Περιοδεία στη Θεσσαλία πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός. Αυτή την ώρα επισκέπτεται τη Μεταμόρφωση, το χωριό το οποίο «θάφτηκε» από τη λάσπη κατά την κακοκαιρία Daniel, ενώ προ ημερών παρουσιάστηκε από κυβερνητικό κλιμάκιο το σχέδιο μεταστέγασης των περίπου 500 κατοίκων που θέλουν να αλλάξουν τόπο κατοικίας.

Νωρίτερα, είχε συνάντηση με την Επιτροπή Ανασυγκρότησης Φαρκαδόνας, ενώ έκανε και στάση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο.

Η περιοδεία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλία ξεκίνησε από το νέο γραφείο Κτηματογράφησης στη Λάρισα, το οποίο άρχισε τη λειτουργία του στις 5/4/2023 και είναι η έδρα του Κτηματολογίου για ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε αισιόδοξος για την επιτάχυνση των διαδικασιών μέσα από την ψηφιοποίηση των διαδικασιών και αφού συνομίλησε με τους υπαλλήλους, συνοδευόμενος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρακολούθησε σε πραγματικό χρόνο τον ψηφιακό έλεγχο εγγράφου με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, μια διαδικασία που έπαιρνε πάνω από 2 ώρες και χρειάζεται πλέον 5 λεπτά.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τη δουλειά που γίνεται στο Κτηματολόγιο», δήλωσε αποχωρώντας ο κ. Μητσοτάκης.

Στις 17:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει μαζί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, στην εκδήλωση με τίτλο «Στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας – φράγματα, υποδομές και έργα υδρονομίας», στο Δημαρχείο Κιλελέρ.

Η πορεία ψηφιοποίησης του Κτηματολογίου

  • Το Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι ο πρώτος δημόσιος φορέας, που αξιοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη για την ενίσχυση της παραγωγικότητας.
  • Μέσω του akinita.gov.gr, η χρονοβόρα μέχρι σήμερα διαδικασία της μεταγραφής ενός συμβολαίου αγοραπωλησίας, ολοκληρώνεται πλέον για το λειτουργούν Κτηματολόγιο σε 1 εργάσιμη ημέρα.
  • Μέσω του maps.ktimatologio.gr, όλοι οι πολίτες έχουν εικόνα για την κατάσταση της κτηματογράφησης στη χώρα και μπορούν να ενημερωθούν για τα ακίνητά τους ή να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες, αν στην περιοχή τους η κτηματογράφηση βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • Το Ελληνικό Κτηματολόγιο είχε δημιουργήσει διαδραστικό χάρτη καταγραφής της πλημμύρας που προκλήθηκε από την κακοκαιρία Daniel στον Θεσσαλικό κάμπο, όπως καταγράφηκε από τον δορυφόρο Sentinel στις 10 Σεπτεμβρίου 2023.
  • Το Κτηματολογικό Γραφείο Λάρισας, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 5/4/2023, είναι η έδρα του Κτηματολογίου για ολόκληρη τη Θεσσαλία. Διαθέτει υποκαταστήματα στον Τύρναβο, στην Καρδίτσα, στον Βόλο, στη Σκιάθο και στα Τρίκαλα.
  • Έχουν καταργηθεί και τα 28 Υποθηκοφυλακεία στη Θεσσαλία και λειτουργεί με πλήρη ενσωμάτωση.
  • Το γραφείο από την Τρίτη 23 Ιουλίου 2024 λειτουργεί σε ένα νέο σύγχρονο κτίριο.
  • Από 5% χρήση του διαδικτύου στη Λάρισα πριν 1 χρόνο, πλέον οι περισσότερες πράξεις υποβάλλονται ψηφιακά.
  • Ακολουθώντας το καλό παράδειγμα της Αττικής & της Θεσσαλονίκης και στη Λάρισα θα υιοθετηθεί η αποκλειστική χρήση των ψηφιακών εργαλείων για την υποβολή των συμβολαιογραφικών πράξεων προς το Κτηματολόγιο.
  • Από τις 200 αποφάσεις ανά μήνα, μετά την ψηφιοποίηση της διαδικασίας νομικού ελέγχου πράξεων, η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί ακόμη και κατά 300% σε σύγκριση με πέρυσι.