗΠΑ φροντίζουν για την ασφάλειά μας παύει να ισχύει. Όταν ο Τραμπ έθεσε τους ευρωπαίους το 2017 προ των ευθυνών τους είχε επί της ουσίας δίκιο. Η ΕΕ πρέπει να πάρει την ασφάλειά της πολύ πιο σοβαρά. Και εμείς προσερχόμαστε όχι μόνο με ισχυρή επιχειρηματολογία αλλά με το κεκτημένο της δαπάνης για την άμυνά της πάνω από το 3% του ΑΕΠ.

ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Για τα ελληνοτουρκικά και ερωτηθείς για τη διγλωσσία σε διαφορετικές χρονικές περιόδους είπε: «Επειδή από αυτό το βήμα παρέλασαν και προκάτοχοί μου είναι σημαντικό να θυμίσουμε ότι αυτό που αποκαλούμε τουρκικός αναθεωρητισμός δεν διαμορφώθηκε τα τελευταία 5 χρόνια. Το ζήτημα των γκρίζων ζωνών προέκυψε για πρώτη φορά στο πεδίο από τα Ίμια το 1996 παραβιάσεις και παραβάσεις είχαμε διαρκώς τα τελευταία 40 χρόνια τα ζητήματα αποστρατιωτικοποίησης νησιών η Τουρκία τα εγείρει όχι μόνο την τελευταία 5ετια και η πληγή της Κύπρου είναι ανοικτή από το 1974.

Τα τελευταία 5 χρόνια είδαμε το τουρκολιβυκό μνημόνιο την απόπειρα μεταναστευτικής εισβολής στον έβρο και έναν δύσκολο Αύγουστο το 2020 μετά την συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και μια περίοδο παρατεταμένης έντασης στην οποία η Ελλάδα παρέμενε σταθερή στις θέσεις της και ενισχυόταν.

Μετά τους σεισμούς στην Τουρκία υπήρξε προσπάθεια επαναπροσέγγισης η οποία οδήγησε σε απτά αποτελέσματα.

Δεν έχουμε παραβάσεις για πάνω από 18 μήνες έχουμε συνεργασία στο προσφυγικό κάναμε εξαιρετική συμφωνία για τα νησιά του ανατολικού αιγαίου σε τέτοιο βαθμό που ενοχλήθηκαν οι τούρκοι ξενοδόχοι.

Ταυτόχρονα έχουμε τη θωράκιση μιας σειράς αποφάσεων της ΕΕ που καθορίζουν τη σχέση με την Τουρκία

Και διερευνούμε αν υπάρχει η δυνατότητα να μπούμε στον πυρήνα της διαφοράς.

Εγώ αυτή τη στιγμή δεν βλέπω προοπτική αυτή η συζήτηση να προχωρήσει.

Όταν οι προηγούμενοι συζητούσαν είχαν ψευδαισθήσεις; Η Ελλάδα παραμένει σταθερή και αυτή είναι η διαφορά μας με την Τουρκία και όποιο άλλο θέμα βάζει στο τραπέζι η Ελλάδα δεν το συζητά. Είναι παράξενο πως αυτό διαστρεβλώνεται από κάποιους και θέλουν να μας περάσουν ως λιγότερο πατριώτες.

Οι Έλληνες αισθάνονται ότι μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι το βράδυ και κάποιοι κρατούν σταθερό το τιμόνι του σκάφους.

«Έχουμε ρόλο και λόγο στο τι γίνεται στη Συρία»

«Νομίζουμε ότι για την Τουρκία η Ελλάδα είναι το μόνο που την απασχολεί. Έχει πολλά άλλα και ανοικτά μέτωπα. Αυτό που γίνεται στην Συρία είναι μια τεράστια αλλαγή για την Μέση Ανατολή.

Εμείς προφανώς έχουμε ρόλο και λόγο στο τι γίνεται στη Συρία. Για τρεις λόγους. Γιατί είμαστε κοντά, γιατί είμαστε οι φυσικοί θεματοφύλακες του ορθόδοξου στοιχείου και γιατί είμαστε στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού προβλήματος».

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι τη Δευτέρα θα είναι στον Λίβανο για να κάνει το προγραμματισμένο ταξίδι του και πλέον το ταξίδι αυτό αποκτά μια άλλη σημασία μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ. Η φωνή μας εντός της ΕΕ ακούγεται, είπε.

«Κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος για το πώς θα συμπεριφερθεί ο πρόεδρος Τραμπ»

«Κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος για το πώς θα συμπεριφερθεί ο πρόεδρος Τραμπ. Το επιτελείο του εξωτερικής πολιτικής είναι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την περιοχή. Είναι άνθρωποι που έχουν άποψη για το τι συμβαίνει στην περιοχή», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Για την Προεδρία της Δημοκρατίας: «Θα ανακοινώσω τις αποφάσεις στην ώρα τους»

«Κοιτάξτε, προσπάθησα όχι επιτυχώς από τον Σεπτέμβριο να κλείσω τη συζήτηση για την Προεδρία με ένα απλό επιχείρημα. Θεσμικά θεωρώ όχι ευπρεπές από τη στιγμή που υπάρχει πρόεδρος να γίνεται η συζήτηση πριν από την ώρα της. Θα ανακοινώσω τις αποφάσεις στην ώρα τους. Δηλαδή με το νέο έτος. Όποτε το ορίζουν οι συνταγματικές προθεσμίες».

Για το αν άλλαξε η ΝΔ:

«Προφανώς και άλλαξε η Νέα Δημοκρατία. Τα αποτελέσματα μιλάνε μόνα τους. Τα κόμματα εξελίσσονται. Όταν με εμπιστεύτηκαν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας είπα ότι θα την εξελίξω. Θα μείνω πιστός στις ιδρυτικές αρχές της ΝΔ, αλλά θα την προσαρμόσω στις εξελίξεις των καιρών. Η Νέα Δημοκρατία είναι η κυρίαρχη δύναμη και η μόνη πολιτική δύναμη που έχει σχέδιο για τη χώρα. Αρέσει δεν αρέσει υπηρετούμε ένα σχέδιο για το οποίο πήραμε νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό».

«Πιστεύω ότι στην οικονομία τα καλύτερα είναι μπροστά μας»

«Πράγματι το 2024 ήταν μια άχαρη χρονιά για τις Κυβερνήσεις. Αναφέρομαι στη συσσωρευμένη ακρίβεια η οποία δημιούργησε προβλήματα σε όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου.

Η Νέα Δημοκρατία παρά τη φθορά έχει μια σταθερή και ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Προηγείται μακράν σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Βέβαια, να θυμηθούμε ότι και πριν τις εκλογές του 2023 δεν φαινόταν ότι η ΝΔ θα ήταν αυτοδύναμη.

Πιστεύω ότι αν έξι μήνες πριν τις εκλογές βάζαμε στοίχημα ότι η ΝΔ θα ήταν αυτοδύναμη θα έλεγαν όχι. Στην οικονομία τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Βλέπουμε ότι οι τιμές έχουν σταματήσει να ανεβαίνουν με τον ρυθμό που ανέβαιναν».

Δεν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος

Ακολουθώ μια στρατηγική θεσμικής σταθερότητας, και πριν από τις εκλογές του 2023 πολλοί μου εισηγήθηκαν να αλλάξω εκλογικο νομο δεν το έκανα δεν θα το κάνω και τώρα, οι κανόνες του παιχνιδιού δεν αλλάζουν εν κινήσει – μια μόνο παρέμβαση θα κάνω στην ψήφος των ομογενών και για τις βουλευτικές εκλογές και πιστεύω ότι θα βρούμε 200 ψήφους.

Το τι θα γίνει το 2027 είναι πολύ μακρινό, δεν μπορεί να προβλέψει κανείς την κατανομή δυνάμεων τότε. Η ΝΔ είναι κόμμα εξουσίας, πιστεύω ότι αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι καλύτερες από αυτές της συνεργασίας, είδαμε τι έγινε στη Γερμανία, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι στην Ευρώπη αλλάζουν οι κυβερνήσεις, εδώ αλλάζουν οι αντιπολιτεύσεις».

Κρίσιμος για την Ευρώπη ο Γαλλογερμανικός άξονας

«Ο Γαλλογερμανικός άξονας είναι κρίσιμος για την Ευρώπη. Έχουμε μια ισχυρή Επιτροπή. Αυτό το τοπίο δημιουργεί ευκαιρίες για την Ελλάδα. Η Ελλάδα ήταν μια από τις επτά χώρες που επιλέχθηκαν για το έργο του AI Factory», είπε και πρόσθεσε: «Δείτε αυτό που γίνεται στην άμυνα. Εμείς πρωτοστατούμε για το πώς θα μπορέσει η Ευρώπη να αποκτήσει τη δική της άμυνα. Πιστεύω ότι σε άλλα κρίσιμα χαρτοφυλάκια θα μπορούμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων».

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο κίνδυνος της αλαζονείας της εξουσίας

Για το αν έχει μετανιώσει για κάτι στην εξωτερική πολιτική είπε: «Έχει αξία να μπορούμε με ειλικρίνεια να αξιολογούμε τις πολιτικές μας για το τι κάναμε και τι όχι καλά. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο κίνδυνος της αλαζονείας της εξουσίας. Ο κίνδυνος της απομόνωσης εντός του πρωθυπουργικού γραφείου θεωρώντας ότι όλα είναι όπως μας τα λένε. Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγω να είμαι συνέχεια εκτός Μαξίμου και να ταξιδεύω. Αυτό απαιτεί μια διάθεση να ακούμε την κριτική. Πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως πιστεύουμε ότι είναι. Όταν υπάρχουν καλές προτάσεις με θάρρος να λέμε να το κάνουμε».

«Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε 180 ψήφους για την αναθεώρηση»

Για την συνταγματική αναθεώρηση ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ξεκινήσει τέλος του 2025 αρχές του 2026 και σημείωσε: «Θέλω να θυμίσω ότι η ίδια η αναθεωρητική διαδικασία χρειάζεται συναινέσεις. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή η Βουλή μπορεί να υπηρετήσει αυτή τη συνταγματική επιταγή. Ωστόσο, 180 ψήφους μπορούμε να βρούμε. Υπάρχουν κόμματα που πιστεύω ότι μπορούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο των άρθρων».