Τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα είναι αφορολόγητα για τρία χρόνια, τα μισθώματα που θα προκύψουν από ακίνητα που είναι κλειστά, ανέλυσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

«Επειδή υπάρχει έλλειψη στέγης και θέλουμε να αυξήσουμε αμέσως, ει δυνατόν, την προσφορά στέγης για να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα σε κάποιο βαθμό των τιμών των ενοικίων, εκείνο το οποίο κάνουμε είναι, ότι λέμε εάν έχεις το σπίτι σου κλειστό για τρία τουλάχιστον χρόνια, όχι να σου έχει φύγει ο ενοικιαστής πριν από δύο 2 μήνες, να έχεις το σπίτι σου κλειστό για τρία χρόνια, εάν το σπίτι σου είναι κάτω από 120 τετραγωνικά, γιατί μας ενδιαφέρουν τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα και το εκμισθώσεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2025, εάν συντρέχουν όλοι αυτές οι τρεις προϋποθέσεις, τότε για τρία χρόνια δεν θα πληρώνεις φόρο και είναι ένα ειδικό μέτρο, έκτακτο μέτρο για να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο πρόβλημα» ανέφερε ο υπουργός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Έχουμε ένα πρόβλημα αυξημένο, το στεγαστικό. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει μέσα στην εβδομάδα και πιο εξειδικευμένα όλες τις νέες πρωτοβουλίες μας για το στεγαστικό. Πράγματι εδώ υπάρχει ένα θέμα πληθωρισμού, αύξησης των τιμών για να είμαι ακριβέστερος, που είναι σημαντικότατη. Αφορά ένα σημαντικό τμήμα του οικογενειακού προϋπολογισμού. Γι’ αυτό υπάρχει πια, από το 22 και καλώς υπάρχει προφανώς, επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής συνολικά της χώρας. Έχει τρέξει το πρόγραμμα Σπίτι μου. Τώρα θα παρουσιαστεί το Σπίτι μου 2. Υπάρχουν άλλα επιμέρους προγράμματα χρηματοδοτούμενα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει το πρόγραμμα Ανακαινίζω-Νοικιάζω. Κάναμε από πέρσι κάποιες παρεμβάσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Τώρα θα ανακοινωθούν και άλλες» επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης.

«Έχουμε μία κατάσταση από την οποία προφανώς είναι κερδισμένοι οι ιδιοκτήτες, γιατί και λόγω της ανάπτυξης έχουν ανέβει οι τιμές των ακινήτων και οι τιμές των ενοικίων. Κερδίζουν οι ιδιοκτήτες από αυτό, μην το ξεχνάμε, γιατί και αυτοί είναι Έλληνες, αλλά από την άλλη πλευρά χάνουν οι ενοικιαστές και κυρίως πιέζονται τα χαμηλότερα εισοδήματα και ακόμα πιο πολύ τα νέα ζευγάρια που θέλουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους».

Ακίνητα

«Υπάρχουν προβλήματα τα οποία είναι και εδώ και αλλού, είναι της σύγχρονης κοινωνίας και σίγουρα της εποχής μας στην Ελλάδα, όπως είναι το στεγαστικό, όπως είναι το δημογραφικό, όπως είναι επίσης η κλιματική αλλαγή, με ό,τι αναστάτωση μπορεί να δημιουργεί στο κράτος και στην καθημερινότητά μας, τα οποία επεδίωξε ο πρωθυπουργός να τα αναδείξει στον λόγο του στη Θεσσαλονίκη. Αλλά επιδιώκουμε πάντοτε να κινούμαστε μέσα στα πλαίσια των αντοχών του προϋπολογισμού και της οικονομίας γιατί αν ξεπεράσουμε κάποια όρια και κινηθούμε λαϊκίστικα, τότε το ωσαννά σήμερα, θα γίνει σταύρωσον αυτόν αύριο. Έχουμε τα διδάγματα της περασμένης δεκαετίας και πρέπει να κινούμαστε πάντοτε με σοβαρότητα, με σταθερότητα και με νοικοκυροσύνη» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Για το μείζον θέμα της ακρίβειας ο υπουργός τόνισε πως είναι ένα διεθνές θέμα, που έχει συζητηθεί στο Eurogroup και στο Ecofin και απασχολεί όλες τις κυβερνήσεις.

«Η Ελλάδα είναι στον μέσο όρο των αυξήσεων από πλευράς του πληθωρισμού. Στα τρόφιμα επίσης, δώσαμε τα στοιχεία στη δημοσιότητα, είμαστε, ελαφρότητα, κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εν πάση περιπτώσει, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε αδιάφοροι σε ένα θέμα το οποίο αφορά όλη την κοινωνία και πιέζει όλα τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα τους φτωχότερους. Έχουν υπάρξει μια σειρά από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, του υπουργείου Ανάπτυξης. Το καλάθι του νοικοκυριού, οι νέτες τιμές κλπ. Και βεβαίως από την άλλη πλευρά, έχει υπάρξει προσπάθεια στήριξης των εισοδημάτων όχι μόνο με επιδόματα, τα οποία και αυτά επικρίθηκαν από ορισμένους, αλλά και με μόνιμες αυξήσεις μισθών, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε επίσης δώσει τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό που έχουν δοθεί είναι αρκετά παραπάνω από την αύξηση του πληθωρισμού τα ίδια χρόνια. Και αυτό αφορά σε μικρότερο βαθμό, αλλά ισχύει και στην αύξηση του μέσου μισθού. Παρά ταύτα βεβαίως, βλέπουμε το μεγάλο πρόβλημα το οποίο υπάρχει στην κοινωνία. Ο άλλος δεν μπορεί να παρακολουθεί κάθε στατιστικό στοιχείο και είναι λογικό όταν πάει στο σουπερμάρκετ και βλέπει κάποιες τιμές σε κάποια τρόφιμα παραδείγματος χάριν που έχουν ξεφύγει, να εκνευρίζεται και να δυσανασχετεί. Το καταλαβαίνω απόλυτα και για αυτό το λόγο είναι ψηλά στην ατζέντα μας και για αυτό το λόγο αυτά που παρουσιάσαμε χθες, οι πρωτοβουλίες που είναι η εξειδίκευση όσων είπε ο πρωθυπουργός, 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων ύψους περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι και αυτά μια απάντηση στο ζήτημα της ακρίβειας».

«Η αγοραστική μας δύναμη από πλευράς, δείξαμε επίσης τα στοιχεία αυτά, είναι στο 80% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Προφανώς δεν είμαστε ψηλά, δεν είμαστε τελευταίοι όταν λάβεις υπ’ όψιν και την αγοραστική δύναμη και τις δυνατότητες κατανάλωσης. Ξεπερνάμε έξι χώρες. Δεν το λέω για να πανηγυρίσω. Το λέω όμως για να απαντήσω και σε κάποιες θεωρίες ότι δήθεν η Ελλάδα είναι τελευταία των τελευταίων. Εντάξει, δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε, αλλά δεν πρέπει και να μηδενίζουμε τα πάντα. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πού ήμασταν το 2019 και που βρεθήκαμε τώρα διότι φοβάμαι ότι το ξεχνάμε. Δηλαδή, πόσο πολύ συζητάμε στην κοινωνία ότι μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας σε μια χώρα 10 εκατομμυρίων δεν είχαν μεροκάματο στο σπίτι τους καθόλου το 2019 και σήμερα έχουν δουλειά. Αυτό δεν είναι μια απάντηση σε ένα οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα και δεν είναι και μια απάντηση και στο ζήτημα που συζητούσαμε μέχρι τώρα; Αν αυτοί οι άνθρωποι παρέμεναν άνεργοι, δεν θα ήταν ακόμα χειρότερη κατάσταση;

Το λέω για να δείξω ότι βεβαίως δεν έχουμε γίνει Σουηδία, Δανία, οτιδήποτε από αυτές τις χώρες στις προηγμένες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά έχουμε κάνει βήματα που καταγράφονται και στις θέσεις εργασίας και στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος που είναι τρεις φορές πάνω η αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Και στις καταθέσεις στις τράπεζες είναι 50 δισεκατομμύρια παραπάνω καταθέσεις σε σχέση με το 2019. Τα τρία πέμπτα σχεδόν είναι από τα νοικοκυριά. Και όλα αυτά τα ξεπερνάμε. Στεκόμαστε μόνο στο πρόβλημα το οποίο υπάρχει, επαναλαμβάνω, αλλά δεν είναι όλη η εικόνα της Ελλάδας αυτό το οποίο παρουσιάζουν ορισμένοι» προσέθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

Φόροι

Όσο αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, ο υπουργός ερωτηθείς σχετικά, πως δεν αναμένεται κάποια άλλη παρέμβαση πέραν των τεσσάρων μέτρων που ανακοινώθηκαν. «Τέσσερις διαφορετικές σημειακές παρεμβάσεις στο πνεύμα όσων είχε πει και ο πρωθυπουργός εδώ και κάμποσους μήνες. Είναι βασικά η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, όπως πράγματι είχαμε δεσμευτεί. Δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά σημαντικό, γιατί είναι 325 ευρώ λιγότερα για κάθε ελεύθερο επαγγελματία. Είναι η περίμετρος της εφαρμογής του μειωμένου τεκμηρίου 50% δηλαδή που διευρύνεται και δεν θα είναι μόνο σε χωριά μέχρι 500 κατοίκους, θα είναι σε χωριά μέχρι 1500 κατοίκους και δύο άλλες τεχνικές παρεμβάσεις για τους ΚΑΔ και τον ανώτερο μισθό των υπαλλήλων. (…) Είναι αρκετά τεχνικά, αλλά πάντως επιδρούν στον τρόπο υπολογισμού και διορθώνουν και κάποιες αδικίες τις οποίες πράγματι διαπιστώσαμε. Είναι αυτά. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε από τη μία άκρη στην άλλη, διότι είχε γίνει συζήτηση, είχε γίνει διαβούλευση, το θέμα μας απασχόλησε επί μακρόν. Επιδιώξαμε να υπάρξουν κάποια στοιχεία δικαιοσύνης. Δεν είναι δυνατόν πράγματι ο μέσος εργαζόμενος να πληρώνει αρκετά παραπάνω από τον μέσο ελεύθερο επαγγελματία, ούτε είναι ανεκτό κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοί που εμπίπτουν στο τεκμήριο να δηλώνουν εισόδημα 268 ευρώ το μήνα. Μπείτε στα παπούτσια μου, σκεφτείτε τα αν είναι λογικά.

Βεβαίως ξέραμε από τότε που παρουσιάσαμε τα μέτρα ότι κάποιοι αντιδρούν, αλλά θα πρέπει να μην υπάρχουν κάποια μόνο, όπως λέγαμε, υποζύγια που σηκώνουν το βάρος του προϋπολογισμού οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Πρέπει να κατανέμονται δίκαια, όπως λέει και το Σύνταγμά μας τα φορολογικά βάρη και αυτό είναι το οποίο επιδιώξαμε να κάνουμε θέτοντας ως τεκμήριο όχι το εισόδημα του μέσου μισθωτού, αλλά το εισόδημα του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Δώσαμε και τη δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες να αμφισβητήσουν αυτό το τεκμήριο και δεν το έκαναν. Το αμφισβήτησαν 263 σε όλη την Ελλάδα».