Ολοκληρώθηκε το ντιμπέιτ στην ΕΡΤ με τους τέσσερις υποψήφιους για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ. Σωκράτης Φάμελλος, Παύλος Πολάκης, Νίκος Φαραντούρης και Απόστολος Γκλέτσος διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους στο ραδιομέγαρο.
Η συζήτηση μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων δεν είχε πολλές εντάσεις, καθώς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν να δώσουν και μια νότα ενότητας έπειτα από την τοξικότητα του τελευταίου διαστήματος
Κεφάλαιο «Οικονομία»
Ερώτηση σε Απόστολο Γκλέτσο: «Αν ήσασταν πρόεδρος θα ψηφίζατε έστω κάποια σημεία του προϋπολογισμού;»
«Ο Μητσοτάκης ξεκίνησε με προίκα 37 δις. ευρώ από την κυβέρνηση Τσίπρα. Τριάντα δις από το ταμείο ανάκαμψης και με ζητούμενο από τότε μέχρι σήμερα. Τι έχουμε σήμερα; Καρτέλ. Στην Ευρώπη των 27 η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, περνάει μόνο της Βουλγαρίας. Δεν θα ψηφίζαμε κανένα σημείο του προϋπολογισμού».
Ερώτηση σε Παύλο Πολάκη: Ποιους σκοπεύετε να φορολογήσετε για να βγει το πρόγραμμά σας;
«Είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε και γιατί ανέβασε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθεροεπαγγελματιών. Το φωνάζω και είναι βασικό σημείο της πρότασής μου ότι πρέπει να αναστρέψουμε την υποτίμηση της εργασίας που έφεραν τα μνημόνια. Οι μνημονιακοί κανόνες δεν είναι οι πλάκες του Μωυσή. Πρέπει να αμφισβητηθούν. Να γυρίσουν 13ος και 14ος μισθός».
Σε follow up ερώτηση για το αν η κυβέρνηση Τσίπρα έπρεπε να έχει χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι» που άφησε, απάντησε: «Η υποχρέωση ήταν για 15 – 16 δις. Θα έπρεπε να πούμε στοπ δεν μαζεύουμε άλλο και να αφήσουμε 7-8 δις στην αγορά. Μείωση ΕΝΦΙΑ, μειώσεις φόρων. Να δει ο λαός ότι πλήρωσε για να βγούμε από τα μνημόνια αλλά τα επιστρέφουμε».
Ερώτηση Φαραντούρη σε Πολάκη: Ποιο είναι το σχέδιό σου για την πάταξη των καρτέλ;
«Αμέσως Νίκο μου. Θέλουμε επανάκτηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας υπό δημόσιο έλεγχο. Αν η Εθνική δεν επιστρέψει στο Δημόσιο δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα υπερκέρδη των τραπεζών. Αν το διυλιστήριο δεν επιστρέψει στο δημόσιο έλεγχο δεν θα ελέγξουμε το κέρδος τους. Θέλουμε επανάκτηση δημόσιων αγαθών υπό δημόσιο έλεγχο για να χτυπήσουμε τα καρτέλ. Αλλιώς θα ταΐζονται οι 80 οικογένειες που σιτίζονται από τον Μητσοτάκη».
Ερώτηση σε Σωκράτη Φάμελλο: Θα περάσει η μείωση του ΦΠΑ στους καταναλωτές αν εφαρμοστεί;
«Ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση λένε ψέμματα για να καλύψουν την ευθύνη τους. Η αισχροκέρδεια είναι επιλογή που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Η μείωση του ΦΠΑ κοστίζει 900 εκατομμύρια. Η αύξηση όμως των εσόδων από την αισχροκέρδεια είναι 3 δις. Είναι αισχροκέρδεια της Πολιτείας. Έχει περισσότερους έμμεσους φόρους που είναι οριζόντιοι και λιγότερους άμεσους».
Σε follow up ερώτηση για τα μέτρα για τη στέγαση, ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε: «Η κυβέρνηση τα μέτρα που έχει πάρει έχουν φέρει έκρηξη τιμών στη στέγη, ενώ οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί τόσο. Η στέγη έχει γίνει ακριβό όνειρο. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στο δημογραφικό, πρέπει η στέγη να αποτελέσει δημόσια πολιτική. Η χώρα μας είχε πολιτικές στέγης».
Σε ερώτησή του ο Παύλος Πολάκης κάλεσε τον Σωκράτη Φάμελλο να πάρει ξεκάθαρη θέση για την επιστροφή της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ σε δημόσιο έλεγχο: «Παύλο, όπως ξέρεις είχα την ευθύνη του Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εντόπισε τα υπερκέρδη και ανάγκασε τον Μητσοτάκη σε άτακτη υποχώρηση. Έχουμε καταθέση πρόταση για δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ, ανώτερο συντελεστή κέρδους και πλουραλισμό της αγοράς ενέργειας. Τα ΕΛΠΕ και επί των ημερών μας, παρότι δεν ήταν με δημόσιο έλεγχο εξασφαλίζαμε χαμηλές τιμές. Οι διοικήσεις μπορούν να παρέμβουν στην αγορά. Και δημόσιος έλεγχος είναι απαραίτητος».
Ο Σωκράτης Φάμελλος ρώτησε τον Παύλο Πολάκη σχετικά με τον προϋπολογισμό μιας Δημόσιας Τράπεζας «Σαφώς και έχουμε. Αφού κάνουμε τέτοια πολιτική επιλογή, δεν θα κάνουμε τον λογαριασμό; Ο Μητσοτάκης από το 41% έδωσε το 32%. Αυτό κάνει 2 δις και κάτω. Μια πρώτη χρήση του αναβαλλόμενου φόρου είναι αυτή. Είναι περίπου 13,5 δις ευρώ δια τέσσερις συστηματικές, έχει σίγουρα 3 δις ευρώ αναβαλλόμενο η Εθνική, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να την πάρουμε πίσω με ΑΜΚ που θα συμμετέχει μόνο το Δημόσιο».
Κεφάλαιο «Κλιματική Αλλαγή»
Τις θέσεις τους για την κλιματική κρίση ανέπτυξαν οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την σχετική, δεύτερη κατά σειρά ενότητα της τηλεμαχίας στην ΕΡΤ.
«Πρέπει καταρχήν να κατανοήσουμε τι συμβαίνει και να πάρουμε μια άλλη πολιτική απόφαση για το πώς μπορεί να λυθεί. Αυτή τη στιγμή ζούμε σε μία εποχή μετάβασης όπου η ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων ξεπερνά την ανοχή του παγκόσμιου συστήματος και αυτό δημιουργεί κλιματική κρίση, ρύπανση πολλών μορφών και μεγάλη κατάργηση της βιοποικιλότητας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την 4η βιομηχανική επανάσταση που είναι εισαγωγή της ψηφιοποίησης στη ζωή μας, το διαδίκτυο, την τεχνητή νοημοσύνη για να αποκρούσουμε συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Δεν κάνουμε κάτι τέτοιο», είπε ο Παύλος Πολάκης ως προς το τι πρέπει να γίνει για τη διαχείριση κρίσεων ακραίων καιρικών φαινομένων. «Απαιτούνται αντιπλημμυρικά έργα παντού, εκεί πρέπει να στραφεί ένας τεράστιος όγκος του χρήματος κι απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης που δεν στράφηκε, ακόμα περιμένουμε. Ακόμα δεν έγιναν τα αντιπλημμυρικά από τον Ιανό…».
Ερωτηθείς σχετικά με πρόσφατη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη για το Μάτι, σχολίασε:
«Ο κύριος Κασσελάκης επειδή έχει πάρει την κατηφόρα και ξεφουσκώνει, αρχίζει και χρησιμοποιεί επιχειρήματα από το δεύτερο υπόγειο της Ομάδας Αλήθειας..». «Τι κάναμε; Κρύβαμε νεκρούς στο Μάτι; Γιατί να τους κρύψουμε; Για ποιο λόγο, για να πετύχουμε τι; Αυτά ήταν η τοξική προπαγάνδα της Ν.Δ.».
Ερωτηθείς για το ζήτημα των ερευνών υδρογονανθράκων και αν θα αντιτασσόταν αν βρεθεί ένα πλούσιο κοίτασμα νότια της Κρήτης, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση για νέα οικόπεδα. Πρόσθεσε ότι δεν έχει μιλήσει ποτέ για αλλαγή θέσης όσον αφορά τις ήδη αδειοδοτημένες περιοχές. «Δεν υπάρχει προοπτική αυτή στιγμή για νέες άδειες, γιατί δεν υπάρχει και βιωσιμότητα για νέα κοιτάσματα. Γιατί η βιωσιμότητα που απειλείται, είναι των πολιτών, από τις πλημμύρες και την ξηρασία». Στην ερώτηση αν πρόκειται να αντιταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε αδειοδοτημένα οικόπεδα της εξόρυξης, είπε: «Αυτό το έχουμε πει και το έχουμε αποφασίσει, ακριβώς γιατί υπάρχει το συμφέρον της χώρας μας και δεύτερον διότι αυτό θα εξαρτηθεί και από την βιωσιμότητα του αποτελέσματος των ερευνών. Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και η προσωπική δική μου να έχω μια ξεκάθαρη οικολογική ταυτότητα, δεν είναι μόδα, δεν είναι γιατι πουλάει, γιατί είναι μοντέρνο – έχει να κάνει με τη ζωή».
Σχετικά με το ζήτημα της λειψυδρίας, ο Νικόλας Φαραντούρης είπε ότι στο Στρασβούργο την προηγούμενη βδομάδα, έκανε μία παρέμβαση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και έχει ζητήσει δύο πράγματα «που έχουν ήδη γίνει κατ’ αρχήν δεκτά: Πρώτον, συντονισμό και εναρμόνιση των εθνικών μηχανισμών πολιτικής προστασίας των 27 κρατών μελών.
«Η πυρκαγιά δεν σβήνεται τη στιγμή που έχουμε το φαινόμενο, η πυρκαγιά σβήνεται έναν-δύο χειμώνες πριν», τόνισε ο Απ. Γκλέτσος σχετικά με τη διαχείριση των καιρικών φαινομένων, εξηγώντας ότι ως κράτος, πρέπει να έχεις μεριμνήσει εγκαίρως για προληπτικά και αντιπλημμυρικά μέτρα.
Κεφαλαίο Εξωτερική Πολιτική
Ο Σωκράτης Φάμελλος απαντώντας σε ερώτηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά της καταλόγισε «κρυφή διπλωματία» και «λανθασμένες κινήσεις» όπως του «προκεχωρημένο φυλακίου» και του «δεδομένου εταίρου», επισημαίνοντας πως κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η εξωτερική πολιτική ήταν «δυναμική» με «ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές» και πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση της χώρας και τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή. Επίσης, σχολίασε πως η εσωτερική σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά οφείλεται σε «λάθος» Κυριάκου Μητσοτάκη που «ακολούθησε τη γραμμή Σαμαρά» και επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί την «εθνική γραμμή» και ασκεί «θετική» αντιπολίτευση και κάλεσε την κυβέρνηση να «προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας».
Σχετικά με τη στάση της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, ο Νίκος Φαραντούρης κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι «δεν έχει κάνει το καθήκον της εδώ και τέσσερα χρόνια» και τόνισε πως αυτή η « ολιγωρία » επηρεάζει γενικότερα τις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές της χώρες. Όπως είπε, η κυβέρνηση « δεν έχει καταστήσει τα ζητήματα αυτά ευρωπαϊκά » και αυτό ισοδυναμεί με « γκολ από τα αποδυτήρια ». Επίσης, καταλόγισε στην κυβέρνηση « αναντιστοιχία δηλώσεων και πράξεων », σχολιάζοντας πως το ίδιο το κόμμα της ΝΔ « έχει σαμποτάρει » τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν προτιμότερο να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή ομάδα των Σοσιαλιστών, εισηγήθηκε την διοργάνωση ενός καταστατικού συνεδρίου προκειμένου να ερωτηθούν οι σύνεδροι, καθώς το θέμα σχετίζεται με το « χαρακτήρα » που θέλει να έχει το κόμμα στο μέλλον.
Για το μεταναστευτικό ζήτημα κλήθηκε να τοποθετηθεί ο Απόστολος Γκλέτσος, ο οποίος τόνισε πως πρέπει η διαχείριση του να είναι «ευρωπαϊκή» και «ανθρωπιστική». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι όταν έρχονται μετανάστες νόμιμα για εργασία βάσει διμερών συμφωνιών, το κράτος πρέπει να μεριμνά και για τη «σεξουαλικότητα» τους, προκειμένου να μην προκύπτουν « άλλα ζητήματα ».
Σχετικά με τη θέση που έχει πάρει η Ελλάδα στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο Παύλος Πολάκης καταδίκασε μεν την ρωσική εισβολή, ωστόσο, τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να παίξει «διαμεσολαβητικό ρόλο» για την επίλυση της σύγκρουσης και να μην γίνει «μέρος του προβλήματος» στέλνοντας όπλα στην Ουκρανία και «διασπώντας ιστορικούς δεσμούς». Με τον ίδιο τρόπο σχολίασε και την σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως η κυβέρνηση τάχθηκε εξ ολοκλήρου υπέρ του Ισραήλ, την ώρα που η αντίδραση του έχει «ξεπεράσει προ πολλού τη νόμιμη άμυνα». Σημείωσε, δε, ότι θα έπρεπε η Ελλάδα αν έχει αξιοποιήσει τις «τριμερείς συνεργασίες».
Το όραμα των υποψηφίων για τον ΣΥΡΙΖΑ
Το όραμά τους για τον ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος, κατά την τελευταία ενότητα της τηλεμαχίας, όπου ο καθένας δέχθηκε και τις ερωτήσεις των υπολοίπων συνυποψηφίων του, χωρίς να λείπουν και οι αντιπαραθέσεις για επιμέρους ζητήματα.
Απόστολος Γκλέτσος
«Η αριστερά υπάρχει για δύο λόγους: για να μπορεί να προσφέρει ένα δίχτυ ασφαλείας για τους αδύναμους και να μπορεί να δίνει δύναμη και ελπίδες σε όσους έχουν όνειρα, να μην αφήνει τις ταξικές ανισότητες να καταδικάζουν τους ανθρώπους. Η υποψηφιότητά μου έχει στόχο να συμβάλει στην ενδυνάμωση του κόμματος και των κοινωνικών δυνάμεων που εκπροσωπεί. Έχω μάθει να μπαίνω μπροστά και να είμαι παρών στα δύσκολα, προέρχομαι από την τοπική αυτοδιοίκηση και πιστεύω ότι αυτό το μοντέλο πρέπει να έρθει και στην κεντρική πολιτική σκηνή, να ακούμε τους πολίτες και να μπορούμε να λύνουμε τα προβλήματα τους. Ο ηγέτης του αριστερού κόμματος είναι πρώτος μεταξύ ίσων και πρέπει να τρέχει δυο φορές πιο πολύ από τους άλλους, κεντρικό σύνθημα μου είναι αλλαγή πορείας προς τα αριστερά για τον ΣΥΡΙΖΑ και την χώρα, με περισσότερο κράτος στη δημόσια ζωή της χώρας, για ευημερία, ίσες ευκαιρίες για όλους» είπε ο Απόστολος Γκλέτσος.
Σε σχετική ερώτηση από τον Π. Πολάκη, ο κ. Γκλέτσος τόνισε ότι συμφωνεί με τη μεταφορά αδειοδοτικών αρμοδιοτήτων και ευθυνών προς την Τ.Α. Σε ερώτηση του Σ. Φάμελλου για τη δήλωσή του για τις ιερόδουλες και το κατά πόσο μπορούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εκθέτουν το κόμμα παραβιάζοντας πάγιες θέσεις του, είπε ότι έχει δώσει εξηγήσεις στην αρμόδια επιτροπή και ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «μπορούμε να διαφωνούμε εντός των οργάνων και να συνυπάρχουμε με τις διαφωνίες μας, αλλά εντός των οργάνων». Καταφατικά απάντησε σε ερώτηση του Ν. Φαραντούρη για το αν θα υιοθετούσε την πρότασή του, το περιφερειακό συμβούλιο να περιλαμβάνει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ήδη εκλεγεί – στους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης τα επιμελητήρια στη νεολαία στα εργατικά κέντρα – χωρίς να ξαναεκλέγονται.
Παύλος Πολάκης
«Το δικό μου όραμα είναι αυτό που έχω στην καρδιά και στην ψυχή μου, είναι αυτό που ασπάστηκα στην ηλικία 18 με 24 όταν επέλεξα το αξιακό στρατόπεδο της αριστεράς, δηλαδή μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτό το όραμα σήμερα συμπυκνώνεται στο πρόγραμμα της ‘έντιμης Ελλάδας’ που είναι το αίτημα των καιρών», είπε ο Παύλος Πολάκης. Πρόσθεσε ότι πρέπει να στραφούμε στις ανάγκες των ανθρώπων, «να σωθεί ο μικρομεσαίος από το σχέδιο Πισσαρίδη», να ξαναβρεί χαρά ο συνταξιούχος για να μπορεί να πάρει ένα δώρο στο εγγόνι του, να μπορεί να πληρώσει τα φάρμακα του, να βρει στήριξη ο αγρότης, να ονειρευτούν ξανά οι νέοι, «να σπάσει το μπλόκο των τραπεζών, των φαντ, των κερδοσκόπων», «να έχουμε μία σωστή και γρήγορη δικαιοσύνη απαλλαγμένη από πολιτικές παρεμβάσεις που να μην αρχειοθετεί με ‘αδιευκρίνιστα’, να προστατεύσουμε την πατρίδα, να ανατρέψουμε τις μνημονιακές αδικίες. Για να γίνουν αυτά απαιτείται σύγκρουση με την διαπλοκή. Το θέλω, το πιστεύω, το μπορώ».
Σε ερώτησή του, ο Σ. Φάμελλος του είπε ότι πολλές φορές τα λάθη του γίνονται λάθη για το ΣΥΡΙΖΑ και ζημία για την ελληνική κοινωνία, για να τον ρωτήσει «πόσα λάθη μπορεί να αντέξει ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ;». Ο κ. Πολάκης απάντησε ότι τα λάθη του «είναι απείρως λιγότερα από αυτά τα οποία πετύχαμε με την δική μου καθοριστική συνεισφορά, και όταν ήμασταν κυβέρνηση, και όταν ήμασταν αντιπολίτευση». Σχετικά με τον Στ. Κασσελάκη, σχολίασε ότι «εγώ έβαλα πρώτος το θέμα ότι πρέπει να μπαίνει θέμα ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ». Σε ερώτηση του Ν. Φαραντούρη για το πώς οραματίζεται έναν συμπεριληπτικό ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως την απάντηση την έχει δώσει από την μέρα που κατέβασε το πρόγραμμα του των έξι πυλώνων «με το οποίο πρέπει να εξοπλιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να απευθυνθεί πρώτα απ’ όλα στο 1,2 εκατ. ψηφοφόρους που μας εγκατέλειψαν από το ’19 και μετά, κυρίως και το ’23 και το ’24, οι οποίοι είναι δημοκρατικοί προοδευτικοί πολίτες που έχουν κάτσει στην άκρη, δεν τους καλύπτει η αντιπολίτευση που κάναμε το ’19 με ’23, αυτή η συστημική σοβαροφάνεια και στρογγυλεμένος λόγος και όχι το να στήσουμε μέτωπο στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα του Κυριάκου Μητσοτάκη». Σε ερώτηση του Απ. Γκλέτσου για τις επενδύσεις και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είπε ότι «έχουμε άλλο όραμα για τη χώρα από αυτό που έχει ο Μητσοτάκης». Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «εμείς οραματιζόμαστε μια χώρα που θα είναι ενεργειακός κόμβος και θα βγάλει το φυσικό αέριο νότια της Κρήτης, μία χώρα καινοτομίας, και θα δώσουμε το 1% του ΑΕΠ στους νέους ερευνητές για να τραβήξουμε τα μυαλά πίσω. Πρέπει να έχουμε ισχυρή αμυντική βιομηχανία και όχι να κάνουμε πρόγραμμα 20 δισ. ευρώ εξοπλιστικών και να μην έχουμε κανένα αντισταθμιστικό…».
Σωκράτης Φάμελλος
«Πιστεύω βαθιά στην αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από ένα κόμμα που να έχει τις αριστερές ιδέες, αξίες και αγώνες μέσα του, σαν πλούσια παρακαταθήκη, ένα κόμμα που να είναι μαζικό, λαϊκό, συγκροτημένο και να μπορεί να έχει προοπτική, να είναι και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση αλλά να δίνει και κυβερνητική προοπτική. Χρειαζόμαστε ένα σοβαρό και συγκροτημένο ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσουμε να αποτελέσουμε τον πυλώνα μιας προοδευτικής απάντησης, γιατί η κοινωνία θέλει να δώσουμε λύσεις. Για να γίνει αυτό, πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πολύ γρήγορα ένα σοβαρό συγκροτημένο κόμμα», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Την Κυριακή πρέπει να πατήσουμε το μπουτόν του restart, να ξαναξεκινήσουμε, και σε αυτό το κάλεσμα δεν περισσεύει κανείς. Πρέπει να καλέσουμε και όσους απογοητεύσαμε και όσους αποστρατεύτηκαν. Πρέπει να κάνουμε έναν πολύ δυνατό ΣΥΡΙΖΑ και να στείλει μια απάντηση στα σχέδια που εξυπηρετεί η διαπλοκή, ο κ. Μητσοτάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι δυνατός…». Σημείωσε ότι «η Κυριακή είναι ένα κάλεσμα Δημοκρατίας, να έχει η χώρα μας προοπτική και έναμ δυνατό ΣΥΡΙΖΑ που να την υποστηρίξει. Αυτό που βλέπετε, είναι μια επιστροφή στην πολιτική συζήτηση».
Ερωτηθείς από τον Ν. Φαραντούρη αν συμφωνεί με την πρότασή του για δυο αντιπροέδρους, σχολίασε ότι «υπάρχουν πολύ σοβαρότερες προτεραιότητες. Χρειαζόμαστε να έχουμε περιφερειακή συγκρότηση, περιφερειακά όργανα και να ενισχύσουμε την δημοκρατία για να μπορέσουμε να υπερβούμε το πρόβλημα των ομάδων και των ομαδοποιήσεών. Δεν νομίζω ότι δύο αντιπρόεδροι θα λύσουν προβλήματα δημοκρατίας». Πρόσθεσε μεταξύ άλλων, ότι «θα μπορούσαμε να έχουμε μία ενίσχυση των συλλογικών οργάνων, η συλλογικότητα και το ‘εμείς’ θα λύσει το πρόβλημα, όχι το να μοιράσουμε ρόλους με κεντρική επιλογή». Απαντώντας στον Απ. Γκλέτσο, συμφώνησε για τη σοβαρότητα του προβλήματος της υπαίθρου, για να τονίσει ότι «χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, αποκέντρωση ρόλων και αρμοδιοτήτων, ώστε οι δήμαρχοι να μην είναι έξω από τα γραφεία των υπουργών και να παρακαλάνε». Σε ερώτηση του Π. Πολάκη για το πώς μπορεί να ξαναμεγαλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φάμελλος είπε ότι για να γίνει σοβαρό και αξιόπιστο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο είναι ο ενιαίος λόγος «αυτό που εγώ υπηρέτησα ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας και συγκροτημένο πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, πρέπει να διεκδικήσουμε, να έχουμε βαθιές μεταρρυθμίσεις που να ανταποκρίνονται στην ανάγκη της κοινωνίας, στα χρηματοδοτικά εργαλεία, στην ισχυρή πολιτεία, αλλά και στο θέμα της περιφερειακής οργάνωσης της χώρας». Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «μπορεί έτσι να αποτελέσει πρωτοπόρο δύναμη στο μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας, και όχι να είμαστε διαχειριστές της μιζέριας…» και πως «το βασικό που μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι να αποτελέσει και πυλώνα προοδευτικών συνεργασιών».
Νικόλας Φαραντούρης
«Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ, που μέσα στη λαίλαπα των μνημονίων κράτησε τη χώρα όρθια,, που δίδαξε τι σημαίνει εξωτερική πολιτική και όχι να βάζουμε τα προβλήματα κάτω από το τραπέζι, ένα κόμμα που σήμερα κλονίζεται από τα εσωτερικά του εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δεν θέλω ένα κόμμα-αχινό και αφιλόξενο, του 5%-6%-7%-8%, στο οποίο θα υπάρχουν εσωτερικές διευθετήσεις και ανακατατάξεις. Δεν με ενδιαφέρει ένα κόμμα που δεν μπορεί να ηγηθεί της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο στις γειτονιές και στα καφενεία, η προοδευτική διακυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ιστορική και κοινωνική υποχρέωση να ανταποκριθεί αυτό στο κάλεσμα. Όταν τα κακώς κείμενα ξεχειλίζουν, έχω υποχρέωση να τα επισημαίνω, εγώ δεν υπήρξα πρόβλημα κανενός και ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό θεωρώ ότι μπορώ να αποτελέσω την λύση της επόμενης ημέρας», ανέφερε ο Νικόλας Φαραντούρης.
Ερωτηθείς από τον Απ. Γκλέτσο για το πώς θα διαχειριστεί τη θέση του ευρωβουλευτή αν είναι πρόεδρος, απάντησε ότι «αυτό που έχει μεγαλύτερη ανάγκη απ’ όλα αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ανάκτηση του κύρους του, της αξιοπιστίας του, της συμμετοχής του στο κέντρο λήψης των αποφάσεων. ‘Αρα, θεωρώ ότι είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα η θέση που έχω στην Ευρωβουλή για να ξαναβάλουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο λήψης των αποφάσεων». Σε ερώτηση του Π. Πολάκη γιατί ζητά την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ενώ μόλις εξελέγη ευρωβουλευτής, απάντησε: «Είμαι νέος στην πολιτική, αλλά δεν είμαι άγνωστος αγαπητέ Παύλο. Εσύ πριν από ένα χρόνο πήγες και υποστήριξε σ με ψυχή και σώμα έναν εντελώς άγνωστο (σ.σ. τον Στ. Κασσελάκη) τον οποίο δε φρόντισες πρώτα να ξεψαχνίσεις για να δεις αν πληροί κάποιες στοιχειώδεις προϋποθέσεις, όχι για να συμμετάσχει στον πολιτικό και κομματικό βίο, αλλά για να ηγηθεί αυτού». «Τελικά εγώ τον ξεψάχνισα όμως», παρενέβη ο κ. Πολάκης. Ο κ. Φαραντούρης συνέχισε, λέγοντας ότι εκείνος ποτέ δεν έφερε σε δύσκολη θέση το κόμμα του και πολλαπλασίασε τις δυνάμεις του κόμματός του «συμπεριληπτικά και διεμβολίζοντας πολιτικούς χώρους που κανείς μέχρι τότε δεν είχε καταφέρει». «Θεωρώ λοιπόν ότι μπορώ να προσφέρω και να δώσω το χαμένο κύρος, που κάποιοι άλλοι φρόντισαν να απωλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από μένα» πρόσθεσε. Σε παρεμφερή ερώτηση του Σ. Φάμελλου, ο κ. Φαραντούρης είπε ότι «κάποιοι που είχαν κομματική εμπειρία κατάφεραν να φτιάξουν ένα κόμμα που σήμερα δεν ανταποκρίνεται στα στοιχειώδη μιας κοινωνίας που αναζητεί πυξίδα και βλέπει τα ποσοστά του να συρρικνώνονται συνέχεια. Εγώ στρατεύτηκα στην ήττα, στο προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα για την διεύρυνση…».
Κάλεσμα συμμετοχής στις κάλπες της Κυριακής από τους υποψηφίους
Κατά το κλείσιμο της τηλεμαχίας οι 4 υποψήφιοι απήυθυναν κάλεσμα συμμετοχής στην προεδρική εκλογή της Κυρακής.
«Είμαστε γνωστοί πολιτικά, ιδεολογικά και κοινωνικά, επαγγελματικά, διαλέξετε έναν από μας, αλλά ελάτε να ψηφίσετε, ελάτε με τον ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στην ακρίβεια, κόντρα στα καρτέλ, κόντρα στην λαίλαπα Μητσοτάκη. Ελάτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ρίξτε την ψήφο για να δυναμώσετε την δικιά σας φωνή», είπε ο Απόστολος Γκλέτσος.
«Για να μπλοκάρουμε το σχέδιο της διαπλοκής, να ισχυροποιήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, για να ορθώσει ανάστημα ο λαός, για να ελπίζει ο νέος άνθρωπος, εγώ καλώ όλους τους πολίτες άνω των 15 ετών να έρθουν την Κυριακή, όπου κι αν βρεθούν, σε ένα εκλογικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ και να μου δώσουν τη δύναμη να ηγηθώ αυτής της πορείας για μια έντιμη Ελλάδα», είπε ο Παύλος Πολάκης.
«Την Κυριακή το διακύβευμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η ταυτότητά του και η στήριξη της ελληνικής κοινωνίας. Σας καλώ όλους και όλες να συμμετέχετε σε αυτή την γιορτή δημοκρατίας, για να μπορέσουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι, όχι μόνο δυνατός και σοβαρός, αλλά να μεγαλώσει – και θέλω να συμβάλω σε αυτή την προσπάθεια και να αναλάβω αυτή την ευθύνη για να γυρίσει η περηφάνια στα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος.
«Την Κυριακή που έρχεται, το διακύβευμα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο μεγάλος ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που θα αγκαλιάσει τις προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις και θα ηγηθεί ξανά για μια προοδευτική διακυβέρνηση. Επειδή θέλουμε να μεγαλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, και όχι ένα συρρικνωμένο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει όλοι να πάμε στις κάλπες, είτε ανήκουμε, είτε όχι στο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Νικόλας Φαραντούρης.
Η απάντηση του Απόστολου Γκλέτσου για την «εισαγωγή ιερόδουλων»
«Όταν θέλεις να κυβερνήσεις, πρέπει να τα σκέφτεσαι όλα» απάντησε -μεταξύ άλλων- ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Γκλέτσος, όταν ρωτήθηκε για πρόσφατη δήλωσή του, η οποία είχε προκαλέσει σάλο.
Συγκεκριμένα, ο ηθοποιός είχε προτείνει την «εισαγωγή ιερόδουλων» από τις χώρες καταγωγής των μεταναστών, ώστε να… μειωθούν οι βιασμοί. Στην ερώτηση που του τέθηκε στο ντιμπέιτ, απάντησε πως «στη Στερεά Ελλάδα που είμαστε αντιπολίτευση (σ.σ.: στο Περιφερειακό Συμβούλιο) υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και υπάρχει ζήτημα.
Όταν φέρνεις εργάτες νόμιμα μετά από συμφωνίες κρατών, όταν φέρνεις νέους ανθρώπους, να πρέπει να νοιάζεσαι και για τη σεξουαλικότητά τους. Οπωσδήποτε πρέπει να το κάνεις αυτό. Όταν θέλεις να κυβερνήσεις, πρέπει να τα σκέφτεσαι όλα».
Ο έντονος διάλογος Πολάκη και Φάμελλου
Ερώτηση στον Παύλο Πολάκη απηύθυνε ο Σωκράτης Φάμελλος κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος υπενθύμισε τη στάση του βουλευτή Χανίων στον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο οποίος απείχε από την ψήφιση, ενώ είχε διαφωνήσει με την «κομματική πειθαρχία» που είχε επιβάλει ο τότε πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης.
Ο έντονος διάλογος:
Σωκράτης Φάμελλος: Παύλο, ένα ζήτημα που έχει δημιουργήσει ερωτήματα. Πρέπει όλοι οι πολίτες να έχουν ατομικά δικαιώματα; Δεν ψήφισες τη θέση για το δικαίωμα στον γάμο, παραβιάζοντας τη θέση μας. Αν ήσουν πρόεδρος, τι θα έκανες γι’ αυτό;
Παύλος Πολάκης: Προφανώς δεν θα έκανα το εγκληματικό λάθος του Κασσελάκη να βάλει κομματική πειθαρχία σε ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης, κρατώντας τη δεδηλωμένη Μητσοτάκη. Στην άποψή μου για το νομοσχέδιο για τα ζευγάρια είχα απόλυτο δίκιο. Δεν μπορώ να δεχτώ την παρένθετη μητέρα, όχι μόνο για τα ομόφυλα, αλλά και για τα ετερόφυλα, με μοναδική εξαίρεση αν είναι αδελφή, μητέρα, θεία.
Σωκράτης Φάμελλος: Για την ισότητα, σε ρωτάω.
Παύλος Πολάκης: Έχω ζήσει από πολύ κοντά αυτό που έγινε στα Χανιά. Αυτό είναι εμπόριο, σκέτο εμπόριο, όταν το παιδί κόστιζε από 170.000 μέχρι 250.000 ευρώ, πόσους αφορά αυτό το δικαίωμα, Σωκράτη; Λάθος που κρατήσαμε τη δεδηλωμένη Μητσοτάκη και δεύτερο λάθος ότι θα μπορούσαμε με μια επεξεργασία του συμφώνου συμβίωσης που το ψηφίσαμε και οι δύο.
Σωκράτης Φάμελλος: Είναι πάγια θέση μας η ισότητα;
Παύλος Πολάκης: Ναι.
ΣΥΡΙΖΑ: Στέφθηκε με πλήρη επιτυχία
Το debate των υποψήφιων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που διεξήχθη στην ΕΡΤ, στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. Οι τέσσερις υποψήφιοι, ο Απόστολος Γκλέτσος, ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νικόλας Φαραντούρης απάντησαν με το δικό τους όραμα και σχέδιο για την ηγεσία του κόμματος.
Η συζήτηση και ο διάλογος ανάμεσα στους υποψήφιους ανέδειξε πως η διαδικασία για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου του Κόμματος διέπεται από τις αρχές της δημοκρατίας, του σεβασμού των διαφορετικών οπτικών και του ζωντανού διαλόγου. Η επιτυχία του debate συνιστά ένα ακόμα βήμα, ενόψει και της εκλογικής διαδικασίας την προσεχή Κυριακή, που δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μια νέα δυναμική περίοδο, βάζοντας ως πρώτο μέλημα τις πολιτικές προτάσεις απέναντι στα αδιέξοδα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Στην επιτυχία του debate συνετέλεσε καθοριστικά η εμπειρία και ο επαγγελματισμός που διέπουν τη Δημόσια Τηλεόραση, σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό, η συμβολή των δημοσιογράφων της ΕΡΤ Χριστίνας Βίδου και Απόστολου Μαγγηριάδη, που είχαν την ευθύνη του συντονισμού, ήταν καθοριστική.
«Ήταν διάλογος, όχι τηλεμαχία»
«Ήταν διάλογος, όχι τηλεμαχία» απεφάνθη ο Σωκράτης Φάμελλος εξερχόμενος του Ραδιομεγάρου μετά το τέλος του ντιμπέιτ των υποψήφιων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ: «Ολοκληρώθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, δεν ήταν τηλεμαχία. Πιστεύω, δόθηκαν απαντήσεις και φάνηκαν διαφορές.
Αλλά αυτό στο οποίο συμφωνήσαμε είναι ότι πρέπει την Κυριακή η απάντηση να δοθεί από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των νέων ανθρώπων. Δεν υπάρχει κάποιος στον ΣΥΡΙΖΑ που να μην έχει στενοχωρηθεί από αυτό που έχει γίνει. Δεν θα αφήσουμε το σπίτι μας. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για να ξαναχτίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και όπως κάποτε ένα μικρό κόμμα τα κατάφερε, έχουμε αποφασίσει να κάνουμε κάτι σημαντικό και ωραίο. Η πολιτική είναι να έχεις τον γιατρό σου, τον δάσκαλό σου, αυτή η κοινή προκοπή είναι η Αριστερά».
Λακωνικός ο Απόστολος Γκλέτσος, αρκέστηκε να πει: «Ελπίζω να καταφέραμε να δώσουμε τις απαντήσεις που χρειάζεται η κοινωνία για τον ΣΥΡΙΖΑ, για το αύριο».
Ο Παύλος Πολάκης, από την πλευρά του, ανέφερε: «Μεγάλο “ευχαριστώ” στην ΕΡΤ για την εξαιρετική διοργάνωση του ντιμπέιτ, δείχνει την αξία του δημόσιου πυλώνα ενημέρωσης και το πόσο καλά κάναμε που την ανοίξαμε όταν την έκλεισε ο Σαμαράς. Σαν ΣΥΡΙΖΑ δείξαμε ότι μπορούμε να συζητάμε χωρίς την τοξικότητα του τελευταίου διαστήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα είναι εδώ και θα βάλει πλώρη για κυβερνώσα δύναμη του αύριο».
Τέλος, ο Νίκος Φαραντούρης σημείωσε πως: «Η ανατροπή δεν είναι άπιαστο όνειρο. Αρκεί τα μέλη και οι φίλοι ΣΥΡΙΖΑ να κοιτάξουν μπροστά με αυτοπεποίθηση, να εμπνευστούν από το καινούριο που έρχεται. Να ανακτήσουμε το κύρος μας στην Ευρώπη και τη χώρα. Να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη. Σας καλώ στην κάλπη, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ανάγκη της βάσης για να πάει μπροστά. Η βάση ενωμένη να δείξει τον δρόμο. Καλή αντάμωση στις κάλπες, καλούς αγώνες».