Μισή ώρα κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία έλαβε χώρα σε αίθουσα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.
Στη συνάντηση των δύο ηγετών συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι επικεφαλής των διπλωματικών τους γραφείων, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Πρόκειται για την έκτη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε ένα έτος.
Στην αρχή της συνάντησης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους καλωσόρισε όλους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον τούρκο πρόεδρο, είπε: «Πώς είστε; Χαίρομαι που σας βλέπω. Είμαι καλά». Παράλληλα, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είπε απευθυνόμενος στον τούρκο ομόλογό του: «Μου αρέσει η μπλε γραβάτα σας».
Συμφώνησαν για το μεταναστευτικό
Οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα. Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών.
Ο πρωθυπουργός έθεσε το Κυπριακό ενώπιον του Προέδρου της Τουρκίας
Σε καλό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, η οποία εξηγούσε ότι η σύντομη διάρκειά της σχετίζεται με το γεγονός ότι έγινε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και συνεπώς τα προγράμματα των ηγετών είναι ιδιαιτέρως σφιχτά.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πρωθυπουργός έθεσε το Κυπριακό ενώπιον του Προέδρου της Τουρκίας, επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνική θέση είναι πάγια και σταθερή και ότι η Αθήνα παραμένει αισιόδοξη για να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Παράλληλα, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να υπάρξει επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν το προσεχές διάστημα στην Αθήνα, για να ξεκινήσει η προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Επίσης, επαναβεβαιώθηκε η εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας για διερεύνηση κοινού εδάφους για το αν μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Τέλος, αυτό που κρατά η ελληνική πλευρά από την ομιλία Ερντογαν στον ΟΗΕ είναι το σημείο για οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσίων στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Τι λέει η τουρκική προεδρία για τη συνάντηση
Οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με ανάρτηση της τουρκικής προεδρίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αναλυτικά η ανάρτηση:
Ο πρόεδρος μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετέβη στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στην 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα. Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν σίγουρα (σταθερά) βήματα προς το μέλλον, στον άξονα της καλής γειτονίας και ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών καθώς και το να κινηθούν στο πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσει και τις δύο χώρες.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ σε διάφορες περιοχές, ιδίως στη Γάζα, πέρα από αθώους πολίτες, έχουν στόχο και την ειρήνη στην περιοχή, ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης στην περιοχή και ότι είναι σημαντικό να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ για την ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.