Λύση στον υπερπληθυσμό των σωφρονιστικών καταστημάτων αναζητεί η κυβέρνηση, καθώς οι φυλακές λειτουργούν ήδη υπό ασφυκτική πίεση, κάτι που δημιουργεί προβλήματα τόσο στις συνθήκες κράτησης όσο και στη συνολική λειτουργία των κέντρων κράτησης.

Για την επίλυση αυτών των ζητημάτων, έχει καταρτίσει ένα φιλόδοξο σχέδιο που περιλαμβάνει την κατασκευή νέων φυλακών, τη μεταφορά υφιστάμενων σωφρονιστικών καταστημάτων σε νέες, μεγαλύτερες και σύγχρονες εγκαταστάσεις, καθώς και τη διεύρυνση των επιλογών για εναλλακτικούς τρόπους έκτισης ποινών.

Καταρχάς, η μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός εκσυγχρονισμένου σωφρονιστικού συστήματος. Το νέο συγκρότημα, με χωρητικότητα 1.800 κρατουμένων, θα είναι από τα πιο προηγμένα της χώρας και η δημοπράτηση του έργου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Επιπλέον, το σωφρονιστικό ίδρυμα «Κρήτη ΙΙ» στη Νεάπολη Λασιθίου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025, κατασκευάζεται με γοργούς ρυθμούς. Παράλληλα, νέο σωφρονιστικό κατάστημα στη Δράμα έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία, συμβάλλοντας σημαντικά στην αποσυμφόρηση άλλων φυλακών της Βόρειας Ελλάδας, όπως αυτές της Κομοτηνής και της Νιγρίτας.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την κατασκευή νέων φυλακών στη Χαλκίδα και τα Ιωάννινα, καθώς και την επέκταση των υποδομών σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, όπως στη Μεγαλόπολη, την Ανδρίτσαινα και το Αγρίνιο. Τέλος, εξετάζονται περιοχές της Βόρειας Ελλάδας για τη δημιουργία περαιτέρω καταστημάτων.

Η κυβέρνηση δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση των αγροτικών φυλακών, οι οποίες παραμένουν υποστελεχωμένες και υπολειτουργούν. Με την τροποποίηση των νομοθετικών διατάξεων που διέπουν τη μεταγωγή κρατουμένων σε αυτές τις δομές, αναμένεται να ενισχυθεί ο ρόλος τους στην αποσυμφόρηση του υπόλοιπου σωφρονιστικού συστήματος.

Οι συλλήψεις από τις ομάδες ΟΠΚΕ

Άξιο μνείας είναι επίσης το γεγονός ότι το πρώτο δεκάμηνο του τρέχοντος έτους, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν.

Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι συλλήψεις από τις ομάδες ΟΠΚΕ ανήλθαν στις 5.893, τριπλάσιες σε σύγκριση με τις 1.986 του 2023. Σε πανελλαδικό επίπεδο, μόνο την εβδομάδα 18-24 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν 450 επιχειρήσεις, με τους αριθμούς να αποτυπώνουν την αποτελεσματικότητα: 105.689 έλεγχοι ατόμων, 4.549 προσαγωγές και 1.902 συλλήψεις. Παράλληλα, εξιχνιάστηκαν 1.006 κλοπές και διαρρήξεις, 163 περιπτώσεις απάτης, 410 κλοπές τροχοφόρων και 59 ληστείες, ενώ σημαντικές επιτυχίες σημειώθηκαν σε υποθέσεις ναρκωτικών και όπλων.

Εστίαση στην ενδοοικογενειακή βία

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Οι αριθμοί καταδεικνύουν τη σοβαρότητα του ζητήματος: το 2024 καταγράφηκαν 18.427 περιστατικά, σχεδόν διπλάσια από τα 9.860 του 2023. Οι συλλήψεις αυξήθηκαν από 6.453 το 2023 σε 11.308 το 2024, ενώ οι κρατούμενοι για ενδοοικογενειακή βία ανέρχονται σε 253 άτομα. Οι δράσεις της Αστυνομίας περιλαμβάνουν τη λειτουργία 63 γραφείων ενδοοικογενειακής βίας, την τηλεφωνική γραμμή 15900, καθώς και το panic button για άμεση ειδοποίηση των αρχών.