Η προεκλογική περίοδος φτάνει στο τέλος της με την εβδομάδα που ξεκινά να είναι αυτή των μεγάλων συγκεντρώσεων και της προσπάθειας για την ύψιστη συσπείρωση της εκλογικής βάσης.

Η αγωνία των επιτελών της οδού Πειραιώς κορυφώνεται και επιστρέφοντας από την Κρήτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκινήσει το τελικό σπριντ με όπλο την θετική ατζέντα της κυβέρνησης αλλά και την σταθερότητα που παρά τις κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία 5 χρόνια, έχει καταφέρει να διατηρήσει.

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει διαρκώς ότι τα επόμενα 5 χρόνια στην Ευρώπη κρίνονται πολλά για την καθημερινότητα των πολιτών, καθώς το ευρωπαϊκό αποτύπωμα είναι παντού: στην υγεία, την παιδεία, την ασφάλεια, τις υποδομές.

Και ξεδιπλώνει την ατζέντα των επόμενων 4 μηνών για το στεγαστικό, το δημογραφικό, την μείωση των εργοδοτικών εισφορών αν κυλήσουν ομαλά τα δημοσιονομικά αλλά και τη νομοθέτηση μέχρι το τέλος του 2024 της επιστολικής ψήφου για τις εθνικές εκλογές.

Επίσης, η επιτάχυνση στους ρυθμούς των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ κάνοντας τους διορισμούς πιο γρήγορους και καλύπτοντας τα κενά στους τομείς του δημοσίου όπου υπάρχει ανάγκη.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Κοντά στον στόχο του 33%

Όπως όλα δείχνουν τουλάχιστον από όλες τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ θα πετύχει – εκτός απροόπτου – τον στόχο του 33% με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητεί καθαρή εντολή για να μπορέσει να διαπραγματευτεί ως το ισχυρότερο κεντροδεξιό κόμμα στην ΕΕ. Όπως έχει πει: «Θέλω, το βράδυ των ευρωεκλογών να είναι απολύτως σίγουρο και κατανοητό σε όλες και σε όλους ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί και διαθέτει ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει το έργο το οποίο ξεκινήσαμε εδώ και έντεκα μήνες και το υλοποιούμε στο ακέραιο. Διότι προκαλώ οποιονδήποτε από την αντιπολίτευση να μου υποδείξει μια πολιτική την οποία έχουμε υλοποιήσει η οποία να μην συμπεριλαμβανόταν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα».

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc για τον ANT1, το ποσοστό της ΝΔ στην εκτίμηση αποτελέσματος είναι 33,4% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 16,5%. Στην έρευνα της Pulse το ποσοστό της ΝΔ με το σενάριο κατανομής των αναποφάσιστων είναι στο 32% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 16,5%. Το πιο σημαντικό όμως σύμφωνα με τους δημοσκόπους είναι ότι η ΝΔ σε κάθε περίπτωση θα έχει το «3» μπροστά στο ποσοστό της, καθώς η κατώτερη τιμή της είναι 30,7 και η ανώτερη 36,1%.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός φέρεται να λέει σε συνεργάτες του ότι η ΝΔ μπορεί να κινηθεί και προς τις ανώτερες τιμές, αν η αποχή δεν κινηθεί στα δυσθεώρητα ποσοστά που υπολογίζεται άνω του 50%.

Ψηφοδέλτια σε κάλπη

Οι μεγάλες συγκεντρώσεις

Εκτός από τις περιοδείες σε γειτονιές της Αττικής και στις μεγάλες πόλεις, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει και την μετάβασή του στη Γαλλία όπου στις 6 του μήνα θα επισκεφθεί τα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν όπου κατασκευάζονται οι τρεις φρεγάτες Belharra για το ελληνικό πολεμικό ναυτικό στέλνοντας το μήνυμα της αμυντικής θωράκισης της πατρίδας, ενώ θα παραβρεθεί και στις εκδηλώσεις για την 80η επέτειο από την ιστορική D-Day, την απόβαση των συμμάχων στη Νορμανδία που θα είναι η μεγαλύτερη τελετή μνήμης που έγινε στην Ευρώπη σε μια ταραγμένη περίοδο γεωπολιτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη 4 Ιουνίου αναμένεται να επισκεφτεί τη Λάρισα. Μια επίσκεψη με νόημα καθώς δείχνοντας ότι η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στους πληγέντες θα εγκαινιάσει το σύγχρονο κέντρο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο βρίσκεται σε πτέρυγα του κτιρίου της Περιφέρειας, όπου και θα στεγαστεί το Κέντρο Προστασίας της Πυροσβεστικής, που θα μετατραπεί σε χώρο 24ωρης παρακολούθησης της Θεσσαλίας για τα καιρικά φαινόμενα.

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη όπου θα πραγματοποιήσει την κεντρική του προεκλογική ομιλία (19:00) στην προβλήτα 1 του λιμανιού της πόλης.

Η αυλαία της προεκλογικής περιόδου θα πέσει την Παρασκευή το απόγευμα στην Αθήνα όπου ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην πλατεία Συντάγματος.