Με τη φράση «ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια» απάντησε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας, στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλη που μίλησε για πολιτικά δειλούς βουλευτές της ΝΔ, με αφορμή τη χθεσινή κατάθεση ερώτησης 11 βουλευτών της για το ζήτημα της προστασίας των δανειοληπτών από τις εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.

Ο Χρήστος Γιαννούλης, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της ελληνοϊαπωνικής συμφωνίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας, είχε κάνει λόγο για κοινοβουλευτική ερώτηση «11 μέχρι τώρα άφωνων και ως ένα βαθμό πολιτικά δειλών συνάδελφων της ΝΔ».

«Στον ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια. Γνωριζόμαστε πολύ καλά σε αυτή την αίθουσα, και με τους Έλληνες πολίτες, ποιοι είναι πολιτικά δειλοί και ποιοι όχι» απάντησε ο Χρίστος Δήμας.

Ακολούθως, στην προτροπή του κ. Γιαννούλη για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Δήμας είπε ότι αυτό επιβλήθηκε το 2011 από την κυβέρνηση Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Το επόμενο διάστημα που θα φέρουμε τις διατάξεις για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, να δούμε ποια κοινοβουλευτικά κόμματα θα τις στηρίξουν και ποια όχι».

Οι βουλευτές της ΝΔ δεν υπήρξαν ποτέ δειλοί είπε με τη σειρά του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Αθ. Λιούτας. «Πάντα παρέμβαιναν στο κυβερνητικό έργο όταν έβλεπαν αστοχίες και πιθανόν λάθη. Σε αντίθεση με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έκαναν ποτέ τίποτα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν στη διακυβέρνηση της χώρας».

Σε παρέμβασή του για την «επανάσταση», όπως τη χαρακτήρισε, των 11 βουλευτών της ΝΔ, ο επικεφαλής της ΚΟ της «Νίκης», Δ. Νατσιός είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δει ξεχωριστά την κάθε περίπτωση, αν ήταν εσκεμμένη ή μη αποπληρωμή του χρέους από κάποιον ή, όπως είναι στην πλειονότητα, έχασαν τα σπίτια τους εξαιτίας των μνημονίων, γιατί δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος είπε ότι το κόμμα του έχει καταθέσει την πιο ολοκληρωμένη πρόταση για το ιδιωτικό χρέος και τις ρυθμίσεις χρεών και ότι η κυβέρνηση, «εάν ούτε τώρα, μετά την ερώτηση 11 δικών σας βουλευτών δεν εισακουστούμε, τότε διεκδικείτε το μονοπώλιο της αναισθησίας».

Για το ίδιο θέμα, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι είναι «υποκριτικό» το ενδιαφέρον των 11 βουλευτών της ΝΔ διότι «αποδέχονται αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο που στραγγαλίζει τα λαϊκά νοικοκυριά», όπως και «η κριτική των άλλων κομμάτων είναι υποκριτική». Πρέπει να εντοπίσουμε τις αιτίες τις υπερχρέωσης των λαϊκών νοικοκυριών, και δεν είναι μόνο τα ληξιπρόθεσμα χρέη, είναι και οι ρυθμίσεις στην εφορία, οι ρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, οι μειώσεις των μισθών, η φοροεπιδρομή κ.ά. είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ