Μια ακόμη προσπάθεια προκειμένου να βγει από τη φυλακή προκειμένου να μπορέσει να ορκιστεί ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατία κατέθεσε ο Φρέντι Μπελέρης στην αλβανική δικαιοσύνη. Ειδικότερα, σύμφωνα με το himara, ο Βορειοηπειρώτης πολιτικός κατέθεσε στο Πρωτοδικείο του Φιέρι αίτημα για πρόωρη αποφυλάκιση υπό όρους.

Σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία, πρόκειται για ένα μέτρο που δικαιούνται όσοι έχουν εκτίσει τα 2/3 της ποινής τους και έχουν καλή διαγωγή κατά τη διάρκεια της κράτησής τους (άρθρο 64 του ποινικού κώδικα και Άρθρο 38 του νόμου 79/2020). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος εξέτασης των αιτημάτων αυτής της φύσεως είναι από 20 έως 30 ημέρες.

Αναφορικά με το δεύτερο αίτημα κατατέθηκε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο για αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι να εξεταστεί η προσφυγή κατά της απόφασης του Εφετείου. Το αίτημα αυτό συνήθως εξετάζεται σε διάστημα 3-5 ημερών.

Θυμίζουμε πως εάν δεν ικανοποιηθούν τα δύο αυτά αιτήματα, ο κ. Μπελέρης θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι τον Οκτώβριο, καθώς η απόφαση του Εφετείου των Τιράνων επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση για φυλάκιση δύο ετών.