«Σοβαρές αμφιβολίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας» των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στον Δήμο Χειμάρρας εγείρουν οι καταγγελίες μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές.

«Οι καταγγελίες που διατυπώθηκαν από μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία σχετικά με τις συνθήκες διεξαγωγής των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στον Δήμο Χειμάρρας, ιδίως περί πληθυσμιακής αλλοίωσης του εκλογικού σώματος και άρνησης του συνταγματικού δικαιώματος της ψήφου σε χιλιάδες πολίτες της Χειμάρρας με την πρόφαση της λήξης ισχύος των Δελτίων Ταυτότητάς τους, εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Επισημαίνουν, δε, πως «η δημοκρατική αρχή και το ευρωπαϊκό κεκτημένο επιβάλλουν στις αλβανικές αρχές να αξιολογήσουν και να απαντήσουν σε όλες τις αναφορές που σχετίζονται με την ακεραιότητα των χθεσινών εκλογών».

Ποιος είναι ο νέος δήμαρχος, Βαγγέλης Τάβος

Ο Βαγγέλης Τάβος, νέος δήμαρχος Χειμάρρας, διέσπασε το μειονοτικό κόμμα της «Ομόνοιας» τη δεκαετία του ’90 με τις ευλογίες του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας.

Κατέβηκε για πρώτη φορά υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος το 1996 στη μειονοτική περιοχή της Δρόπολης, διασπώντας το ελληνικό στοιχείο στην περιοχή που έως τότε εκπροσωπούνταν από την «Ομόνοια».

Αρχικά δεν κατάφερε να εκλεγεί. Όπως και στη Χειμάρρα το 2024 έτσι και στη Δρόπολη το 1997 διεξήχθησαν επαναληπτικές εκλογές τότε, μετά το σκάνδαλο των πυραμίδων. Η «Ομόνοια» είχε αμφισβητήσει το αποτέλεσμα τότε, καθώς το εκλογικό κέντρο καταμέτρησης ψήφων είχε μπλοκαριστεί επί μία εβδομάδα.

Το 2021 είχε κατέβει ως αντιπολίτευση με το κόμμα LSI του Ιλίρ Μέτα, οπότε είχε προβεί σε κατηγορίες κατά του Ράμα για «αγοραπωλησία ψήφων». Στα 20 χρόνια της κοινοβουλευτικής του θητείας, ο Βαγγέλης Τάβος δεν υπερασπίστηκε τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, καθώς δεν στήριξε τις αποφάσεις για αποχή από τις απογραφές του 2001 και του 2011 και δεν καταψήφισε τον νέο Χάρτη της Αυτοδιοικητικής Διαίρεσης το 2015.