Μπορεί ο Χάρης Δούκας να πείσει τους πολίτες ότι μπορεί να κρατήσει δύο καρπούζια (Δήμο και αρχηγία ΠΑΣΟΚ) κάτω από την ίδια μασχάλη, μέσα σε μία εβδομάδα; Ο Νίκος Ανδρουλάκης να δημιουργήσει την αισιοδοξία ότι θα οδηγήσει ακόμα ψηλότερα το ΠΑΣΟΚ;

Αυτά είναι τα κυρίαρχα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι δύο υποψήφιοι που θα δώσουν τη μάχη του β’ γύρου στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του κόμματος. Οι εκπρόσωποι των δύο υποψηφίων αναμένεται μάλιστα να συζητήσουν την Τρίτη το ενδεχόμενο πραγματοποίησης νέου ντιμπέιτ, όπου αμφότεροι θα μπορέσουν να ξεδιπλώσουν το σχέδιό τους για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

Όπως ανέφερε και ο Χάρης Δούκας στη δήλωσή του, το βασικότερο πρόβλημα για τον Νίκο Ανδρουλακη είναι ότι το «70% των ψηφοφόρων ζήτησε αλλαγή ηγεσίας». Από την άλλη, τα αποτελέσματα της Αττικής με τον Χάρη Δούκα τέταρτο σε ψήφους, αποδεικνύουν ότι το επιχείρημα πως ο Δήμαρχος Αθηναίων δεν μπορεί ταυτόχρονα να είναι και (εξωκοινοβουλευτικός) πρόεδρος του κόμματος, μοιάζει να «έπιασε» σε έναν κόσμο.

Οι «προβληματικές» περιφέρειες για τους υποψηφίους

Η Περιφέρεια Αττικής, παραλίγο να στερήσει από τον Χάρη Δούκα την είσοδο στο β’ γύρο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ. Εκεί ο Παύλος Γερουλάνος έλαβε 27,18% των ψήφων, ενώ δεύτερη κατετάγη η Άννα Διαμαντοπούλου με 25,56%. Δεν ήταν πάντως το Λεκανοπέδιο που καθόρισε τη διαφορά μεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα, καθώς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατετάγη μόλις τρίτος με 20,81% έναντι 17,93% του Δημάρχου της Αθήνας.

Ο Χάρης Δούκας κατέγραψε μόλις μια νίκη στις περιφέρειες της χώρας και συγκεκριμένα στην Ήπειρο όπου με 30,94% άφησε πίσω του στο 26,87% τον Νίκο Ανδρουλάκη με τον Παύλο Γερουλάνο να ακολουθεί στο 21,95% και την Άννα Διαμαντοπούλου στο 15,41%.
Αντίθετα, σαρωτικό υπέρ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ήταν -και λόγω εντοπιότητας – το αποτέλεσμα στην Κρήτη όπου έλαβε 61,87% των ψήφων, έναντι 12,33% της Άννας Διαμαντοπούλου, 11,81% του Χάρη Δούκα και 10,96% του Παύλου Γερουλάνου.

Τι θα στηρίξουν οι υποψήφιοι που έμειναν εκτός β’ γύρου

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της μάχης του β’ γύρου, είναι σίγουρα το ποιος από τους υποψήφιους που έμειναν εκτός θα πάρει θέση υπέρ ενός εκ των δύο. Στις δηλώσεις τους, μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος, έδωσαν δείγματαγραφής.

Ο Παύλος Γερουλάνος τόνισε πως «Δεν νομίζω ότι οι πολίτες που θα έρθουν να ψηφίσουν την άλλη Κυριακή χρειάζεται να κατευθυνθούν στην κάλπη προς οποιαδήποτε κατεύθυνση» αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν πρόκειται να διαλέξει υποψήφιο.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να πάρει θέση στο δίλημμα Νίκος Ανδρουλάκης ή Χάρης Δούκας, η Άννα Διαμαντοπούλου που σε ερώτηση για το αν θα εκφράσει προτίμηση σημείωσε «θα τα πούμε».

Ο Μιχάλης Κατρίνης στη δήλωσή του ανέφερε πως «το ποιος θα ηγηθεί της παράταξης θα το κρίνουν οι πολίτες ελεύθερα και ανεπηρέαστα» αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να πάρει θέση ενόψει του β’ γύρου.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου, πρώτη που αμφισβήτησε μετά τις Ευρωεκλογές τον Νίκο Ανδρουλάκη, ήταν η μόνη που φάνηκε να παίρνει θέση υπέρ της αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Θα είμαι στην πρώτη γραμμή, γιατί αυτό οφείλω λέγοντας ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες που με εμπιστεύτηκαν, μου συμπαραστάθηκαν, στους συνεργάτες μου, στους ανθρώπους που πίστεψαν σε μένα και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι θα δώσουμε τον αγώνα για τις ιδέες, τις θέσεις μας και την αντίληψη που έχω για την ανανέωση και την ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ».

Οι μετρήσεις για τον β’ γύρο

Πολλές από τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν το προηγούμενο διάστημα, μέτρησαν και τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων για τον β’ γύρο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ.

Η Metron Analysis, χωρίζοντας τους ερωτώμενους σε τρεις κατηγορίες, έδωσε σε όλες προβάδισμα νίκης στον Νίκο Ανδρουλάκη. Συγκεκριμένα ρωτώντας στο όριο εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγούνταν του Χάρη Δούκα με 48% έναντι 35%. Σε όσους δήλωναν πρόθεση ψήφου στο ΠΑΣΟΚ ή αναποφάσιστοι ψηφοφόροι του κόμματος, το προβάδισμα μεγάλωνε υπέρ του προέδρου του κόμματος με 58% έναντι 35%. Μεγάλη ήταν η διαφορά και ανάμεσα σε όσους δήλωναν πως σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν με 50% έναντι 38%.

Αποτέλεσμα υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη έδινε σε πιθανό β’ γύρο και η Prorata με 45% για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και 39% για τον Δήμαρχο Αθήνας.

Τέλος την πιο μικρή διαφορά όλων στο δίλημμα Νίκος Ανδρουλάκης ή Χάρης Δούκας σε β’ γύρο, κατέγραφε η MRB που έδινε στον πρώτο 44,6% και στον δεύτερο 44,1%.