Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία άσκησε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης λέγοντας στην Ολομέλεια της Βουλής ότι το σχέδιο νόμου στην ουσία του «συνιστά ένα τυπικό δείγμα αντιμεταρρύθμισης, συντηρητικής οπισθοδρόμησης».

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι ο προπομπός της τελικής επίθεσης της κυβέρνησης της δεξιάς στο ΕΣΥ. Καμία μεταρρύθμιση, μόνο κατεδάφιση», υποστήριξε. Μίλησε για διοικητική διευθέτηση προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων, υποστηρίζοντας ότι «όποιος έχει τα χρήματα θα μπορεί να έχει και τις υπηρεσίες». Ανέφερε ότι «καμιά μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει όταν το ΕΣΥ διαλύεται».

Ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο αυτό είναι μία ακόμα ψηφίδα στο μωσαϊκό διάλυσης του ΕΣΥ» και πως «έχουμε μία ακόμα πιλοτική εφαρμογή για το πώς θα καταργηθεί το ΕΣΥ τα επόμενα χρόνια». Είπε ότι «η προσχηματική διαβούλευση και η άρον-άρον ψήφιση του νομοσχεδίου είναι για μια ακόμη φορά ενδεικτικές και αποκαλυπτικές της πολιτικής αλλά και του τρόπου άσκησης πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ» και πως «δεν πρόκειται για μια μεταρρύθμιση για την οποία μπορεί η κυβέρνηση να είναι περήφανη, αλλά είναι ένα ακόμα βήμα διάλυσης, ένα ακόμα βήμα στο βαθύ σκοτάδι το νεοφιλελεύθερο αναχρονισμών». Πρόσθεσε ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση συμπυκνώνει την πολιτικής της για τα πάντα: «γκρεμίζεται την ίδια την λογική του γενικού δικαιώματος της πρόσβασης σε υπηρεσίες και την αντικαθιστάτε με τη λογική του επί πληρωμής προνομίου. Το δικαίωμα μετατρέπεται σε προνόμιο».

Ρώτησε την κυβέρνηση πώς εξηγεί ότι «ούτε ένας φορέας δεν βρέθηκε από όλους αυτούς που δραστηριοποιούνται στο χώρο, να υποστηρίξει το εν λόγω νομοσχέδιο». Σχολίασε δε πως αν στόχος της ήταν να ψηφίσει το νομοσχέδιο «στη ζούλα» τελευταίες μέρες του Ιουλίου, «δεν τα κατάφερε γιατί ο κόσμος που τον αφορά αυτό το νομοσχέδιο, είναι εκεί έξω και διαμαρτύρεται».

Είπε μεταξύ άλλων ότι με το άρθρο 65 του νομοσχεδίου «κουρελιάζετε το Σύνταγμα» και πως από την άλλη, «βαφτίζετε ως προνόμιο, το ιερό δικαίωμα του ασθενούς και την υποχρέωση της πολιτείας για την προστασία της υγείας». Είπε ότι με αυταρχισμό προσπαθεί η κυβέρνηση να καλύψει τις δικές της «τεράστιες ευθύνες» για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς ξεκίνησε την τοποθέτηση του με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα για την υπόθεση των υποκλοπών: «Κανείς δεν μπορεί να μας πείσει ότι όλο αυτό το σκηνικό που έχει στηθεί είναι απλώς και μόνο μία ακόμη μεγάλη σύμπτωση. Ό,τι και να κάνετε κρυφά ή φανερά, όσα εμπόδια κι αν προσπαθήσετε να βάλετε, θα λογοδοτήσετε γι’ αυτό το απερίγραπτο σκάνδαλο που βάζει βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατίας. Θα λογοδοτήσετε για το ενιαίο παράνομο κέντρο παρακολούθησης ΕΥΠ-Predator που η έδρα του ήταν στο μέγαρο Μαξίμου και επικεφαλής ο κ. Μητσοτάκης που είχε ο ίδιος προσωπικά αναλάβει την ευθύνη της ΕΥΠ». Πρόσθεσε ότι «η δήθεν ανάληψη της πολιτικής ευθύνης με την απομάκρυνση του κ. Δημητριάδη είναι το λιγότερο αστεία…».