Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες το βράδυ της Δευτέρας 17/06. Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες οι «27» δεν συμφώνησαν τελικά για το πώς θα μοιραστούν τα κορυφαία αξιώματα.

Οι ηγέτες της ΕΕ δεν στήριξαν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για άλλη μια θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη Δευτέρα το βράδυ, παρά τις διαβεβαιώσεις από τον Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας και τον Όλαφ Σολτς της Γερμανίας, τις τελευταίες ημέρες πλησίαζαν σε μια συμφωνία, ανέφεραν τρεις διπλωμάτες της ΕΕ στην εφημερίδα Politico.

«Δεν υπάρχει συμφωνία απόψε», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στους δημοσιογράφους αργά τη Δευτέρα το βράδυ μετά το δείπνο των ηγετών.

Οι προσδοκίες ήταν υψηλές καθώς οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες με την ελπίδα να μοιράσουν τις τέσσερις κορυφαίες θέσεις του μπλοκ μεταξύ της σημερινής συμμαχίας του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων.

Στον απόηχο των ευρωεκλογών τα πρώτα στοιχεία έδειχναν πως η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πήγαινε για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Μαλτέζα Ρομπέρτα Μετσόλα ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Εσθονή Κάγια Κάλας ως επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής.

Μετά την ήττα του κόμματος του Μακρόν από την ακροδεξιά στις εκλογές, η απόφασή του να διαλύσει το γαλλικό κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές φαινόταν να επιταχύνει τις συζητήσεις για τις κορυφαίες θέσεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες, άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν επίσης την ανάγκη για συνέχεια λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και της πιθανής επιστροφής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, οι ελπίδες για μια γρήγορη συμφωνία εξανεμίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας, καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), ο νικητής των ευρωεκλογών, ζήτησε περισσότερες παραχωρήσεις και περισσότερη εξουσία στις κορυφαίες θέσεις. Όπως αναμενόταν, το ΕΛΚ ήθελε να επαναδιορίσει τη φον ντερ Λάιεν και τη Μετσόλα, και οι δύο ανήκουν στην πολιτική οικογένεια του ΕΛΚ. Επιπλέον, το ΕΛΚ πρότεινε στους σοσιαλιστές να μοιραστούν τη θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δύο περιόδους των 2,5 ετών, με το ΕΛΚ να λαμβάνει τη μία από αυτές.

Αυτό, με τη σειρά του, προκάλεσε δυσαρέσκεια στους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), οι οποίοι ήλπιζαν να εξασφαλίσουν τη θέση για τον Κόστα. Και λίγο μετά που οι συνομιλίες σταμάτησαν, ξεκίνησε η αλληλοκατηγορία.

«Αυτό ήταν εν μέρει υπερβολική αυτοπεποίθηση από το ΕΛΚ», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. «Ζητώντας θητεία μόνο 2,5 ετών δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα αντίληψης με τους [σοσιαλιστές], που θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση. Το ΕΛΚ δεν χειρίστηκε καλά αυτή την κατάσταση. Αυτό θα είναι δύσκολο να λυθεί».

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο Μισέλ δεν βοήθησε στις συζητήσεις. «Αντί να βοηθήσει να βρεθεί μια συμφωνία, συνέχιζε να αναφέρει άλλα ζητήματα», είπε ο αξιωματούχος.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν ξανά στις Βρυξέλλες στις 27-28 Ιουνίου, ελπίζοντας να βρουν συμφωνία για τους ηγέτες του μπλοκ πριν από την ψηφοφορία για τον επόμενο πρόεδρο της Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Ιουλίου.