Πανευρωπαϊκό μνημόνιο προετοιμάζει η Μέρκελ, θέτοντας το ως όρο προκειμένου να βοηθηθούν οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης. Το γερμανικής έμπνευσης μνημόνιο θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί στην σύνοδο κορυφής της προσεχούς Παρασκευής η οποία δεν αποκλείεται να είναι η… μεγάλη Παρασκευή για την ευρωζώνη.

Με το «μνημόνιο» όπως όλα δείχνουν συμφωνεί και το Παρίσι. Ήδη η τοποθέτηση της Μέρκελ ήταν κάτι παραπάνω από σαφής όποια χώρα επιθυμεί την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα πρέπει να αποδεχτεί και τις προϋποθέσεις που θα τεθούν για να τη λάβει».

Το ευρωπαϊκό μνημόνιο προβλέπει σκληρούς δημοσιονομικούς όρους. Μείωση των κρατικών δαπανών, περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο αντέχουν χώρες σαν την Ελλάδα οι οποίες έχουν ήδη πάρει σκληρά μέτρα να πάρουν και νέα χωρίς να δημιουργηθούν μεγάλες κοινωνικές εντάσεις . Κι όχι μόνο αυτό…

Χώρες σαν την Ελλάδα με νέα μέτρα κινδυνεύουν να πέσουν σε κατάσταση μόνιμης ύφεσης με ότι σημαίνει αυτό για το μέλλον τους…