Μια ημέρα με ζωηρό διπλωματικό ενδιαφέρον ξεκινά σήμερα στη Νέα Υόρκη για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα έχει τετ α τετ συνάντηση το απόγευμα (18.40 ώρα Ελλάδος) με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση αυτή θα αποτελέσει τον έναν πόλο στην τριμερή με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, και με το ενδιαφέρον να περιστρέφεται στο φιλόδοξο έργο του ελληνικού καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου, ενώ το βράδυ θα συναντηθεί με τους έλληνες ομογενείς.

Τη δική του σημειολογία έχει το γεγονός ότι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν αυτή τη φορά στο κεντρικό κτίριο του ΟΗΕ και όχι στο σπίτι της Τουρκίας. Ο χρόνος για τους δύο ηγέτες θα είναι σφιχτός και αυτό γιατί θα έχει προηγηθεί η ομιλία του προέδρου της Τουρκίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με τον πρωθυπουργό να απευθύνει στη συνέχεια χαιρετισμό σε ομογενειακή εκδήλωση που συνδιοργανώνουν στην Αστόρια μεγάλες ομογενειακές οργανώσεις, όπου και αναμένεται να παρασημοφορήσει επιφανείς ομογενείς.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Η ατζέντα της συνάντησης

Οι δύο ηγέτες συνοδευόμενοι από τους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, οι οποίοι χειρίστηκαν την κρίση της Κάσου, και τους διπλωματικούς συμβούλους, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, αναμένεται να προχωρήσουν σε επισκόπηση των διμερών τους σχέσεων, να εστιάσουν στις περιφερειακές εξελίξεις (Μέση Ανατολή – Ουκρανία) αλλά και στο μεταναστευτικό μετά και τη σκληρή στάση της Γερμανίας αλλά και τις νέες μεθόδους των διακινητών. «Σε μία πολύ ταραγμένη περίοδο και με μία Μέση Ανατολή που παράγει περισσότερες κρίσεις, το γεγονός ότι μπορούμε να μιλάμε, να προχωράμε τη θετική ατζέντα και να μην οδηγούμαστε σε κλιμάκωση στο πεδίο, όλα αυτά είναι θετική κατάκτηση», σχολίαζε ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι:

Είναι έτοιμες οι δύο χώρες να μπουν και στα πιο δύσκολα ζητήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, δηλαδή τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών; «Το αν είμαστε πιο κοντά ή όχι, αυτό αξιολογείται από την κάθε συνάντηση ξεχωριστά. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει πολύς δρόμος για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας ότι η Αθήνα αναγνωρίζει μία και μόνη διαφορά τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και δεν δέχεται καμία υποχώρηση από τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βάλει στο τραπέζι και το Κυπριακό και την ανάγκη για επανεκκίνηση των συνομιλιών, ενώ βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου αλλά και σε διαπραγματεύσεις τις οποίες συντονίζει ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. «Έχουμε όλη τη διάθεση να μπούμε σε μια διαδικασία συζητήσεων, χωρίς όμως να μπαίνει υπό διαπραγμάτευση όλο αυτό το οποίο κατά καιρούς λέμε, ζητήματα “κόκκινων” γραμμών», υπογράμμισε ο Παύλος Μαρινάκης.

Η διπλή διαγραφή Σαλμά και το μήνυμα στο εσωτερικό

Μάριος Σαλμάς

Εκτός της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά και της ΝΔ τέθηκε με συνοπτικές διαδικασίες ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, Μάριος Σαλμάς, με τον ίδιο να μην παραδίδει την έδρα, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τους πολλούς. Το μήνυμα από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου ήταν ξεκάθαρο: δεν υπάρχει καμία σύνδεση με την ερώτηση που συνυπέγραψε για τα κόκκινα δάνεια με 10 ακόμα βουλευτές της ΝΔ, και αυτό γιατί η καλόπιστη κριτική τονίζουν είναι παραπάνω από καλοδεχούμενη.

Η έντονη ενόχληση από πλευράς του πρωθυπουργού αφορούσε στις συκοφαντίες που συνέχισε να εξαπολύει για τα περί φωτογραφικών διαγωνισμών στο υπουργείο Πολιτισμού και ενώ θεσμικά είχαν δοθεί απαντήσεις με στοιχεία ότι δεν υπήρχε κάτι μεμπτό.

«Τα θέματα δεν λύνονται στα τηλεπαράθυρα, πρόκειται για μία ατομική συμπεριφορά που δεν συνδέεται με καμία άλλη συμπεριφορά κανενός άλλου βουλευτή της ΝΔ», έσπευσε να διευκρινίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βάζοντας φρένο στη φημολογία περί εσωκομματικών προβλημάτων. Πάντως, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ αναμένεται σειρά συναντήσεων με βουλευτές για να υπάρξουν ζυμώσεις, να ακουστούν πιθανά παράπονα, αλλά και βελτιωτικές προτάσεις για μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.