Με ανησυχία παρακολουθεί η Αθήνα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και κυρίως τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο μεταναστευτικό μια κλιμάκωση του πολέμου. Οι μετακινήσεις πληθυσμών έχει σημάνει συναγερμό στην ΕΕ και για τον λόγο αυτό στο επίκεντρο των συναντήσεων του πρωθυπουργού το επόμενο διάστημα που θα επισκεφθεί Κροατία, Κύπρο, Γερμανία και Βρυξέλλες θα είναι και το μεταναστευτικό.
Η ανησυχία εδράζεται στο γεγονός ότι στον Λίβανο ζουν σχεδόν 2.000.000 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία, αλλά και Παλαιστίνιοι. Όλοι αυτοί, συν οι κάτοικοι του Λιβάνου σε περίπτωση μεγαλύτερης ανάφλεξης θα κατευθυνθούν προς την Ευρώπη.
Όπως ήδη έχει γράψει το Νewsbeast η Αθήνα έχει φροντίσει να θωρακιστεί αλλά και να προετοιμαστεί στην περίπτωση ενός μεταναστευτικού κύματος.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό, παρουσιάστηκαν όλα τα σενάρια ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί με ασφάλεια δυο επιχειρήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων του Λιβάνου με C-130. Το ίδιο ισχύει και για τους Έλληνες που επιθυμούν να φύγουν από το Ισραήλ. Εκτός από την Πολεμική μας Αεροπορία, σε ετοιμότητα βρίσκεται και το Πολεμικό Ναυτικό προκειμένου να διαθέσει αρματαγωγά για τον απεγκλωβισμό δια θαλάσσης όσων Ελλήνων εκ των 3600 που ζουν στον Λίβανο επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα.
Προς το παρόν πάντως πραγματοποιούνται και εμπορικές πτήσεις καθώς παραμένει σε λειτουργία το αεροδρόμιο της Βηρυτού. Η Ελλάδα δεν δρα μόνη της αλλά βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την Κύπρο και τις ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να συνδράμουν και εκείνες αν χρειαστεί για τον απεγκλωβισμό πολιτών ανεξαρτήτως εθνικότητας.
Σε ετοιμότητα και οι δομές
Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, δομές βραχυχρόνιας φιλοξενίας σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ρόδο αναμένεται να δημιουργηθούν εκεί, έτσι ώστε να γίνονται γρήγορα οι διαδικασίες ταυτοποίησης όσων προσφύγων επιχειρούν να ξεφύγουν από τη μανία του πολέμου. Αυτές οι δομές είναι χωρητικότητας περίπου 300 ατόμων.
Ο σχεδιασμός του υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν μένει όμως μόνο εκεί καθώς οι ροές σημειώνουν μικρή αύξηση από το καλοκαίρι καθώς ήταν πολλές οι αφίξεις κυρίως στη Γαύδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στο ακριτικό νησί έχουν αφιχθεί πάνω από 3.500 έως σήμερα ενώ το 2023 ήταν 780.
Στις ήδη υπάρχουσες δομές αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 22.000 άνθρωποι που αποτελούν στο σύνολό τους το 60% της χωρητικότητας.
Ο πρωθυπουργός πρόσφατα αναφέρθηκε σε συνέντευξή του και στο ενεργειακό καθώς μια κλιμάκωση θα οδηγούσε στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου ενώ το μεγάλο στοίχημα είναι να μην πληγούν τελικά πετρελαϊκές εγκαταστάσεις γιατί αυτό θα οδηγούσε με μαθηματική βεβαιότητα σε πετρελαϊκή κρίση η οποία θα ήταν ιδιαίτερα αισθητή και λόγω έλευσης του χειμώνα αλλά και σε βασικά προϊόντα καθώς θα αυξανόταν το μεταφορικό κόστος.