Εβδομάδα έντονης διπλωματικής κινητικότητας ξεκινά για τον πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη, και από τις διμερείς αλλά και τριμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της 79ης Συνόδου της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ξεχωρίζει η συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τρία βασικά θέματα βρίσκονται στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη: α) ελληνοτουρκικά β) Κυπριακό αλλά και γ) η ενισχυμένη θέση της Ελλάδας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ σε μια περίοδο γεωπολιτικών εντάσεων με αιχμή την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.
Το βράδυ της Κυριακής «κλείδωσε» η ημέρα και η ώρα που θα έχουν το έκτο τους τετ α τετ οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, το απόγευμα της Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου.
Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί στις 11:40 π.μ. (τοπική ώρα, δηλαδή 18.40 ώρα Ελλάδας) και παρόντες θα είναι οι υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, αλλά και οι επικεφαλής των διπλωματικών γραφείων του έλληνα πρωθυπουργού και του τούρκου προέδρου.
Η ατζέντα της συνάντησης
Η Αθήνα διαμηνύει ότι θα συνεχίσει να τάσσεται υπέρ του διαλόγου χωρίς να υποχωρεί από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να κινηθούν στους εξής άξονες:
α) επιβεβαίωση βούλησης για ήπιο κλίμα σε Αιγαίο – Αν. Μεσόγειο,
β) περιφερειακές εντάσεις (Ουκρανία, Μέση Ανατολή),
γ) οδικός χάρτης ελληνοτουρκικού διαλόγου και
δ) μεταναστευτικό.
Ορόσημο αναμένεται να αποτελέσει η σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα στο τέλος του χρόνου.
Κινητικότητα στο Κυπριακό
Σε κοινό βηματισμό Αθήνα και Λευκωσία συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις ασκώντας πιέσεις για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί την προσεχή Πέμπτη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού εν μέσω προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα και της απεσταλμένης του, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, να βρεθεί πεδίο συνεννόησης μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς στην Κύπρο που θα οδηγήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Στο θετικό μομέντουμ αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του στο Open λέγοντας: «Επιχειρούμε και υπάρχει θέληση από πλευράς Αθήνας να αξιοποιήσουμε αυτό το βελτιωμένο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για να μεταφέρουμε μηνύματα προς τον τούρκο πρόεδρο. Βλέπουμε μία Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει τη θέληση, είναι πρόθυμη να εμπλακεί στο Κυπριακό, επειδή ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφέρεται για τους δικούς της λόγους να δούμε μία σύσφιξη των σχέσεων της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες. Όλα αυτά είναι καινούργια δρώμενα, τα οποία επιχειρούμε να αξιοποιήσουμε για να πετύχουμε τον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών».
Πάντως, μέχρι στιγμής η Άγκυρα παραμένει αδιάλλακτη με τον Ταγίπ Ερντογάν να επιμένει στις προκλήσεις, καθώς σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης θα ζητήσει, στην ομιλία του στον ΟΗΕ, την αναγνώριση των κατεχομένων της Κύπρου.
Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο
Κατά την πρώτη παρέμβασή του στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το μέλλον, ο πρωθυπουργός χθες έδωσε το στίγμα του αναφερόμενος στις γεωπολιτικές εντάσεις και την οικονομική αστάθεια στο διεθνές στερέωμα.
«Είναι σημαντικό ότι σήμερα ανανεώνουμε την εμπιστοσύνη μας στο πολυμερές σύστημα και επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας σε αυτό. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, ήταν αναγκαία αυτή η επαναβεβαίωση, η “επιστροφή στα βασικά” του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, όπως η ειρηνική επίλυση των διαφορών με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με εβραϊκές οργανώσεις, αλλά και με τον πρίγκιπα-διάδοχο του Κουβέιτ, με τον οποίο συζήτησε για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και τις επενδύσεις σε διμερές επίπεδο στους τομείς των ακινήτων, της ενέργειας, των υποδομών και του τουρισμού.