«Χρήσιμο είναι να γίνεται κάθε χρόνο αυτό», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου.

Αναφερόμενος στα πραγματικά δεδομένα είπε: «Η χρονιά αναμενόταν δύσκολη κλιματολογικά, αλλά ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων 40 ετών. Είχαμε συστηματικά υψηλότερες θερμοκρασίες του μέσου όρου, ξηρασία και έντονους ανέμους και αυτά ήρθαν μετά από μια περίοδο παρατεταμένης ανομβρίας με ελάχιστο χιόνι στα βουνά μας».

«Αυτά λόγω της κλιματικής αλλαγής θα τα βλέπουμε με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα. Είχαμε τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα για ένα ολόκληρο εξάμηνο», τόνισε και ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού που κατέβαλαν μια τιτάνια προσπάθεια.

Ο πρωθυπουργός διακόπηκε από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και απευθυνόμενος προσωπικά σε εκείνη είπε: «Αναρωτιέστε γιατί σας συμπεριφέρομαι έτσι: έχετε την αντιμετώπιση που σας αξίζει».

Πρόληψη

«440.000 στρέμματα κάηκαν φέτος, ήμασταν κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας, μια χρονιά δυσκολότερη των τελευταίων 40 ετών. Δεν φαντάζομαι να υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι μπορεί να έχουμε ένα καλοκαίρι χωρίς πυρκαγιές. Δεν είμαι εδώ για να εξωραΐσω τα πράγματα, αλλά η κλιματική κρίση είναι εδώ και η Μεσόγειος είναι στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης και θα δοκιμάζεται όλο και πιο συχνά».

«Η δράση μας αναπτύσσεται σε 4+1 πυλώνες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα εξής:

«Πρόληψη: Μετά την καταστροφική φωτιά στο Μάτι έγινε μια έκθεση από την επιτροπή Γκολντάμερ που ζητούσε να δίνουμε έμφαση στην πρόληψη και είναι σωστή αυτή η θέση. Αυτό κάναμε με το πρόγραμμα Antiner1,2 και 3.

Αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμός αρχαιολογικών χώρων, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που δρομολογήθηκε ένα τόσο οργανωμένο πρόγραμμα παρέμβασης στα δάση μας και βοήθησε στην αντιμετώπιση δύσκολων πυρκαγιών που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το καλοκαίρι.

Πάνω από 830.000 ιδιοκτήτες ακινήτων δήλωσαν ότι καθάρισαν τα οικόπεδά τους και είναι κοινός τόπος ότι η προσπάθεια που κάναμε είχε αποτελέσματα. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία συλλογική της χώρας και μια αναγνώριση από την κοινωνία ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορεί να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Μαζί με τη συλλογική ευθύνη υπάρχει και η ατομική. Έχουμε επίσης αυστηροποιήσει τις ποινές για εμπρησμό. Θέλουμε επίσης να ωθήσουμε τους πολίτες να ασφαλίζουν τα σπίτια τους έναντι καταστροφών και γι αυτό δώσαμε το κίνητρο του ΕΝΦΙΑ».

Το 112 έσωσε ζωές

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

«Με την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την επιτήρηση, τον άμεσο εντοπισμό και τη γρήγορη κατάσβεση μιας πυρκαγιάς, drones πετούσαν 24ωρες το 24ωρο και υπήρχαν έμφορτες περιπολίες. Μπορέσαμε και σβήσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία των 9.101 πυρκαγιών, άνω του 98%. Η παρέμβαση έγινε σε πρώτο χρόνο πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία την οποία πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε.

Ειδική αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο 112. «Αξιοποιήσαμε το 112 όταν κρίθηκε απαραίτητο, ελπίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε στην αναγκαιότητα να γίνονται τέτοιες εκκενώσεις, κουλτούρα που θέτει την προστασία της ανθρώπινης ζωής σε απόλυτη προτεραιότητα. Αποτελεί κατάκτηση της χώρας μας το 112 ένας δοκιμασμένος μηχανισμός. Το 112 έχει σώσει πολλές ζωές, παρακαλώ στην κριτική σας να σταματήσετε να λέτε ότι το 112 είναι άλλοθι για αυτά που δεν γίνονται, είναι και άδικο και λάθος, δεν μπορεί να ακυρώνεται για λόγους μικροκομματικής αντιπαράθεσης».

Περνώντας στον τρίτο πυλώνα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον συντονισμό. «Με τις έγκαιρες μετεωρολογικές προβλέψεις και όσο και αν έχει προχωρήσει η επιστήμη δεν σημαίνει ότι συμφωνούν όλοι στις προβλέψεις τους. Ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι επιχειρήσεις γίνονται με καλύτερο συντονισμό. Θέλω να σταθώ στη μεταρρύθμιση που κάναμε μεταφέροντας την επίβλεψη των δασικών υπηρεσιών από το ΥΠΕΣ στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Έχουμε κάνει πρόοδο αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης».

Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι, είναι επίθεση που δεν έχει χρώμα και αφορά τους πάντες

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι σημαντική πρόοδος έχει γίνει και στον τομέα της αποκατάστασης. «Η διασταύρωση των δικαιούχων είναι μια δύσκολη και μακρά διαδικασία, αλλά γίνεται πια πολύ πιο γρήγορα».

Ειδικά για την πυρκαγιά στην Αττική είπε ότι «έχει καταβληθεί 1 εκατ. ευρώ από πρώτη αρωγή για 203 αιτήσεις. Θα συνεχιστούν και οι έκτακτες ενισχύσεις σε τοπικούς δήμους. Η αποκατάσταση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και περιβαλλοντική και έχουν εγκριθεί 18 παρεμβάσεις αντιδιαβρωτικών έργων και σύντομα δύο ανάδοχοι αναδασώσεων θα προχωρήσουν σε αναδασώσεις γύρω από την Ιερά Μονή Πεντέλης και το Αστεροσκοπείο».

«Αξίζει να δούμε παρεμβάσεις που έγιναν από αυτή την κυβέρνηση μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στην Εύβοια όπου με μεγάλη ταχύτητα προχώρησαν οι αναδασώσεις εκεί που χρειάζονταν. Οι αναδασώσεις που απαιτούνται είναι ελάχιστες κατά κανόνα αλλά απαιτούνται παρεμβάσεις ως προς τα αντιδιαβρωτικά και τα αντιπλημμυρικά. Τα έργα έγιναν στην Εύβοια και η φυσική αναγέννηση πήγε καλύτερα από ότι θα ήλπιζαν οι ειδικοί».

Όσον αφορά στον πυλώνα της επένδυσης σε δομές και ανθρώπινους πόρους που αφορούν το μέλλον είπε ότι «είναι η πρώτη φορά που η χώρα έχει το ΑΙΓΙΣ ένα οργανωμένο και αυτοτελές πρόγραμμα για την ενίσχυση των δομών της Πολιτικής Προστασίας 2,1 δισ. ευρώ.

Έχουν ήδη δημοπρατηθεί έργα ύψους 1,7 δισ. ευρώ και πρόκειται για βαριά προγράμματα που απαιτούν διεθνείς διαγωνισμούς και από τη φύση τους είναι χρονοβόρα.

Τα έργα προχωρούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Η χώρα μας θα είναι η πρώτη, η οποία ελπίζουμε το 2027 να μπορεί να εντάξει στο στόλο της τα πρώτα από τα 7 νέα καναντέρ θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα καναντέρ 215, τα οποία έχουν συμπληρώσει 50 χρόνια υπηρεσίας και θα μας είναι απαραίτητα για τα επόμενα δυο χρόνια. Υπέγραψα τη σχετική συμφωνία με τον καναδό πρωθυπουργό και υπήρξα επισπεύδων στην Ε.Ε. ώστε να γίνουν μαζικές παραγγελίες. Η Ελλάδα μπήκε στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής προσπάθειας και η γραμμή παραγωγής θα ξεκινήσει».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι θα χρειαστούν επιπλέον ραντάρ και μετεωρολογικοί σταθμοί και κλείνοντας είπε: «Δεν είμαι εδώ ούτε να πανηγυρίσω, ούτε για να μηδενίσω. Ελπίζω οι πολιτικοί αρχηγοί να μιλήσουν με πραγματικά δεδομένα και όχι με τις γνωστές κορόνες, είμαι εδώ για να ακούσω συγκεκριμένες προτάσεις και να πω στον κο Ανδρουλάκη αφού τον συγχαρώ για την επανεκλογή του, η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι, είναι επίθεση που δεν έχει χρώμα και αφορά τους πάντες, έχουμε χρέος να σταθούμε όλοι ενωμένοι, μακάρι να καταλήξουμε σε κοινό τόπο και να βελτιώσουμε την μεγάλη προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει και θα επιμείνουμε. Και πριν προχωρήσει ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση σε μηδενιστική κριτική, η πολιτική προστασία που παραλάβαμε το 2019 ήταν σε ένα μέρος κτιρίου ετοιμόρροπο και θα ήταν το πρώτο κτίριο που θα κατέρρεε σε ένα μεγάλο σεισμό. Δεν είναι σκοπός μου να αναδείξω ευθύνες του παρελθόντος αλλά δεν θα επιτρέψω να μηδενιστεί η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από μια αντιπολίτευση που τα βλέπει όλα μαύρα με μια Ελλάδα που υπάρχει μόνο στη δική σας νοσηρή φαντασία».

Παρακολουθήστε την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει την παρουσία του στο κοινοβούλιο από την Πεντέλη, στην πρώτη μεγάλη σύσκεψη μετά τη φωτιά που ξέσπασε τον Αύγουστο στη ΒΑ Αττική και πέρασε μέχρι τον αστικό ιστό, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο crash test του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη νέα κοινοβουλευτική σεζόν τόσο με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, πολύ περισσότερο όμως με τον «αναβαπτισμένο» Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος θα θελήσει να κάνει το νέο του ντεμπούτο δίνοντας το στίγμα της σκληρής αντιπαράθεσης με επιχειρήματα.