«Όλοι προσπαθούν να βάλουν τα πιόνια τους σε τέτοια κατάσταση, ώστε να είναι πρωταγωνιστές την επόμενη μέρα», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας για τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Κινήσεις γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο – από πάνω μας, στην ανατολική Ευρώπη, αλλά και δίπλα μας, στα δεξιά μας. Κινήσεις επιχειρούνται, βεβαίως, και στην εγχώρια πολιτική σκηνή – και στην Κεντροαριστερά και δεξιότερα της Δεξιάς. Η κυρία Μπακογιάννη μάς υποδέχτηκε στο γραφείο της στη Βουλή και είχαμε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση.
Ξεκινήσαμε από τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας και κατά πόσο παραμένει ένα σύγχρονο κόμμα που αφουγκράζεται την κοινωνία. Μιλήσαμε για την απουσία του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά από τη γιορτή στη Ρηγίλλης, αλλά και για όσα συμβαίνουν δεξιότερα της Δεξιάς. Δημοσκοπήσεις, δημογραφικό, ελληνοτουρκικά, γεωπολιτικά και ο ρόλος της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία – αλλά και κατά πόσο η ελληνική κοινωνία παραμένει συντηρητική ή έχουν γίνει βήματα προόδου, αναλύθηκαν από την πολύπειρη πολιτικό.
Η τελευταία ερώτηση που της τέθηκε είναι: «Αν η ελληνική κοινωνία έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα από μια γυναίκα για πρωθυπουργό ή έναν ομοφυλόφιλο για πρωθυπουργό, τι θα επέλεγε;», με την απάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη να παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Ακολουθούν μερικά από τα σημεία της συνέντευξής της στο Newsbeast.
-Είναι η Νέα Δημοκρατία ένα σύγχρονο κόμμα; Ακούει την κοινωνία; «Η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα που την ιδρυτική της διακήρυξη μπορεί να τη διαβάσεις σήμερα και να νιώσεις ότι είναι απολύτως σύγχρονη. Πενήντα χρόνια είχαμε χαρές, είχαμε λύπες. Όποτε κλειστήκαμε στον εαυτό μας χάσαμε και όποτε ανοιχτήκαμε πολιτικά, με τις παλιές έννοιες του Κέντρου και της Δεξιάς, κερδίσαμε. Αυτή είναι η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας. Αν σήμερα κάποιοι, για λόγους προσωπικούς, ιδεολογικούς, νιώθουν καλύτερα με μια πιο δεξιά ρητορική, πρέπει να τους θυμίζει κανείς ότι το δοκιμάσαμε και πήραμε 18%. Καλύτερα να μην το ξαναδοκιμάσουμε».
-Είναι λάθος που δεν παρευρέθηκαν στη γιορτή των 50 χρόνων του κόμματος ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς; «Ο κύριος Σαμαράς ελάχιστα είχε περάσει από τη Ρηγίλλης. Δεν είχε καμία συναισθηματική σχέση, έλειπε και 11 χρόνια. Ο Καραμανλής όμως είχε. Με στεναχώρησε προσωπικά ότι δεν ήρθε ο Κώστας Καραμανλής – όχι για τον όποιο πολιτικό αντίκτυπο, γιατί δεν έχει στην τελική ανάλυση, είχαν έρθει στην επίσημη γιορτή των 50 χρόνων. Συναισθηματικά με ενόχλησε».
-Αντιπολίτευση και φθορά της κυβέρνησης. «Εγώ φοβάμαι πολύ την ανισορροπία του συστήματος. Η δημοκρατία θέλει ισορροπία. Ισορροπία σημαίνει διάλογος. Και δημοκρατία σημαίνει συμμετοχή. Για να λειτουργήσει σωστά στο σύστημα, χρειάζεται λόγο και αντίλογο. Σήμερα, η έλλειψη του αντιλόγου καθιστά το σύστημα ανισόρροπο».
-ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μπορούν να παίξουν τον ρόλο της αξιόμαχης αντιπολίτευσης; «Το ελπίζω. Δεν το ελπίζω από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πιστεύω ότι θα διαλυθούν πλήρως. Ελπίζω το ΠΑΣΟΚ να βρει έναν τρόπο, ενωμένο, να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχεις σύγκριση».
–Για τα κόμματα δεξιότερα της Δεξιάς. «Σοβαρή εκπροσώπηση της ακροδεξιάς στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Η κατάσταση είναι στα όρια της γραφικότητας».
–Μπορούμε να εμπιστευτούμε τους Τούρκους; «Οι Τούρκοι δεν έχουν κρύψει ποτέ τι λένε. Ο Τούρκος δεν θα σου δημιουργήσει εκπλήξεις. Αυτά τα οποία λέει, τα λέει 100 χρόνια. Θα αλλάξει η Τουρκία ως προς τις βλέψεις της και τα οράματά της; Η απάντηση είναι “όχι, δεν θα αλλάξει”».
-Πόλεμος στην Ουκρανία, κατάσταση στη Μέση Ανατολή, γεωπολιτικά. «Όλοι προσπαθούν να βάλουν τα πιόνια τους σε τέτοια κατάσταση, ώστε να είναι πρωταγωνιστές την επόμενη μέρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις εξαιρετικά δύσκολες. Όλα συνδέονται μεταξύ τους. Παραδείγματος χάρη, το ότι εμείς είχαμε την υποδομή της Αλεξανδρούπολης μάς έκανε παίκτες, σημαντικούς παίκτες στην περιοχή για την Ουκρανία».
-Δημογραφικό και εργασιακό περιβάλλον. «Μια γυναίκα σήμερα θέλει να πιάσει δουλειά. Θέλει να σταθεί στη δουλειά της πριν φύγει για εννέα μήνες, για να την αναγνωρίσει το αφεντικό ότι πράγματι είναι χρήσιμη. Χρειάζεται μια κοινωνική στήριξη. Και χρειάζεται να αλλάξει η νοοτροπία του εργοδότη προς τη γυναίκα. Υπάρχουν πολύ κακοί εργοδότες απέναντι στις γυναίκες. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο άγχος για τις γυναίκες. Αυτά πρέπει να απαντηθούν. Συλλογικά από την κοινωνία, ειδικά από τους εργοδότες. Όλοι μαζί, δηλαδή, πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στη γυναίκα να κάνει παιδί νωρίτερα».
-Η ελληνική κοινωνία είναι συντηρητική κοινωνία; Έχουν γίνει βήματα προόδου; «Έχει κάνει βήματα προόδου. Τα πράγματα είναι καλύτερα, αλλά απέχουμε πάρα πολύ. Δείτε πόσες CEO γυναίκες υπάρχουν σήμερα».
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στο Newsbeast