Ντόμινο εξελίξεων προκαλεί στην Ευρώπη η κατάσταση στη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ και την κατάληψη της χώρας από τους αντάρτες. Χιλιάδες πρόσφυγες επιστρέφουν στη Δαμασκό από την Τουρκία, ενώ συναγερμός έχει σημάνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν στραμμένα τα ραντάρ τους στο πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα στην περιοχή και παράλληλα αναθεωρούν τις πολιτικές τους για τα αιτήματα ασύλου σύρων προσφύγων.

Στο πλαίσιο αυτό έκτακτο ΚΥΣΕΑ αναμένεται να συγκληθεί την Παρασκευή, για να μελετηθούν όλα τα νέα δεδομένα και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα με επίκεντρο το μεταναστευτικό. Νωρίτερα, ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα συνομιλήσει με τον νέο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Μάγκνους Μπρούνερ, ενώ αύριο και μεθαύριο συνεδριάζει το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης στις Βρυξέλλες.

Η ελληνική πλευρά αναζητά κατευθυντήριες γραμμές από την ΕΕ για το αν εκλείπει ο λόγος διεθνούς προστασίας τους μετά την κατάρρευση του καθεστώτος ή αν δικαιούνται προστασία, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, ενώ συζητείται έντονα το ενδεχόμενο να παγώσουν τα αιτήματα ασύλου των σύρων προσφύγων προσωρινά λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα, ένα ενδεχόμενο που εξετάζει και η Ελλάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που προχώρησαν σε αυτή την απόφαση, όπως η Γερμανία, η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία.

Χιλιάδες πρόσφυγες επιστρέφουν στη Συρία μετά την πτώση του Άσαντ

Ο πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πατριάρχη Αντιοχείας, με τον οποίο συζήτησε για την κατάσταση στη Συρία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκφράζει τη στήριξη της Ελλάδας στο Πατριαρχείο Αντιοχείας αλλά και την ετοιμότητα της Αθήνας για συνδρομή, εφόσον απαιτηθεί, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να «χτιστεί» ένα συμπεριληπτικό μέλλον στη Συρία, που θα προστατεύει τις θρησκευτικές κοινότητες.

Με την ελληνική πρωτεύουσα να διαδραματίζει τον ρόλο-κλειδί που της αναλογεί ως πυλώνας σταθερότητας, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του της Ιορδανίας και του Λιβάνου, αναδεικνύοντας τη σημασία της εφαρμογής των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου. «Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Συρίας. Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει για την προστασία όλων των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών μειονοτήτων καθώς και των θρησκευτικών μνημείων και της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς» επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Οικογένειες από τη Συρία περιμένουν για να περάσουν τα σύνορα με την Τουρκία

Υπενθυμίζεται ότι ο έλληνας πρέσβης παραμένει στη Δαμασκό και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την ελληνική κοινότητα για τυχόν αιτήματα μετακίνησης με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επισημαίνει πως είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει έναν μηχανισμό πλέον υποδοχής, με πολύ λιγότερες δομές, αλλά πολύ ασφαλέστερες και σίγουρα με εντελώς άλλες συνθήκες. Πρόσθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση συνεχίζει και ακολουθεί μία συγκεκριμένη, αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, συμπληρώνοντας: «Δεν φαίνεται ότι υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας. Ίσα ίσα η προσδοκία μας είναι να συμβεί το αντίθετο».