Σε δύο παράλληλα μέτωπα κινείται η κυβέρνηση, επιχειρώντας αφενός να εστιάσει στα πεδία της καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες, αλλά και προλαβαίνοντας πιθανές δυσμενείς καταστάσεις που θα προκαλέσει στο μεταναστευτικό η σκληρή στάση της Γερμανίας, η οποία αποφάσισε να αυστηροποιήσει τους ελέγχους στα χερσαία σύνορά της σε πρώτη φάση για τους επόμενους έξι μήνες προκαλώντας ντόμινο αντιδράσεων κυρίως από τις χώρες πρώτης υποδοχής.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει ήδη ένας διπλωματικός μαραθώνιος, ο οποίος κινείται σε τρία επίπεδα: α) διεθνοποίηση του προβλήματος, β) «χτίσιμο» συμμαχιών και γ) εκπομπή του μηνύματος ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει θωρακισμένη σε ξηρά, αέρα και θάλασσα.

Η χθεσινή παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στον Έβρο είχε ουσιαστικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα, με τον ίδιο να τονίζει ότι «Ελληνική Αστυνομία και Ένοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την ασφάλεια της χώρας», ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρχές με αυξημένες περιπολίες, επιτήρηση με σύγχρονα μέσα και ενεργοποίηση των πληροφοριακών δικτύων με έμφαση στα μυστικά περάσματα των διακινητών.

Στο Βερολίνο για τη σημερινή Διάσκεψη Ασφάλειας και Μετανάστευσης βρίσκεται ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο της οποίας θα έχει τετ α τετ συνάντηση με τον γερμανό υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, Μπερντ Κρόσερ, όπου και αναμένεται να του εκφράσει τη δυσαρέσκεια της χώρας μας για τις εξελίξεις.

Το κρίσιμο αυτό ζήτημα αναμένεται να χειριστεί σε ανώτατο επίπεδο ο πρωθυπουργός, ο οποίος και θα το αναδείξει στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβουλίου που θα διεξαχθεί στις 17 – 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δίνει τον τόνο λέγοντας: «Η Ελλάδα δεν είναι πρόκειται να γίνει σάκος του μποξ», καλώντας τη Γερμανία να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και να μην παραβιάζει μονομερώς τη συνθήκη Σένγκεν.

Κωδικοποιούν τις κυβερνητικές εξαγγελίες

Σε παράλληλο χρόνο και ενώ ολοκληρώθηκαν οι εξειδικεύσεις των μέτρων της ΔΕΘ από τα αρμόδια υπουργεία, το Μέγαρο Μαξίμου δίνει τον τόνο της επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, προκειμένου να υπάρξει απτό αποτέλεσμα που θα γίνει αισθητό από τους πολίτες σε κρίσιμους τομείς όπως η παιδεία, υγεία, ασφάλεια και δημόσιες συγκοινωνίες.

Το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν οι περιοδείες κυβερνητικών και κομματικών στελεχών ανά την επικράτεια, με πρώτους σταθμούς τους 7 νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας και στόχο την επικοινωνία της προτεραιοποίησης των κυβερνητικών παρεμβάσεων, δίνοντας έμφαση στα τοπικά χαρακτηριστικά και προβλήματα κάθε νομού.

Άλλωστε, όπως είχε πει ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, «συνδιαμορφώνουμε με τις τοπικές κοινωνίες τα αναπτυξιακά προγράμματα της περιφέρειας, αφουγκραζόμενοι τις πραγματικές ανάγκες».