«Το σύνθημά μας είναι: “Σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη”», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ως προς την εθνική διάσταση των ευρωεκλογών «πρέπει να αποκρούσουμε τη νέα έκφανση του λαϊκισμού, που “σηκώνει κεφάλι” και τάζει τα πάντα, γιατί έτσι πιο ισχυρή η ΝΔ θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις».
«Μας κατηγορούν για την αλαζονεία του 41% και το βράδυ των εκλογών είπα ότι είναι μεγάλη τιμή, αλλά όχι «λευκή επιταγή». Το 41% μας το έδωσαν οι πολίτες και όταν κάποιοι μιλούν υποτιμητικά, υποτιμούν τους πολίτες».
«Τώρα έχει έρθει η ώρα να μπούμε στα βαθιά»
«Τα όποια μηνύματα δυσαρέσκειας τα έχω ήδη λάβει», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι δεν περιμένει το βράδυ των ευρωεκλογών.
Ζήτησε από τους πολίτες να δουν «τη μεγάλη εικόνα» και απαρίθμησε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ειδικά τον τελευταίο χρόνο σε υγεία, παιδεία, ψηφιακό μετασχηματισμό.
«Η προηγούμενη διακυβέρνηση ήταν μια διακυβέρνηση διαχείρισης κρίσεων και τώρα ήρθε η ώρα να μπούμε στα βαθιά και να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες της χώρας».
«Δεν έχω κρύψει ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι το μείζον»
Για το τι θα κάνει με την ακρίβεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Δεν έχω κρύψει ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι το μείζον ζήτημα που απασχολεί τα ελληνικά νοικοκυριά. Η Ελλάδα βγαίνει από μια 10ετη κρίση με συμπιεσμένα εισοδήματα. Μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και μειώσεις φόρων είναι ο τρόπος να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια. Προφανώς οι αυξήσεις των μισθών δεν επαρκούν».
Για τον ΦΠΑ τόνισε: «Η μείωση του ΦΠΑ, έστω και για λίγο, έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Όποιος την εισηγείται πρέπει να πει ποιους φόρους θα αυξήσει. Τα υπερκέρδη των ενεργειακών επιχειρήσεων τα έχουμε ήδη φορολογήσει κατά 90%. Η μείωση του ΦΠΑ δεν είναι βέβαιο ότι θα περάσει στο τελικό προϊόν. Ο ΦΠΑ στον καφέ μειώθηκε και παραμένει. Είδατε καμία μείωση στην τιμή του καφέ; Όχι».
«Δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα»
«Τα 45 δισ. του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ είναι προ 13ου και 14ου μισθού και δεν έχουν συμπεριληφθεί στην κοστολόγηση από το Γενικό Λογικό Κράτους. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε εποχές όπου τάζουμε παροχές με χρήματα που δεν υπάρχουν», ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Καμία χώρα δεν φορολόγησε τις τράπεζες. Η Ιταλία που το έκανε το πήρε πίσω άρον άρον. Στις τράπεζες υπάρχει άλλο θέμα. Πρέπει να αναλογιστούν ότι οι προμήθειές τους είναι πολύ υψηλές και ότι πέραν του κράτους έχουν υποχρέωση να δανείσουν περισσότερο».
«Δεν μας κάνει χάρη ο κ. Κασσελάκης – Είναι υποχρεωμένος να καταθέσει πόθεν έσχες»
Απαντώντας στις κατηγορίες Κασσελάκη, ότι «εξαφανίστηκαν» σπίτια και καταθέσεις από το πόθεν έσχες του, αλλά και τις αιχμές Οικονόμου ότι «μαγειρεύτηκε» το πόθεν έσχες του, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Τι να σας πω γι’ αυτή τη συζήτηση… Επέλεξε να κάνει το δικό του “πόθεν έσχες” την τελευταία εβδομάδα. Έπρεπε να το είχε ήδη καταθέσει. Να κάνουμε μια διάκριση ανάμεσα στο πρώτο “πόθεν έσχες”. Και η σύζυγός μου και εγώ στοχοποιηθήκαμε. Το δικό μου “πόθεν έσχες” έγινε φύλλο και φτερό. Η συζήτηση αυτή επαναφέρει τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι πολιτεύονται. Δεν μας κάνει χάρη ο κ. Κασσελάκης. Όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε “πόθεν έσχες”».
Είπε ακόμα ότι πούλησε το οικογενειακό του σπίτι στη Γλυφάδα.
Κατηγόρησε τον κ. Κασσελάκη ότι είπε ανακρίβειες. «Η πλατφόρμα ήταν ανοιχτή για την πρώτη κατάθεση».
«Λυπάμαι που κάποιοι κάνουν θέμα τα Τέμπη 3 ημέρες πριν τις εκλογές»
«Λυπάμαι που κάποιοι κάνουν θέμα τα Τέμπη τρεις ημέρες πριν τις εκλογές. Κι εγώ μιλάω με συγγενείς θυμάτων και δεν το διαφημίζω», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξουν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα, είπε: «Θα το κάνω αμέσως, αλλά πρέπει να στοιχειοθετηθεί, αν υπάρχει κατηγορητήριο».
Για την άνοδο της ακροδεξιάς είπε: «Είναι φαινόμενο ευρωπαϊκό και ελληνικό, είναι φωνές των άκρων. Πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή συμμαχία την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη. Χρειάζονται συνθέσεις και δεν μπορεί το ΕΛΚ μόνο του. Σε αυτή τη συμμαχία δεν εντάσσω την Αριστερά – είναι το άλλο άκρο της ακροδεξιάς. Κανείς δεν συνομιλεί μαζί της και θεωρείται άκρο».
Για την Τζόρτζια Μελόνι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι έχει ένα συγκεκριμένο ιστορικό, αλλά έχει πορευθεί με μεγαλύτερη υπευθυνότητα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Διέψευσε κατηγορηματικά ότι θα είναι υποψήφιος για ευρωπαϊκό αξίωμα.
Για την Τουρκία και τις προκλήσεις σε φραστικό επίπεδο, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία τόνισε:
«Ζούμε σε μια σύνθετη και περίπλοκη περιοχή της Μεσογείου. Εδώ και 15 μήνες υπάρχει πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για τρία χρόνια ήμασταν “στα κόκκινα”. Τα θετικά είναι ότι δεν έχουμε παραβάσεις και παραβιάσεις. Συνεργαζόμαστε στη μετανάστευση, αλλά δεν έχω αυταπάτη ότι ο πυρήνας των τουρκικών αναθεωρητικών απόψεων αλλάζει από τη μια ημέρα στην άλλη. Η όποια πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Η ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα της Ελλάδας είναι το θεμέλιο που χτίζουμε για μια εθνική πολιτική με αυτοπεποίθηση.
»Το μήνυμά μου στον εντολοδόχο πρωθυπουργό των Σκοπίων είναι ξεκάθαρο. Πρέπει να κάνει κατηγορηματική και σαφή δήλωση ότι σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Αλλιώς θα θέσω θέμα στο ΝΑΤΟ», είπε και συνέχισε: «Αν θέλουν να μπουν στην Ευρώπη, να ξέρουν ότι ο δρόμος περνάει από την Ελλάδα και το ίδιο ισχύει για την Αλβανία. Είμαι σίγουρος ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική».
«Η πατρίδα μας πρέπει να επενδύσει και τα επόμενα χρόνια σε αντιπυραυλική προστασία»
«Υπάρχουν ευρωπαϊκές επενδύσεις, τις οποίες μπορούμε να κάνουμε, οι οποίες να θωρακίσουν συνολικά την Ευρώπη, να στηρίξουν την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς και όχι εθνικούς πόρους. Καταλαβαίνετε το όφελος για την πατρίδα μας. Η πατρίδα μας πρέπει να επενδύσει και τα επόμενα χρόνια σε αντιπυραυλική προστασία. Αν αυτό μπορεί να γίνει με ευρωπαϊκούς πόρους και όχι με εθνικούς, καταλαβαίνετε τι τεράστιο όφελος θα είναι αυτό για τον Προϋπολογισμό. Θα μας απελευθερώσει πόρους, είτε για άλλες αμυντικές δαπάνες είτε -το πιο πιθανό- για άλλες κοινωνικές δαπάνες», είπε ο πρωθυπουργός.
Εν συνεχεία πρόσθεσε: «Άρα το να έρθει η Ευρώπη να σηκώσει ένα μέρος του βάρους των αμυντικών δαπανών, οι οποίες για την Ελλάδα είναι απαραίτητες, καταλαβαίνετε ότι θα αλλάξει πάρα πολλά. Μπορούμε να το πετύχουμε; Βεβαίως και μπορούμε να το πετύχουμε».
Εξηγώντας γιατί έστειλε τώρα την επιστολή στην Κομισιόν, είπε: «Για τις πολυεθνικές είναι πραγματικό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Γιατί το αναδεικνύουμε τώρα με τόση ένταση; Γιατί τώρα θα αναλάβει η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εγώ θέλω να έχω δεσμεύσει την κα von der Leyen, στην οποία προσφέρω τη στήριξή μου, ότι την επόμενη μέρα θα ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό. Έτσι γίνονται οι διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη.
Ας το καταλάβουν καλά οι έλληνες πολίτες που μας ακούν, ότι αυτά είναι σημαντικά ζητήματα. Ποιοι θα βρεθούν στο Eυρωκοινοβούλιο, πώς θα διαπραγματευτούμε όλες αυτές τις πολιτικές; Το να ακούγεται η φωνή της Ελλάδας δυνατή στις Βρυξέλλες την επόμενη μέρα έχει πολύ μεγάλη σημασία, γι’ αυτό και οι πολίτες πρέπει να πάνε να ψηφίσουν, σε μία εκλογή που ξέρω ότι δεν έχει το ενδιαφέρον των εθνικών εκλογών».
Για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση από την επόμενη μέρα των εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Χρειάζεται επιτάχυνση. Ξέρω πολύ καλά ποια είναι τα προβλήματα. Ξέρω πολύ καλά και ποιες είναι οι όποιες αδυναμίες μπορεί να προέκυψαν τον πρώτο χρόνο. Υπάρχουν ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθώ περισσότερο και ο ίδιος, όχι πως δεν ασχολούμαι, γιατί νομίζω ότι ξέρετε καλά ότι ασχολούμαι. Μπαίνω στη λεπτομέρεια των φακέλων».
«Το έχω πάρει το μήνυμα, ότι πρέπει να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα, γιατί ξέρω, ειδικά τώρα που κάνουμε τις ευρωπαϊκές συγκρίσεις, πόσο έδαφος χάσαμε τα τελευταία χρόνια και πόσο πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα. Δεν συμβιβάζομαι ούτε με χαμηλούς ρυθμούς ούτε με οριακή πρόοδο. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει άλματα εκσυγχρονισμού. Έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας, δεν θα έχουμε εκλογές για τρία χρόνια. Oι εκλογές θα γίνουν το 2027 στο τέλος της τετραετίας. Θυμάστε, δεν με πιστεύατε και στην πρώτη τετραετία, και εξάντλησα τη θητεία. Το ίδιο έχουμε πρόθεση να κάνουμε και τώρα, αλλά έχει μεγάλη σημασία αυτή η πολιτική νομιμοποίηση, την οποία έχουμε, το βράδυ των εκλογών να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή. Και όσο πιο ισχυρή είναι τόσο μεγαλύτερες προσδοκίες σεμνότητας θα υπάρχουν από την κυβέρνηση την επόμενη μέρα».