Η Ελλάδα δεν μπορεί να μένει αμέτοχη στα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και αυτό έχει φανεί από την κατάσταση που ακολούθησε την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από την Χαμάς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε πολλές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και την κατάπαυση του πυρός αλλά πλέον, έναν χρόνο μετά, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη.
Όπως παρατηρούν έμπειροι Έλληνες διπλωμάτες μπορεί να έχει επιτευχθεί εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο, ωστόσο παραμένει εύθραυστη και από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να δούμε μια κλιμάκωση.
Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται διαρκώς για την κατάσταση εκεί αλλά και για τις ραγδαίες εξελίξεις στην Συρία με τον Άσαντ να αγνοείται και τους αντικαθεστωτικούς να έχουν καταλάβει 4 πόλεις σε μια ημέρα και να βρίσκονται λίγο πριν μπουν στην πρωτεύουσα, Δαμασκό.
Το βλέμμα της Αθήνας είναι και στην Άγκυρα με τον Ταγίπ Ερντογάν να υποστηρίζει την εξέγερση στη Συρία και να επιθυμεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην περιοχή.
Σύμμαχοί και εχθροί αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι πλέον πολύ ισχυρή γεωπολιτικά, έχει αποδείξει στην πράξη ότι είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και συνομιλεί με όλες τις πλευρές.
Και αυτό την καθιστά ιδανικό σημείο συνομιλιών για την αποκλιμάκωση της κρίσης.
Το Μεσανατολικό κυριαρχεί σε όλες τις επαφές που έχει στο εξωτερικό ο πρωθυπουργός και μάλιστα τέθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του Κιρ Στάρμερ. Είχε προηγηθεί η τριμερής στην Κύπρο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Χριστοδουλίδη να συνομιλούν με τον Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός είναι σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και με τους εταίρους μας αλλά και τους επικεφαλής των θεσμών στην ΕΕ προκειμένου να χαραχθεί μια κοινή στρατηγική με κυρίαρχο στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης.
Όταν προγραμματιζόταν το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λίβανο το οποίο αναβλήθηκε για λόγους ανωτέρας βίας μετά την βλάβη στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος αναζητήθηκαν ημερομηνίες έτσι ώστε αυτό να πραγματοποιηθεί. Με βάση τα προγράμματα των δυο ηγεσιών δεν κατέστη εφικτό να γίνει η συνάντηση αυτή μέσα στα επόμενα 24ωρα και έτσι σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast αυτή η επίσκεψη θα γίνει αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.
«Κάθε ημέρα είναι πολύτιμη και όσο διαρκεί η εκεχειρία πρέπει να βρεθούν λύσεις για τους πολίτες καθεμιάς εκ των χωρών που έχουν βυθιστεί στον πόλεμο και το χάος με ανυπολόγιστες συνέπειες.