Μια από τις πιο δύσκολες αντιπυρικές περιόδους αντιμετωπίζει φέτος η Ελλάδα, με τις φωτιές να έχουν ήδη ξεκινήσει από την αρχή του καλοκαιριού σε όλη τη χώρα.
«Δεν είναι ένα επιχείρημα πολιτικό ή επικοινωνιακό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με την κλιματική κρίση», είπε στο MEGA ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.
«Είναι δραματικές οι συνέπειές της, μόνο αρνητικές και θα αυξάνονται τα επόμενα χρόνια. Κάναμε μια προσπάθεια τον χειμώνα να οργανωθούμε στο επίπεδο της πρόληψης. Στο επίπεδο του νέου δόγματος, η ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος και οι ειδικοί σχεδίασαν έναν άλλον τρόπο προσβολής στις δασικές πυρκαγιές, πιο γρήγορο, και με τα εναέρια και με τα επίγεια, και πιο αποτελεσματικό, έτσι όπως φαίνεται μέχρι τώρα. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε όλοι μαζί, και η αυτοδιοίκηση και οι εθελοντές και οι δασάρχες και οι ένοπλες δυνάμεις, μια γροθιά να κάνουμε την προσπάθειά μας να μειώσουμε τις επιπτώσεις».
«Βιώνουμε και περιμένουμε την πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ. Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε από τις αρχές Μαΐου μέχρι τώρα τον Ιούνιο, προσομοιάζουν μάλλον σε Ιούλιο ή Αύγουστο κλιματολογικά. Παρ’ όλα αυτά, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τη δουλειά μας. Σε οποιαδήποτε έναρξη πυρκαγιάς, τα εναέρια μέσα μας είναι εκεί άμεσα και αποτελεσματικά μαζί με τα επίγεια. Χρησιμοποιούνται με βάση το καινούργιο δόγμα, πιο γρήγορα. Δεν περιμένει κανείς να φτάσει ένας πυροσβέστης, να δει το μέτωπο και να ζητήσει να έρθουν εναέρια. Σηκώνονται αμέσως, έχουν 20 λεπτά περιθώριο να απογειωθούν και να φτάσουν στον προορισμό τους. Αυτό δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Επίσης, στο πεδίο δεν είναι μόνο οι πυροσβέστες. Υποχρεωτικά πλέον και με βάση τον νόμο, είναι ο δασάρχης με τους δασικούς εργάτες, η αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα, περιφερειάρχες, δήμαρχοι. Συστηματοποιήσαμε και βάλαμε σε ένα πλαίσιο τις αρμοδιότητες του καθενός και τι πρέπει να κάνει στο πεδίο».
«Προσπαθούμε να επενδύσουμε στην πρόληψη, άρα στην έγκυρη αντιμετώπιση. Έχουμε για την Αττική 25 κέντρα επιχειρήσεων, με 25 drones που πετάνε 24 ώρες το 24ωρο πάνω από τον Υμηττό, την Πάρνηθα, την Πεντέλη και όλες τις δασικές και ημιδασικές περιοχές. Η τεχνολογία μάς βοηθάει έτσι ώστε να μπορέσουμε γρήγορα να ειδοποιήσουμε τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τα εναέρια να πάνε στο σημείο. Αυτό επεκτείνεται, με μία δωρεά θα μπει και στην δήμο Καρύστου στη νότια Εύβοια, στο Σέιχ Σου, στη Χαλκιδική, στη Δαδιά στην Αλεξανδρούπολη, στη Θάσο. Εμείς, με δωρεές βρήκαμε τη δυνατότητα να προμηθεύσουμε όλη την Αττική και 7 δήμαρχοι πλήρωσαν και ένα κομμάτι αυτού. Αν και εφόσον θελήσει ένας δήμαρχος ή περιφερειάρχης, συνεργάζεται μαζί μας και το επεκτείνουμε αυτό», συμπληρώνει.
«Η υποχρέωση των δήμων και των δημάρχων να ελέγχουν τους δημότες τους αν έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους, είναι πολλών χρόνων. Απλά παραδέχονται και οι δήμοι και η πολιτεία, δυστυχώς, ότι μέχρι πέρυσι εφαρμοζόταν πλημμελώς ή δεν εφαρμοζόταν. Με βάση την ψηφιακή πλατφόρμα την οποία έχουμε φτιάξει και παρακολουθούμε πόσοι συμπολίτες μας έχουν δηλώσει ότι έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους, μέχρι χθες το βράδυ τα είχαν καθαρίσει 298.000. Είναι τεράστια επιτυχία γιατί οι πολίτες βγαίνουν και μπροστά από το κράτος και δείχνουν ευσυνειδησία».
«Επί κυβερνήσεων Κυριάκου Μητσοτάκη δίνονται πολύ νωρίς, όπως δόθηκαν και φέτος, πολύ σημαντικά κονδύλια για πυροπροστασία και πρόσληψη εποχικού προσωπικού 4μηνο, έτσι ώστε να μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν οι δήμοι. Πράγματι, υπάρχουν κάποιες ελλείψεις ακόμα στο προσωπικό των δήμων και των περιφερειών, όμως το κράτος έχει συμβάλει και συμβάλλει έτσι ώστε αυτό να εξορθολογιστεί», σημειώνει.
«Τα πρόστιμα τα οποία έχουν μπει είναι ιδιαίτερα αυστηρά, από Μάρτη μήνα μέχρι τώρα, σε όλους αυτούς οι οποίοι ελέγχονται. Εξ αμελείας πυρκαγιά η οποία οδηγεί σε οικολογική καταστροφή ή σε απώλεια ζωής επισείει ποινές έως 10 και 20 χρόνια κάθειρξης και 200.000 ευρώ πρόστιμο. Με βάση τον νέο νόμο έχουν ήδη προφυλακιστεί, μέχρι τη δικάσιμό τους, συμπολίτες μας».
«Η βούληση της κρατικής μηχανής, της κυβέρνησης και όλων των συναρμόδιων φορέων είναι να προσπαθούμε να βρούμε τους εμπρηστές, να τους παραδώσουμε στη Δικαιοσύνη και η τιμωρία να είναι παραδειγματική. Τα πρόστιμα είναι τσουχτερά, ενδεχομένως ασήκωτα για κάποιους. Έχουμε μπροστά μας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δεν μπορώ να ξέρω τι θα συμβεί ακόμα, μάχη και αγώνα υποσχέθηκα», υπογραμμίζει.
Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και στη φωτιά στη Ναύπακτο και το περιστατικό με το Canadair.
«Οι πιλότοι μας λειτουργούν στα όρια της αυτοθυσίας. Στη φωτιά της Ναυπάκτου είχαμε 7 εναέρια και συντονιστή από πάνω. Το συγκεκριμένο Canadair έκανε βουτιά, προκειμένου να μπορέσει να είναι επιτυχημένη η ρίψη του νερού, άρα πήγε πολύ χαμηλά στο έδαφος και δυστυχώς το ένα φτερό και ο πλωτήρας ακούμπησαν στο πάνω κομμάτι μιας ελιάς. Έπαθε σοβαρή ζημιά. Το σημαντικό είναι ότι είναι καλά οι πιλότοι μας».
«Οι πιλότοι, οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί σε μάχιμες μονάδες, αυτοί είναι άνθρωποι οι οποίοι πάνε το πρωί στη δουλειά τους, ρισκάρουν τη ζωή τους για εμάς, δεν είναι σίγουρο ότι θα γυρίσουν το βράδυ. Αυτό απαιτεί πατριωτισμό και τους ευχαριστούμε θερμά όλους και είναι τιμή μου που παλεύω στο πλευρό τους».
«Πολύ σωστά ο πρωθυπουργός συγκαλεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Είμαστε μια ανοιχτή, δημοκρατική παράταξη που δυναμώνει»
«Είναι πολύ υγιές να συζητάμε μεταξύ μας, να προτείνονται πράγματα, και να αφουγκράζεται και να ακούει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της παράταξής μας τους βουλευτές, γιατί οι βουλευτές δίνουν μεγάλη μάχη σε όλη την Ελλάδα. Μόνο καλό, θετικό βλέπω σε αυτό», υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στη σημερινή σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA.
Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι με δυο πολέμους στην καρδιά της Ευρώπης, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμό και τεράστιες πιέσεις στην καθημερινότητα, ο μέσος Έλληνας, η μέση ελληνική οικογένεια και η λαϊκή τάξη πιέζονται οικονομικά, ενώ και άλλα ζητήματα, όπως αυτό της ασφάλειας, αλλά και θέματα προσανατολισμού της παράταξης είναι σωστό να συζητούνται.
«Πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί το κάνει αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή αν θα έπρεπε να το κάνει, να συγκαλέσει ή όχι και αν θα πρέπει να μιλήσουν οι βουλευτές. Πολύ καλά κάνει ο πρωθυπουργός και συγκαλεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα και πολύ σωστό είναι οι συνάδελφοι και εγώ να μπορούμε να τοποθετηθούμε σε θέματα ιδεολογίας, σε θέματα πολιτικά, στο τι μας κόστισε στις ευρωεκλογές, στο τι πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξει, πώς πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω η παράταξή μας. Είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα, μια παράταξη ανοιχτή, μια παράταξη η οποία προσπαθεί να δυναμώνει, άντεξε μέσα στα μνημόνια, άντεξε μέσα στην κρίση. Βλέπετε τι γίνεται στα υπόλοιπα κόμματα, είναι υπό διάλυση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Β. Κικίλιας.