Οι αμερικανικές εκλογές και ο αντίκτυπός τους στην Ελλάδα αλλά και η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν κυριάρχησαν στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Παύλο Μαρινάκη.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την Τρίτη θα συγκλιθεί η επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων. Επίσης, αύριο όπως τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης θα παραχωρήσει συνέντευξη στην ΕΡΤ.

«Η συνάντηση είναι σε συνέχεια όσων ειπώθηκαν και συμφωνηθήκαν ανάμεσα σε Μητσοτάκη – Ερντογάν. Στόχος της συνάντησης είναι η συνέχιση της θετικής ατζέντας των διμερών σχέσεων και του διαλόγου ανάμεσα στις δυο χώρες. Ως προς τη μοναδική διαφορά που αναγνωρίζει η χώρα δεν θα συζητηθεί η ουσία αλλά οι προϋποθέσεις της συζήτησης.

Οι προϋποθέσεις είναι δυο και η Ελλάδα δεν θα κάνει πίσω: τι συζητάμε και εμείς συζητάμε μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και τίποτε άλλο. Και το δεύτερο, τις αρχές αυτής της συζήτησης για καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας επί της βάσης του διεθνούς δικαίου».

Και πρόσθεσε: «Θα προσπαθήσουμε να συνεχιστεί η διαδικασία του διαλόγου με τις ξεκάθαρες διαφωνίες γιατί δίνει ένα κλίμα ασφάλειας και ηρεμίας χωρίς καμία περίπτωση να τεθεί ζήτημα κυριαρχίας και υποχώρησης από τις πάγιες εθνικές θέσεις.

Παύλος Μαρινάκης

Για τα σχόλια περί ήττας της γουόκ κουλτούρας

«Οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είναι στρατηγικής σημασίας και βαθιά ριζωμένες και μετά και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ να μην υπάρχει ανησυχία ότι θα γίνουν πιο ουσιαστικές. Επειδή ακούω διάφορες απλοϊκές και αφελείς αναλύσεις όλοι οι κίνδυνοι που περιγράφονται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο πρωθυπουργός το είχε τονίσει σε πολλές του συνεντεύξεις ότι θα συνεργαστούμε με όποιον εκλεγεί. Θυμίζω και την συνάντηση που είχε με τον Μάικ Πομπέο αλλά και με τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές».

Και συνέχισε: «Να μην κουνάμε το δάχτυλο και να μην κατηγορούμε τους ψηφοφόρους κάθε χώρας για την ετυμηγορία τους. Αυτή είναι η απόφασή τους. Έτσι λειτουργούν οι δημοκρατίες. Μια φράση που μου έρχεται από το παρελθόν είναι «προσοχή στις απομιμήσεις». Μετά την εκλογή του Τραμπ όσοι κάνουν προβολή του εαυτού τους στο νέο πρόεδρο το κάνουν αυθαίρετα.

Ως προς την γουόκ ατζέντα δυστυχώς έχουμε πάει από το ένα άκρο της στοχοποίησης ανθρώπων είτε γιατι έχουν συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό και θα είμαστε πάντα απέναντι αλλά δυστυχώς η διεθνής κοινότητα βρέθηκε στο άλλο άκρο και θύμωσε τον κόσμο. Η πολιτική μας σίγουρα δεν υιοθετεί και δεν θα υιοθετήσει την λογική που θύμωσε τους πολίτες. Για εμάς κάθε πολίτης έχει τα ίδια δικαιώματα και είμαστε απέναντι στην στοχοποίηση των πολιτών αλλά δεν θα φτάσουμε στο άλλο άκρο της υπερβολής».

Για την κριτική που έχει ασκηθεί για την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε: «Άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε. Όσοι μας λένε σοσιαλιστές ή αριστερούς ή Ποτάμι να μας πουν ποιο θέλουν να καταργηθεί. Το επίδομα μητρότητας; Να μην αυξήσουμε το επίδομα στους φοιτητές ή το επίδομα τέκνων στους δημοσίους υπαλλήλους; Ή το επίδομα στέγασης συνολικά; Το επίδομα προσωπικής διαφοράς;

Επειδή γνωριζόμαστε σε αυτή τη χώρα ας μου δείξει κάποιος μια κυβέρνηση που έχει μειώσει περισσότερους φόρους από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ένας πρωθυπουργός που μειώνει φόρους δεν είναι σοσιαλιστής. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και προσπαθούμε να μεγαλώσουμε την πίτα και να γίνουν και άλλες φοροαπαλλαγές κυρίως στη μεσαία τάξη αλλά αυτό θα το κάνουμε με συνέπεια και λογοδοσία».

Στο ερώτημα με ποιους νιώθει πιο κοντά η κυβέρνηση με τους Δημοκρατικούς ή τους ρεπουμπλικάνους είπε: «Η ΝΔ είναι η μεγάλη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη της χώρας και ασκεί ουσιαστική φιλελεύθερη προοδευτική πολιτική και όχι γιαλαντζί πολιτική όπως κάποιοι άλλοι που βαφτίζονται προοδευτικοί. Οι προβολές που γίνονται με μια άλλη χώρα η Ελλάδα δεν θα πυροβολήσει τα πόδια της και με αόριστες αναλύσεις και συμπεράσματα που δεν προκύπτουν από πουθενά δεν θα μειώσει την ισχύ της και δεν θα θυσιάσει τη σχέση που έχει χτίσει με τις ΗΠΑ. Αν θεωρείτε δεξιά ατζέντα το να θωρακίζεις τα σύνορά σου και να μειώνεις τις μεταναστευτικές ροές να επιβάλλεις το νόμο και την τάξη και να ενισχύεις την άμυνα».

Για το αν έχει γέφυρες με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ απάντησε: «Προφανώς. Και με την ομογένεια και πολλές κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα είδαμε να λαμβάνονται και με τη στήριξη ανθρώπων από το ρεπουμπλικανικό κόμμα».

Όσον αφορά στην επιστολική ψήφο και το νομοσχέδιο είπε ότι θα το δούμε έως το καλοκαίρι.