Ελαφρύτερος θα είναι ο φορολογικός λογαριασμός του 2025 για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις. Μόνο από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος οι φορολογούμενοι θα έχουν όφελος 325 ευρώ το χρόνο ενώ όσοι φορολογούνται με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα θα διαπιστώσουν ελαφρύνσεις με τη φορολογική δήλωση που θα υποβάλουν το επόμενος έτος καθώς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αποφάσισε να προχωρήσει σε τρεις διορθώσεις στο τεκμαρτό σύστημα για να αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις που διαπιστώθηκαν κατά την πρώτη εφαρμογή του μέτρου.

Μεγαλύτερες ελαφρύνσεις θα δουν όσοι έχουν την έδρα τους σε οικισμούς με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους καθώς θα κερδίσουν έκπτωση 50% στο τεκμαρτό εισόδημα.

Ευρώ

Ειδικότερα οι αλλαγές στο σύστημα των τεκμηρίων των ελεύθερων επαγγελματιών είναι οι εξής:

  1. Μείωση κατά 50% του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για όσους δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους. Σήμερα έκπτωση 50% κερδίζουν όσοι έχουν έδρα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους.
  2. Το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου ως βάση σύγκρισης μεταφέρεται στο τέλος, ως πεδίο σύγκρισης μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων. Με βάση το ισχύον σύστημα υπολογισμού της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής των ελεύθερων επαγγελματιών, ο μισθός του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου λαμβάνεται συγκριτικά στην αρχή, ως το μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με τον κατώτατο μισθό πλέον των τριετιών του υπόχρεου, πριν την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων (προσαύξηση λόγω μισθοδοσίας και λόγω τζίρου). Με την αλλαγή που δρομολογείται ο μισθός του υψηλοτέρα αμειβόμενου υπαλλήλου δεν λαμβάνεται υπόψη συγκριτικά στην αρχή, αλλά στο τέλος μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων.
  3. Aναπροσαρμόζεται προς τα άνω ο μέσος τζίρος του ΚΑΔ (και άρα μειώνεται το ποσό επιβολής επί του τζίρου), με βάση τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023. Με βάση το ισχύον σύστημα υπολογισμού της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής των ελεύθερων επαγγελματιών, σε περίπτωση που ο κύκλος εργασιών (τζίρος) του υπόχρεου (ελεύθερου επαγγελματία) υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών (τζίρο) του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) του κλάδου στον οποίο αυτός ανήκει και πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδά του, υπολογίζεται προσαύξηση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής του κατά 5% επί της διαφοράς. Με την διόρθωση που θα γίνει θα αναπροσαρμοσθεί προς τα πάνω ο μέσος όρος του ετήσιου τζίρου των Κ.Α.Δ. των υπόχρεων του φορολογικού έτους 2023, έτσι ώστε κατά τον υπολογισμό της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής των ελεύθερων επαγγελματιών για το φορολογικό έτος 2024 να μην προκύπτουν μεγάλες αποκλίσεις λόγω τζίρου και επομένως και μεγάλες προσαυξήσεις, που θα είχαν ως αποτέλεσμα τον υπολογισμό μεγαλύτερης τεκμαρτής αμοιβής.

Επιχειρήσεις

Το τέλος επιτηδεύματος που ανέρχεται σε έως 1.000 ευρώ διατηρείται για τα νομικά πρόσωπα και τα υποκαταστήματά τους.