Στις συμμαχίες και τις υπόγειες διεργασίες που θα καταγραφούν από σήμερα μεταξύ των υποψηφίων προέδρων που δεν κατάφεραν να περάσουν στον δεύτερο γύρο στρέφονται τώρα τα βλέμματα στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, μετά τη χθεσινή καθαρή πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές και την είσοδο – θρίλερ του Χάρη Δούκα στον Β’ γύρο, που κατάφερε να υπερνικήσει για μερικές εκατοντάδες ψήφους τον Παύλο Γερουλάνο.

Ενδιαφέρον θα έχει επίσης να δούμε εάν πράγματι θα διεξαχθεί εκ νέου ντιμπέιτ στη δημόσια τηλεόραση μεταξύ των δύο πλέον διεκδικητών για την ηγεσία του Κινήματος και ποιος θα είναι αυτός που θα κερδίσει τις εντυπώσεις οι οποίες ενδεχομένως να του δώσουν και τη νίκη.

Θυμίζουμε ότι τα τελικά αποτελέσματα ήταν τα εξής:

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 29,64% και ακολουθεί ο Χάρης Δούκας με 21,41%.

Τρίτος είναι ο Παύλος Γερουλάνος με 21,12% και τέταρτη η Άννα Διαμαντοπούλου με 19,52%. Ακολουθεί ο Μιχάλης Κατρίνης με 6,03% και τέλος η Νάντια Γιαννακοπούλου με 2,29%.

Όσον αφορά τις συμμαχίες και τη γραμμή που θα δώσουν οι Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου, ενόψει του Β’ γύρου της ερχόμενης Κυριακής, θα πρέπει να σημειώσουμε τα εξής:

  • Κατ’ αρχάς ο Παύλος Γερουλάνος με την αστική ευγένεια που τον χαρακτηρίζει, δήλωσε χθες αργά το βράδυ, όταν παγιώθηκε η σειρά κατάταξης, πως «όποιος πιστεύει στη δημοκρατία, πιστεύει και στο αποτέλεσμα», που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει επανακαταμέτρηση ψήφων. Αν και παλαιότερα είχε δηλώσει πως καλό θα ήταν «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να είναι και βουλευτής, γιατί εκεί δίνονται οι μεγάλες μάχες, στη Βουλή», τελικά αποφάσισε μετά τα αποτελέσματα να μην δώσει γραμμή. Όπως είπε χαρακτηριστικά έξω από τα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη: «Δεν νομίζω ότι οι πολίτες που θα έρθουν να ψηφίσουν την άλλη Κυριακή χρειάζεται να κατευθυνθούν στην κάλπη προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Θεωρώ ότι ο καθένας που ήρθε να ψηφίσει την υποψηφιότητά μου, ήρθε με τη δική του άποψη. Δεν ήταν άνθρωποι που σπρώχτηκαν από τον έναν ή από τον άλλο. Δεν νομίζω ότι περιμένουν από εμένα να πω ποιος θα κερδίσει τον επόμενο γύρο».
  • Η Άννα Διαμαντοπούλου, αφού ευχαρίστησε «τους φίλους και τους εθελοντές που πίστεψαν στην υποψηφιότητά μου και ονειρευτήκαμε μαζί», πρόσθεσε πως «είμαι εδώ και πιστεύω βαθιά ότι στην επόμενη μέρα θα είμαστε ενωμένοι και θα δουλέψουμε όλοι μαζί για το μεγάλο ΠΑΣΟΚ». Ερωτηθείσα όμως αν θα εκφράσει προτίμηση για τον Β΄ γύρο, απάντησε με ένα «θα τα πούμε», κάτι που σημαίνει πως κατά πάσα πιθανότητα μέσα στα επόμενα λίγα εικοσιτετράωρα θα πάρει θέση υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη ή υπέρ του Χάρη Δούκα.

Θυμίζουμε πάντως ότι στο ντιμπέιτ είχε μια αντιπαράθεση με τον δήμαρχο Αθηναίων για το… ποιος είναι περισσότερο ΠΑΣΟΚ. «Λες για το παράδειγμα», ανέφερε η κα Διαμαντοπούλου, «για τα περί συνεργασιών που γίνονται στον δήμο Αθηναίων (σ.σ. μεταξύ των παρατάξεων). Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτών των συνεργασιών; Έχουμε έργο από τη συνεργασία;». Ο κ. Δούκας της είχε απαντήσει πως: «Δεν είπα ότι η συνεργασία ήταν ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ήμουν πάντα ΠΑΣΟΚ, δεν έφυγα ποτέ. Εγώ κάνω μέτωπο στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων». Η κα Διαμαντοπούλου σε εκείνο το σημείο τού είπε πως «στον δήμο Αθηναίων υπάρχουν απόψεις σου, που δεν είναι απόψεις ΠΑΣΟΚ, αλλά και είναι εκτός εποχής. Αυτό το rebranding του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 έχει να κάνει με τη συνεργασία ή είναι δικές σου απόψεις;».

  • Ο Μιχάλης Κατρίνης, από την άλλη πλευρά, δεν θα στηρίξει κάποιον ανοικτά στον Β’ γύρο. Επιλέγει να στείλει μήνυμα ενότητας καθιστώντας σαφές ότι δεν θα δώσει γραμμή. «Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες που με τη συμμετοχή τους δυναμώνουν το ΠΑΣΟΚ. Να ευχαριστήσω όσους με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους. Η στάση τους αποτελεί δέσμευση και ευθύνη. Συγχαρητήρια στους δύο συνυποψήφιούς μου που τερμάτισαν πρώτοι. Το ποιος θα ηγηθεί της παράταξης θα το κρίνουν οι πολίτες ελεύθερα και ανεπηρέαστα», ήταν τα λόγια του.
  • Η δε Νάντια Γιαννακοπούλου είναι σίγουρο πάντως ότι θα στηρίξει τον Χάρη Δούκα. Βασικά θα στήριζε όποιον κι αν ήταν απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη. Είναι το πρόσωπο που από τη βραδιά των ευρωεκλογών έθεσε θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θεωρώντας τον νυν πρόεδρο υπεύθυνο για τα χαμηλά ποσοστά του Κινήματος. Χθες το βράδυ πάντως στη δήλωσή της, αρκέστηκε να πει πως «τη μεγαλύτερη σημασία έχει η ενότητά μας. Άνοιξα έναν δρόμο που σήμερα αποδίδει καρπούς».

Ο Χάρης Δούκας πάντως με τη δική του ανάγνωση των αποτελεσμάτων θεωρεί ότι το 70% των ψηφοφόρων ζητά αλλαγή ηγεσίας. Επί της ουσίας δηλαδή άθροισε τα ποσοστά όλων των υποψηφίων που βρέθηκαν απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «το μήνυμα της κάλπης είναι καθαρό: Το 70% ζητάει αλλαγή ηγεσίας. Την επόμενη Κυριακή να κάνουμε τη μεγάλη υπέρβαση. Να αλλάξουμε το ΠΑΣΟΚ, για να αλλάξουμε τη χώρα».

Ο δε Νίκος Ανδρουλάκης αρκέστηκε να ευχαριστήσει τους πολίτες που «μας γέμισαν ελπίδες και δύναμη» όπως είπε, ευχαριστώντας και τους συνυποψηφίους του «για την προεκλογική διαδικασία που διεξήχθη με πολιτικό πολιτισμό, ήθος και σοβαρότητα», προσθέτοντας πως «επτά μέρες έμειναν μέχρι την επόμενη Κυριακή όπου είμαι σίγουρος ότι το ΠΑΣΟΚ θα βγει ακόμα πιο ενωμένο».

Τα μηνύματα που έστειλε η μεγάλη συμμετοχή

Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι προσήλθαν χθες στα εκλογικά κέντρα που είχαν στηθεί ανά την επικράτεια περίπου 300.000 πολίτες, προκειμένου να αναδείξουν τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αν μη τι άλλο ικανοποιεί απόλυτα τη Χαριλάου Τρικούπη και στέλνει μια σειρά από μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις. Κατ’ αρχάς, η αυξημένη συμμετοχή παρέχει μια ισχυρή βάση νομιμοποίησης για τον επόμενο αρχηγό. Όποιος κι αν νικήσει την επόμενη Κυριακή δεν μπορεί να αγνοήσει αυτή τη μεγάλη συμμετοχή και θα πρέπει να ενισχύσει την οργάνωση και τη στρατηγική του κόμματος, προκειμένου να παγιωθεί σε πρώτη φάση στη δεύτερη θέση και ακολούθως να διεκδικήσει την εξουσία.

ΠΑΣΟΚ

Οι 300.000 ψηφοφόροι στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που σε λίγες εβδομάδες θα κληθεί κι αυτός σε μια ανάλογη διαδικασία να εκλέξει και τον δικό του ηγέτη. Είναι φυσικό να γίνουν συγκρίσεις με τον κόσμο που θα προσέλθει στις κάλπες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα από τη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η χθεσινή εκλογική επιτυχία του Κινήματος δείχνει ότι οι προσδοκίες για την Κεντροαριστερά έχουν μετακινηθεί προς το ΠΑΣΟΚ, και οι ισορροπίες μεταξύ των δύο κομμάτων έχουν αλλάξει.

Μήνυμα όμως εστάλη και προς το Μέγαρο Μαξίμου που αντιλαμβάνεται πως ο κόσμος δείχνει να επιθυμεί έναν ισχυρό αντιπολιτευτικό πόλο, και ενδεχομένως να προτιμά το ΠΑΣΟΚ για να τον εκπροσωπήσει, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, προκειμένου να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε την περασμένη Παρασκευή ότι η Νέα Δημοκρατία έχει μπροστά της ακόμα 3 χρόνια διακυβέρνησης και αντιλαμβάνεται πως αυτός ο χρόνος είναι ενδεχομένως ικανός, προκειμένου να αντιμετωπίζει ως κύριο αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως συνέβαινε έως σήμερα, λόγω της δυναμικής που δείχνει να αποκτά πλέον το Κίνημα.