Τα στοιχεία που θα συμπεριληφθούν στο πόθεν έσχες του για το έτος 2023 έδωσε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, σε μια προσπάθεια να απαντήσει προς όσους τον κατηγορούν πως δεν φέρνει στο φως την περιουσιακή του κατάσταση, γιατί ενδεχομένως κάτι θέλει να κρύψει. Η αλήθεια είναι πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εμφάνισε το πλήρες πόθεν έσχες που απαρτίζεται από τουλάχιστον 11 σελίδες, με αναλυτικές καταγραφές, αλλά μια σελίδα μεγέθους Α4 με συμπεριλήψεις. Κι από αυτές, όμως, βγαίνει μια σειρά από συμπεράσματα για την περιουσία του κ. Κασσελάκη.

Όπως παρατηρούμε λοιπόν:

  • Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατέχει δύο καινούργια πανάκριβα αυτοκίνητα. Το ένα το αγόρασε πριν από λίγους μήνες, το 2023 και κοστίζει… 250.000 δολάρια ΗΠΑ. Το δεύτερο το απέκτησε το 2022 και στοιχίζει 101.458 δολάρια, χωρίς να αναφέρει μάρκες ή κυβικά. Στις μετακινήσεις του πάντως χρησιμοποιεί για λόγους ασφαλείας ένα θηριώδες εξακύλινδρο SUV Range Rover σε sport έκδοση, 3.000 κυβικών πετρελαιοκίνητο, το οποίο όμως δεν είναι δικό του. Σύμφωνα με πληροφορίες το παρέλαβε από τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα, και προέρχεται από τα κατασχεμένα οχήματα του ΟΔΔΥ.
  • Τα εισοδήματά του ανήλθαν στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 2.067.139 δολαρίων, εκ των οποίων 1.995.771 δολάρια προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες, επιδόματα, πρόσθετες αμοιβές κ.λπ. και 71.367 δολάρια από ενοίκια ακινήτων. Δεν ξεκαθαρίζει όμως εάν αυτά αφορούν όλο το 2023 ή το διάστημα από τον Σεπτέμβρη που εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έως τις 31 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.
  • Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, αν και διαθέτει τόσο υψηλά εισοδήματα, ο κ. Κασσελάκης έχει στην τράπεζα συνολικά μόλις 21.858 δολάρια σε προσωπικούς λογαριασμούς σε UBS, JPMorgan και Eurobank και σε κοινούς λογαριασμούς με τον σύζυγό του Τάιλερ Μάκμπεθ σε Ghase και Regions Bank. Προφανώς τα υπόλοιπα χρήματα που βγάζει τα επενδύει.
  • Και πράγματι έτσι πρέπει να είναι, καθώς τα επενδυτικά προϊόντα του ανέρχονται σε 3.040.483 δολάρια. Τα περισσότερα έχουν γίνει αμοιβαία κεφάλαια στην UBS (2.681.934 δολάρια) και τα υπόλοιπα έχουν επενδυθεί σε μετοχές του αμερικανικού χρηματιστηρίου.
  • Η τρυφηλή ζωή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποδεικνύεται και από τα ακίνητα που διαθέτει. Σύμφωνα με το έγγραφο που προσκόμισε, κατέχει μια βίλα 358,14 τετραγωνικών μέτρων σε οικόπεδο 54.956,31 τ.μ. στις Ηνωμένες Πολιτείες που αγοράστηκε το 2022 πάνω από 2.000.000 δολάρια, τη γνωστή διώροφη κατοικία στις Σπέτσες 287,80 τ.μ. με οικόπεδο 467 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 313.414 ευρώ που προέρχεται από γονική παροχή του 1990, καθώς επίσης και ένα διαμέρισμα 105,75 τ.μ. στην Αθήνα που αγοράστηκε το 2008 και έχει αντικειμενική αξία μόλις 100.033 ευρώ σύμφωνα με τη σχετική δήλωση. Το πολυτελές σπίτι που αγοράστηκε στο Κολωνάκι αξίας 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων δεν συμπεριλαμβάνεται στο έστω και υποτυπώδες πόθεν έσχες, καθώς αγοράστηκε φέτος.
  • Τα μεγαλύτερα ερωτήματα προκαλεί η συμμετοχή του σε κάθε είδους επιχειρήσεις και οι δανειακές υποχρεώσεις και οφειλές του κ. Κασσελάκη. Στη φόρμα που δημοσιοποίησε, δηλώνει τη μονοπρόσωπη εταιρεία ΕΠΕ «Osios LLC» (με κεφάλαιο εισφοράς 550.000 δολάρια ΗΠΑ) μέσω της οποίας δανειοδότησε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως διευκρίνισε χθες το βράδυ στην ομιλία του, η αλλοδαπή εταιρεία Osios LLC μεταβιβάστηκε αρχές του 2024, μόλις πληροφορήθηκε πως δεν του επιτρέπει ο νόμος, ως αρχηγός κόμματος, να την κατέχει. Βέβαια βάσει των κείμενων διατάξεων, η άγνοια νόμου δεν συγχωρείται και επιφέρει ποινές.

Παράλληλα εμφανίζεται ως ετερόρρυθμος εταίρος στην εταιρεία παροχής γευμάτων και παράδοσης τροφίμων και ποτών στις Σπέτσες, «Pura Vita Ε.Ε.» (με κεφάλαιο εισφοράς 15.000 δολάρια), ενώ έχει συμμετοχή στην Tiptree Marine με κεφάλαιο 211.090 δολαρίων. Ωστόσο, δεν δίνει λεπτομέρειες για τις πωλήσεις και τις μεταβιβάσεις που έχει κάνει.

Από τα στοιχεία που κατέθεσε προκύπτει πως οι δανειακές του υποχρεώσεις ανέρχονται σε 1,69 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια σε ημεδαπά και αλλοδαπά πιστωτικά και τραπεζικά ιδρύματα (1,63 εκατ. ευρώ), πιστωτικές κάρτες του ιδίου και του συζύγου του (σε American Express, Chase και Citibank) αλλά και ένα φοιτητικό δάνειο του κ. Μάκμπεθ ύψους 149.324 δολαρίων.

Δείτε αναλυτικά τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης: