Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη δευτερολογία του στην πολύωρη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, κάνοντας λόγο ακόμα και για «Πόντιους Πιλάτους» σε ό,τι αφορούσε την πολιτική ατζέντα.

Απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις που δέχτηκε, ανέφερε ότι όλες του οι επιλογές ήταν αξιακές διότι, όπως είπε, «έχω πολιτική αυτονομία από τα συμφέροντα. Έφτασα Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής με τις δικές μου δυνάμεις και έτσι θα συνεχίσω να πορεύομαι».

Πρόσθεσε ότι η παράταξη έχει πονέσει πολύ από τυχοδιωκτισμούς αλλά και παιχνίδια παρασκηνίου, κι «όποτε νίκησε η ψυχή του ΠΑΣΟΚ, με την αυτονομία, το πάθος, τις αξίες και τις ιδέες της, πήγε μπροστά. Όποτε ηττήθηκε, οι παλαιότεροι γνωρίζουν τι συνέβη».

Θεώρησε γόνιμη τη συζήτηση και δεσμεύτηκε ότι η πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή να είναι όσο γίνεται πιο ενωτική και να καλύψει όλα όσα συζητήθηκαν. «Να βάλουμε και την πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση του λαού της παράταξης», συμπλήρωσε.

Υποστήριξε ότι για τον ίδιο η ενότητα δεν είναι μόνο λόγια, ούτε διακηρύξεις, είναι κουλτούρα. «Όταν φεύγει η λέξη, είναι σφαίρα. Δε γυρνάει πίσω. Σήμερα λοιπόν, -κατά κάποιους- η άνοδος κατά 5% από τις προηγούμενες ευρωεκλογές είναι ήττα! Η άνοδος κατά 4% από τις εθνικές εκλογές του 2019 είναι ήττα!», είπε και τόνισε: «Αναλαμβάνω την ευθύνη για τις δυσλειτουργίες αλλά όχι να γίνεται και μια καθολική απαξίωση μιας ανοιχτής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας το κόμμα έφτιαξε ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, με θεματικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Αλλά αυτοί οι οποίοι σήμερα ψέγουν το πρόγραμμα, επί τέσσερις μήνες δεν έστειλαν ούτε ένα email για τον τομέα τους».

Συνέχισε λέγοντας ότι το καταστατικό δεν είναι ασπίδα κανενός αλλά ασπίδα όλων. «Το 2019, άνοιξε και τότε μια συζήτηση, ότι το ΠΑΣΟΚ τελείωσε. «31% ο ΣΥΡΙΖΑ και 8% εμείς, να γίνουμε τάση του ΣΥΡΙΖΑ» έλεγαν κάποιοι όπως θα θυμάστε από τη συζήτηση που έγινε εκείνη την περίοδο στην Κεντρική Επιτροπή. Κάποιοι διαφωνήσαμε και είπαμε «ναι δεν πήγαμε καλά, αλλά όχι και να γίνουμε τάση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε δυνατότητες». Σήμερα είμαστε 2 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ κι ακόμη και εάν ανοίξει ένας διάλογος με τις προοδευτικές δυνάμεις, δεν θα ανοίξει με ένα ΠΑΣΟΚ χωρίς δύναμη, χωρίς τη δυνατότητα να βάλει πρωταγωνιστικά την ατζέντα του. Το επισημαίνω γιατί με την ίδια ευκολία που σήμερα καταδικάζουμε την κυβερνητική μας προοπτική, και τότε καταδικάζαμε τη δυναμική μας σε έναν ευρύτερο χώρο προοδευτικών ανακατατάξεων», ήταν η απάντησή του σ΄όσους προτείνουν συγκρότηση ενιαίου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς .

«Τυχοδιωκτισμός το να προσπαθείς με κάθε τρόπο να πάρεις τον προβολέα από τον μεγάλο ηττημένο»

Αντέκρουσε με αιχμές τις κατηγορίες που δέχθηκε κάνοντας λόγο για «Πόντιους Πιλάτους» που έθεσαν θέμα ότι δεν συνεδρίασαν τα όργανα.

«Το να προσπαθείς μία εβδομάδα τώρα με κάθε τρόπο να πάρεις τον προβολέα από τον μεγάλο ηττημένο, που θα έπρεπε να απολογείται, για μένα είναι τυχοδιωκτισμός. Δηλαδή δεν μπορούσαμε να τα κουβεντιάσουμε όλα αυτά εδώ σήμερα; Είναι τυχοδιωκτισμός. Ούτε δύο ώρες δεν επέτρεψαν κάποιοι να μπει προ των ευθυνών του ο Μητσοτάκης», υπογράμμισε.

Σχετικά με τα περί διαγραφών ο κ. Ανδρουλάκης είπε: «Διαγραφές: Έχω κάνει τόσες πολλές που τι να πω; Τι να πω; Φοβερό! Δηλαδή τι θα κάνει ένα κόμμα, εάν πάρουν δημοκρατικά απόφαση τα όργανα, και την επόμενη μέρα έχουμε πάλι τα ίδια; Πρέπει να φτάσουμε εκεί που ήμασταν πριν 15 χρόνια;»

«Το πολιτικό ήθος είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη, όσα λέμε εδώ δημοσίως να τα πιστεύουμε μέσα μας και να  θέλουμε πραγματικά να τα υπηρετήσουμε. Και όχι να θέλουμε ξαφνικά να δημιουργήσουμε μία αίσθηση πλήρους ταπείνωσης του κόσμου, ότι αποτύχαμε, και να γίνει κάτι άλλο. Να το περιγράψουμε το κάτι άλλο. Κι όχι να στήσουμε μια πασαρέλα για να έρθει το κάτι άλλο κρυπτόμενο», συνέχισε.

«Όταν είπα το 2021 αυτόνομη πορεία, ήξερα πολύ καλά τις δυσκολίες. Ήξερα πολύ καλά ότι υπάρχει η πιθανότητα η Νέα Δημοκρατία να μην είναι αυτοδύναμη. Όπως γνωρίζω και πολύ καλά πόσοι από εσάς μου λέγατε σε όλες τις ομιλίες: «βάλε ότι δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη». Όλες οι επιλογές είχαν ρίσκο. Αυτό που είπα το 2021, αυτό υπηρέτησα μέχρι σήμερα. Έκανα λάθη; Έκανα λάθη σας το είπα. Αλλά αυτό υπηρέτησα, την ανανέωση, την πολιτική αυτονομία και την ενότητα. Και η ενότητα για μένα δεν είναι θεωρητική συζήτηση, είναι διαφάνεια και αξιοκρατικές επιλογές», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κλείνοντας τη συνεδρίαση.

«Αν δεν μπορείς, πάμε σε κάλπες» – «Είσαι τοξικός»: Βαριές εκφράσεις στη συνεδρίαση

«Πρόεδρε, είπες ότι δεν θα δεχτείς τοξικό λόγο. Θέλω ευθέως να σου πω ότι η δική σου συμπεριφορά στη συνέντευξη, με ευθεία επίθεση κατά πάντων, ήταν αντιθεσμική και τοξική», ανέφερε η Νάντια Γιαννακοπούλου κατά την κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενη στον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Δεν είμαι υπάλληλος, για να φοβάμαι απόλυση. Το ΠΑΣΟΚ δεν προχώρησε ποτέ ως κόμμα νεκρικής σιωπής και δημοκρατικού συγκεντρωτισμού», ανέφερε η ίδια. Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από βαρύτατες εκφράσεις, που διατυπώθηκαν κατά του προέδρου του κόμματος, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, χωρίς όμως να μιλήσει για το στήσιμο καλπών.

«Η επίκληση της διαπλοκής χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εσωτερικού εχθρού», ανέφερε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. «Η ενότητα δεν σφυρηλατείται με διαγραφές. Συντεταγμένη διαδικασία εκλογής προέδρου το φθινόπωρο και μετέπειτα Συνέδριο. Ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε πως «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πλέον κόμμα εξουσίας. Δεν συμβιβάζομαι με ένα κόμμα του 13% ή του 15%.

Ένα από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ζήτησε προσφυγή στη βάση και τόνισε απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη: «Με απογοήτευσες με τη συνέντευξή σου. Αν δεν μπορείς να εγγυηθείς τη λειτουργία του κόμματος, να προχωρήσεις σε διαδικασία εκλογής».
Να στήσει κάλπες κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και ο Πέτρος Ευθυμίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρόεδρε, πρέπει να επιδιώξεις να αναβαπτιστείς στη λαϊκή εντολή. Δεν υπάρχουν τυχοδιώκτες και πράκτορες».

Πρωτοβουλίες ζήτησε από τον Νίκο Ανδρουλάκη και ο Πάρις Κουκουλόπουλος, λέγοντας: «Να τα δούμε όλα από την αρχή και εκλογή προέδρου από τη βάση». Ο Παύλος Γερουλάνος, που έχει εμφανιστεί ως ένας από τους ενδιαφερόμενους για την ηγεσία του κόμματος, δεν κρύφτηκε κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το κέντρο χρειάζεται τη σπίθα, τον ηγέτη του κι αυτό προϋποθέτει την κάλπη. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα».

Ποιοι στάθηκαν στο πλευρό του Ανδρουλάκη

Ελάχιστα ήταν τα στελέχη που πήραν θέση υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη στη συνεδρίαση. Μεταξύ αυτών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Μάντζος, που σημείωσε χαρακτηριστικά: «Διαχειριζόμαστε μια ήττα, ενώ δεν χάσαμε. Να βρούμε πού διαφωνούμε, αν διαφωνούμε. Με όρους πολιτικούς, προγραμματικούς. Όχι προσωπικά».

Και ο βουλευτής του κόμματος, Μανόλης Χνάρης, σημείωσε: «Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ηττηθεί. Ηττάται μόνο από τις συμπεριφορές των στελεχών μας»

Οι «ενωτικοί»

Με ενωτική διάθεση εμφανίστηκαν τόσο ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε πως πρέπει «να μπορέσουμε να ενώσουμε και να ηγεμονεύσουμε στο χώρο της Κεντροαριστεράς», ενώ η Μιλένα Αποστολάκη σημείωσε: «Θα αγωνιστώ, για να μην πληγεί η ενότητα της παράταξης. Αυτός είναι ο δικός μου αγώνας».

Από την πλευρά του, ο Παύλος Χρηστίδης τόνισε πως «χρειάζεται γενναία αποτίμηση, σοβαρή αυτοκριτική, καθαρές λύσεις στον σχεδιασμό από εδώ και πέρα. Να μην την κάνουμε με όρους τηλεοπτικού reality και να αντιληφθούμε ότι η δύναμή μας είναι η ενότητα και η προσδοκία».