Σφοδρά πυρά δέχεται τις τελευταίες ώρες από κυβερνητικά στελέχη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης μετά τη δημοσιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων και ειδικότερα στο τμήμα που αφορά την κατοχή ποσοστού του σε off shore εταιρεία.
Ωστόσο το «πόθεν έσχες» που είδε το φως της δημοσιότητας από τον ίδιο τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι προβληματικό και σε ένα ακόμη σημείο. Πέραν της συμμετοχής του στη διοίκηση της εξωχώριας εταιρείας Osios LLC, ο κ. Κασσελάκης δηλώνει ότι διαθέτει μετοχές αξίας 358.548 δολαρίων στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, κάτι που έχει απαγορευτεί για αρχηγούς κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο.
Όπως αναφέρεται στο νόμο, απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών με έδρα την αλλοδαπή. Μάλιστα η ποινή που προβλέπεται είναι φυλάκιση έως 2 ετών και ως 500.000 ευρώ πρόστιμο.
Χθες το βράδυ ο κ. Κασσελάκης αρκέστηκε να αναφέρει ότι μεταβίβασε στις αρχές του 2024 την εταιρεία Osios, με έδρα το Ντέλαγουερ των ΗΠΑ, όπου ισχύει ένα προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Ωστόσο δεν αναφέρθηκε καθόλου στις μετοχές που κατέχει στο αμερικανικό χρηματιστήριο.
Ο νόμος που ψηφίστηκε όμως το 2016 επί κυβέρνησης Τσίπρα είναι ξεκάθαρος. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 3213/2003 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο τέταρτο παρ. 5 του Ν. 4396/2016:
«1. Στον Πρωθυπουργό, στους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, στους Υπουργούς, στους αναπληρωτές υπουργούς και τους Υφυπουργούς, στους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων ως ανωτέρω, στους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης, στους περιφερειάρχες και στους Δημάρχους απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα.
…
- Η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ.
- Για τις ανάγκες του παρόντος άρθρου παρένθετα πρόσωπα των ατόμων, που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου, είναι:
α) οι σύζυγοι και οι εν διαστάσει σύζυγοί τους και τα πρόσωπα, με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης,
β) οι πρώτου βαθμού συγγενείς τους,
γ) το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο ενεργεί, για οποιαδήποτε αιτία, για λογαριασμό ή καθ’ υπόδειξη ή κατ’ εντολή άλλου προσώπου, που κατέχει μία εκ των ιδιοτήτων που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου.
5.α Μέσα σε αποκλειστική προθεσμία εξήντα ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου οφείλουν να μεταβιβάσουν τα περιουσιακά στοιχεία που αναφέρονται στην διάταξη.
β. Η μεταβίβαση δεν επηρεάζει και δεν αίρει το αξιόποινο για τις ήδη συντελεσθείσες παραβάσεις των διατάξεων που αφορούν σε εταιρίες που έχουν πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στο φορολογικό τομέα ή σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς κατά την έννοια του άρθρου 65 του Ν. 4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, Α΄167) και των υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατ’ επίκληση των ως άνω διατάξεων, όπως ισχύουν. - Η διάταξη του άρθρου 2 του Ποινικού Κώδικα δεν εφαρμόζεται για τις άνω παραβάσεις.
- Το άρθρο 178 του Ν. 4389/2016 (Α΄97) καταργείται από τότε, που τέθηκε σε ισχύ.
- Το άρθρο 178 του Ν. 4389/2016 (Α΄97) καταργείται από τότε, που τέθηκε σε ισχύ.»