Μήνυμα ευθύνης και νίκης της ΝΔ έστειλε ο πρωθυπουργός από την καρδιά της Αθήνας, την πλατεία Συντάγματος ρίχνοντας αυλαία σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που τα είχε όλα: μεγάλη δόση Ευρώπης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συνεχείς περιοδείες με στόχο την επαφή με τους πολίτες αλλά και την ανάδειξη περιφερειακού ενδιαφέροντος έργα που έχουν όμως ευρωπαϊκό αποτύπωμα, μεγάλη δόση tik tok με αυτοσαρκασμό και πιο χαλαρή διάθεση για τους νεότερους. Στο πυκνό πρόγραμμα και εμβόλιμα ταξίδια στο εξωτερικό στο πλαίσιο των κυβερνητικών καθηκόντων του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και με υψηλούς συμβολισμούς και πολλές δημόσιες παρεμβάσεις με στόχευση σε διαφορετικά κοινά.

Δεν έλειψαν ωστόσο και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις με αποκορύφωμα την υπόθεση του πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη αλλά και μια γαλάζια επιχείρηση αποδόμησης των λαϊκιστικών δυνάμεων τόσο από δεξιά όσο και από αριστερά.

Με γαλάζιο στόχο το 33%

Το γαλάζιο κομματικό επιτελείο παραμένει σε πλήρη κινητοποίηση για να μη χαθεί ούτε μία ψήφος καθώς μπορεί ο πρωθυπουργός να έχει βάλει τον εκλογικό πήχη στο 33% ωστόσο το στοίχημα είναι απαιτητικό διότι αφενός στο εκλογικό σώμα επικρατεί κόπωση και αφετέρου ο κίνδυνος της αποχής καραδοκεί λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών.

«Η πατρίδα μας ζητά να πούμε «όχι» στη ραθυμία που φέρνει η ζέστη και η κούραση. Να σκεφτούμε ότι καθώς στην Ευρώπη ξεσηκώνονται μεγάλα κύματα αναταραχής, η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει σταθερός «λιμενοβραχίονας» της ασφαλούς επιλογής» τόνισε ο πρωθυπουργός, καλώντας τους ψηφοφόρους να επιλέξουν το γαλάζιο ψηφοδέλτιο, καθώς – όπως είπε- η πατρίδα έχει ξεφύγει οριστικά από τον κύκλο της κρίσης, συγκλίνοντας πια με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, μια τροχιά που έχει διαγράψει τα τελευταία πέντε χρόνια και δεν θα πρέπει να ναρκοθετηθεί.

Αέρα νίκης δείχνουν δημοσκοπήσεις

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες έδειξαν ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ. Alco, MRB, Pulse και Μetron Analysis δεν κατέγραψαν θεαματικές αλλαγές στα ποσοστά, ωστόσο, αποτυπώνεται μια μικρή πτώση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Metron Analysis δίνει «ταβάνι» 34,3% στη ΝΔ και η MRB 34%.

Η Pulse υπολογίζει το ανώτατο όριό της ΝΔ στο 33,9%, ενώ η Alco υπολογίζει δίνει στη Νέα Δημοκρατία από 29,2% έως 33,6%.

Η σταθερή προτροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη για συμμετοχή δεν είναι τυχαία καθώς αυτή σύμφωνα με την Metron Analysis αναμένεται να κινηθεί κάτω από το 50%. Σταθερά δεύτερος παραμένει με απόσταση ο ΣΥΡΙΖΑ με τα ποσοστά του και στις 4 αυτές δημοσκοπήσεις να κινούνται σε ένα εύρος από 14% έως 18.8%.

Γέφυρα σε αναποφάσιστους

Με έντονη δόση αυτοκριτικής και κατανόηση της απογοήτευσης που διακρίνει αρκετούς πολίτες με αιχμή της ακρίβεια, η οποία συνεχίζει να αποτελεί βραχνά για τα νοικοκυριά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε σε όσους έχουν κάποιο δισταγμό ή σκέφτονται με το θυμικό, καλώντας τους να σκεφτούν διπλά πάνω από την κάλπη κάνοντας προβολή στη μεγάλη εικόνα και δίνοντας ραντεβού την Κυριακή. Ο πρωθυπουργός έθεσε το δίλημμα: «αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω», καλώντας τους πολίτες να επιλέξουν την πρόοδο. «Τον λαϊκισμό των παροχών. Τον πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά, δεν θα επιτρέψω ποτέ η Ελλάδα να ξανακυλήσει πίσω στις εποχές που φλέρταρε με τη χρεοκοπία» επισήμανε ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας την αντιπολίτευση κομιστή αναξιοπιστίας.

Πολιτικά συμπεράσματα

Δεδομένου ότι οι ευρωεκλογές έχουν λάβει ξεκάθαρο χαρακτήρα εθνικής κάλπης, το βράδυ της Κυριακής λίγο μετά τις 21.00 μετά τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα από το υπουργείο Εσωτερικών θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος αναλύσεων και πολιτικών συμπερασμάτων για την επόμενη μέρα. Αυτό που επιδιώκει η ΝΔ είναι να μην διαταραχθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί, για να συνεχίσει το έργο της με την πολιτική νομιμοποίηση που διαθέτει και να μην ξεπηδήσουν αντιπολιτευτικές φωνές αμφισβήτησης που θα δημιουργήσουν έναν κύκλο εσωστρέφειας, ο οποίος μόνο γόνιμος δεν μπορεί να είναι. Η κάλπη θα δώσει τις δικές της απαντήσεις, ενώ σήμερα το μεσημέρι ως είθισται ο πρωθυπουργός με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της προεκλογικής περιόδου έχει προσκαλέσει και θα συναντηθεί με διαπιστευμένους δημοσιογράφους σε γεύμα και χαλαρή συζήτηση για την απαραίτητη αποσυμπίεση πριν την ψήφο.