Πρώτο και με διαφορά από τη δεύτερη Νέα Δημοκρατία ήρθε το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας στους δύο από τους τρεις νομούς της Θράκης στις χθεσινές ευρωεκλογές. Ειδικότερα, το ΚΙΕΦ απέσπασε το 27,16% των ψήφων στην Ξάνθη και το 36,10% στη Ροδόπη ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι ο πολιτικός φορέας συμμετέχει για τρίτη φορά σε ευρωεκλογές και το 2019 είχε επικρατήσει ξανά στις συγκεκριμένες περιφέρειες.

Μιλώντας στην τοπική εφημερίδα «Χρόνος» η πρόεδρος του ΚΙΕΦ, Τσιγδέμ Ασάφογλου επέμεινε στον χαρακτηρισμό της μειονότητας που ζει στην περιοχή ως «τουρκικής» και όχι μουσουλμανική, όπως ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης από το 1923.

«Ευχαριστούμε πολύ όλο τον κόσμο, όλους τους Δυτικοθρακιώτες, την «τουρκική» μειονότητα, που πήγε στις κάλπες και έστειλε ξανά ένα δυνατό μήνυμα και στην Αθήνα αλλά και στην Ευρώπη, ότι είμαστε εδώ, έχουμε πολλά προβλήματα και θέλουμε να μας ακούσουν» ανέφερε.

Ερωτηθείσα εάν επιμένει στον χαρακτηρισμό της μειονότητας ως «τουρκικής», παρά τη διεθνή Συνθήκη, η κ. Ασάφογλου απάντησε: «Βέβαια, ο κάθε μειονοτικός που πήγε στην κάλπη και ψήφισε το DEB είπε: ”Είμαι Τούρκος”». Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τα κρατικά τουρκικά ειδησεογραφικά πρακτορεία Anadolu και TRT World αφιέρωσαν μακροσκελή δημοσιεύματα στον μειονοτικό φορέα, τον οποίο παρουσίαζαν σαν «το κόμμα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης».