Την ανησυχία του για το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών εκφράζει μέσω δήλωσής του ο τέως πρωθυπουργός και τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. Σε δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, στο περιθώριο της διάσκεψης του Ινστιτούτου, ο κ. Τσίπρας κρούει «καμπανάκι» για την άνοδο της Ακροδεξιάς καθώς επίσης και για την πολύ μεγάλη αποχή.

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, έχει ως εξής:

«Το ερώτημα “πού βαδίζουμε;” αποτελεί σήμερα κοινό τόπο στους προβληματισμούς που απασχολούν ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και ειδικά το προοδευτικό τμήμα του πολιτικού τόξου. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί καμπάνα κινδύνου. Οι Ευρωπαίοι πολίτες φαίνεται να στρέφονται κυρίως στην αποχή και στην αντιπολιτική, ενώ ενισχύεται η εκλογική δυναμική της Ακροδεξιάς», τόνισε.

Και προσθέτει: «Οι εξελίξεις αυτές, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας επιβάλλουν, πρώτον, να διαγνώσουμε με ψυχραιμία και χωρίς ωραιοποιήσεις την πραγματικότητα. Και στην προσπάθεια να την αλλάξουμε προς όφελος της προόδου να δώσουμε περισσότερο χώρο στο “μαζί”».