Ο Στέφανος Κασσελάκης (μαζί με τον στενό κύκλο των συνεργατών του) εμφανιζόταν, πριν ξεκινήσει η Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου στον ΣΥΡΙΖΑ, χαλαρός και ήρεμος σχετικά με την αμφισβήτησή του, που έπαιρνε «σάρκα και οστά» με την κατάθεση της πρότασης μομφής εναντίον του από τους «87» αλλά και τον Παύλο Πολάκη.
Είχε φροντίσει, άλλωστε, να κάνει τις κινήσεις του, παίρνοντας με το μέρος του τον μηχανισμό που ήλεγχε ο Νίκος Παππάς, αναβαθμίζοντάς τον σε πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και καρατομώντας τον Σωκράτη Φάμελλο.
Οι συνεργάτες του τον είχαν καθησυχάσει πως τα «κουκιά» δεν βγαίνουν και πως η πρόταση μομφής δεν πρόκειται να συμπληρώσει τα 148 «ναι» που χρειαζόταν για να περάσει. Τελικά, πήρε 15 παραπάνω και ο Στέφανος Κασσελάκης από το μεσημέρι της Κυριακής έπαψε να είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λιγότερο από έναν χρόνο μετά την εκλογή του.
Κι όμως τα σημάδια ήταν όλα εκεί, όμως ο ίδιος και οι συνεργάτες του επέλεξαν να τα αγνοήσουν. Ας τα δούμε αναλυτικά:
- Στις 27 Αυγούστου, ο Στέφανος Κασσελάκης συγκαλεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και προτείνει την αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά. Η πρόταση μπαίνει σε ψηφοφορία μεταξύ των 33 παρόντων βουλευτών και η πρόταση του προέδρου περνά με 17 «υπέρ», έναντι 12 «κατά» και 4 «λευκών». Αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι δύο που έλειπαν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και η Πόπη Τσαπανίδου, καταλαβαίνει εύκολα ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είχε πάψει να έχει υπέρ του την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
- Στις 3 Σεπτεμβρίου, ο Στέφανος Κασσελάκης προτείνει μια σειρά αλλαγών, μεταξύ των οποίων και για το όνομα του κόμματος, για συζήτηση στην Επιτροπή Καταστατικού. Η τελευταία, ύστερα από 12ωρη συνεδρίαση, απορρίπτει τη μεγάλη πλειοψηφία των αλλαγών που προτείνει ο -τότε ακόμα– πρόεδρος και «κόβει» την κατάργηση της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας, την Επιτροπή Δεοντολογίας «Ιδιωτικής Χρήσης» που ήθελε ο Στέφανος Κασσελάκης αλλά και την πρόβλεψη για περιορισμό των θητειών σε 3+1.
- Στις 5 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή, η Επιτροπή Δεοντολογίας, έχοντας δώσει τη μια παράταση μετά την άλλη στον Χρήστο Σπίρτζη, αποφασίζει να αναβάλει για μια ακόμα φορά την απόφασή της, αρνούμενη για πολλοστή φορά να πραγματοποιήσει την επιθυμία του προέδρου, που από το ψηφιακό βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είχε προεξοφλήσει τη διαγραφή του πρώην υπουργού, λέγοντας πως «έχει θέσει εαυτόν εκτός κόμματος».
-
Στις 5 Σεπτεμβρίου και πάλι, στην ψηφοφορία στην Πολιτική Γραμματεία, που προηγήθηκε της Κεντρικής Επιτροπής, η εισήγηση του προέδρου πέρασε με οριακή πλειοψηφία 10 έναντι 9.
Τέλος, στις 7 Σεπτεμβρίου, την πρώτη μέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, επί του διαδικαστικού και σχετικά με το αν η ψηφοφορία επί της μομφής θα γίνει ονομαστικά ή με κάλπη, η πλευρά Κασσελάκη υπέστη βαριά ήττα, χάνοντας με 122 έναντι 90, η κάλπη στήθηκε και απελευθέρωσε δυνάμεις που σε άλλη περίπτωση πιθανότατα δεν θα ψήφιζαν κατά του Στέφανου Κασσελάκη.
Οι λάθος συμβουλές και η απομόνωση
Η εκτίμηση και η συμβουλή στον Στέφανο Κασσελάκη να μη σηκώσει το «γάντι» που του πέταξαν στην Πολιτική Γραμματεία τόσο η Όλγα Γεροβασίλη, εκπροσωπώντας τους «87», όσο και η ομάδα του Παύλου Πολάκη, για προσφυγή στη βάση, αποδείχθηκε καταστροφική για τον ίδιο.
Έχοντας την εκτίμηση ότι ελέγχει την Κεντρική Επιτροπή, η οποία δεν επρόκειτο να τον αποπέμψει, άνοιξε τις εργασίες της με μια διχαστική όσο και επιθετική ομιλία, ανοίγοντας μέτωπο και με τον Παύλο Πολάκη, κάτι που είχε αποφύγει στο παρελθόν.
Αντί να οδηγήσει το κόμμα του σε εκλογές ως πρόεδρος, έχοντας πρόσβαση αρχικά στο… γραφείο του και έπειτα έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων, αντί να πάει στη ΔΕΘ και να κάνει αρχηγική εμφάνιση, όπως υποσχόταν, βρέθηκε να μην μπορεί καν να μπει στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου.
Μετά την ήττα και την έκπτωσή του από το αξίωμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει απομονωθεί, ενώ έστειλε στενούς του συνεργάτες να μαζέψουν τα προσωπικά του αντικείμενα από το γραφείο του, πριν αυτό κλειδαμπαρωθεί, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο.
Πλέον καλείται να αποφασίσει αν είναι έτοιμος να ξαναμπεί στην κούρσα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ή θα επιχειρήσει ένα νέο δικό του ξεκίνημα. Χωρίς όμως να είναι βουλευτής και τρία χρόνια μακριά από τις εκλογές, ένα τέτοιο σενάριο, μοιάζει αρκετά αισιόδοξο.
Σε κάθε περίπτωση, φήμες που τον ήθελαν να αποχωρεί από την πολιτική αλλά και την Ελλάδα διαψεύστηκαν νωρίτερα, κατηγορηματικά, από συνεργάτες του.