Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και Βόρεια Μακεδονία -τρία ακανθώδη θέματα για την ελληνική διπλωματία- κυριάρχησαν στην ομιλία του πρωθυπουργού στην 79η γενική συνέλευση του ΟΗΕ, με την οποία και «σφράγισε» την πενθήμερη παρουσία του στις ΗΠΑ. Μια επίσκεψη στη Νέα Υόρκη με έντονη διπλωματική κινητικότητα, επαφές και συναντήσεις γεωπολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος.
Το 6ο τετ α τετ μέσα σε έναν χρόνο με τον πρόεδρο της Τουρκίας, το ραντεβού με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αλλά και οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής και τον πρωθυπουργό του Λιβάνου ήταν ενδεικτικές του σταθεροποιητικού ρόλου που επιχειρεί να παίξει η Αθήνα, η οποία θα αναλάβει ως μη μόνιμο μέλος του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις διαφορές μας να αποτελέσουν δικαιολογία για αδράνεια», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός από το βήμα του ΟΗΕ.
«Έχουμε παράθυρο ευκαιρίας με την Τουρκία»
Αναφερόμενος στην πρόοδο που συντελείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ενώπιον της διεθνούς κοινότητας ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Αθήνα έναντι της Άγκυρας είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, καλώντας την Τουρκία να αξιοποιήσει αυτό το «παράθυρο ευκαιρίας». «Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εργαστεί για την επίλυση του μοναδικού εκκρεμούς σημαντικού ζητήματος με τη γείτονα» και συμπλήρωσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι σήμερα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας και θα πρέπει να είμαστε αρκετά τολμηροί και αρκετά σοφοί, ώστε να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία».
«Μη αποδεκτή η λύση των δύο κρατών»
Παράλληλα κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, διαμηνύοντας ότι η λύση των δύο κρατών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση χθες, για επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο των αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας με στόχο την επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης.
Νέο αυστηρό μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία
Νέο μήνυμα έστειλε στη Βόρεια Μακεδονία, λέγοντας ότι οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να εφαρμόζονται πλήρως, ενώ κάνοντας αναφορά στα Δυτικά Βαλκάνια επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική τους ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σεβαστούν το Κράτος Δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας. «Η αναβίωση εθνικιστικών αφηγημάτων και επιδιώξεων δεν πρέπει να έχει θέση σήμερα σε μια περιοχή που βρίσκεται στο κατώφλι της ένταξης στην ΕΕ. Ας αρχίσουμε από τα βασικά: οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται πλήρως και καλόπιστα, είτε μιλάμε για το Ντέιτον, είτε για τις Πρέσπες, είτε για τις συμφωνίες Βελιγραδίου-Πρίστινας», επεσήμανε.
«Ναι σε εκεχειρία 21 ημερών»
Για την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τον κίνδυνο της πλήρους αποσταθεροποίησης, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη λύση των δύο κρατών ως τον μόνο δρόμο για να επανέλθουν η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα καλεί όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και αυτών στους οποίους ασκεί επιρροή, να απόσχουν από τη διαιώνιση του σημερινού καταστροφικού κύκλου βίας, να μειώσουν τις εντάσεις και να εμπλακούν εποικοδομητικά στην επιδίωξη της ουσιαστικής αποκλιμάκωσης. Για τον λόγο αυτό η Ελλάδα στηρίζει απόλυτα την πρόταση για άμεση κατάπαυση του πυρός για 21 ημέρες.