Αρκετά μεγάλη αποχή αναμένει στις επικείμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Metron Analysis», Στράτος Φαναράς, αναφέροντας πως εάν και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν από τις κάλπες, το κλίμα παραμένει υποτονικό.

«Οι συσχετισμοί δεν φαίνεται να κρύβουν κάτι το οποίο να μας δημιουργεί την αίσθηση της έκπληξης. Θα έλεγα, όμως, ότι υπάρχει αυτή η παράμετρος της συμμετοχής. Το κλίμα συνεχίζει να είναι υποτονικό σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση, άρα δεν πρέπει να αποκλείσουμε μια σοβαρά μειωμένη συμμετοχή στις κάλπες», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Δημόσιας Ραδιοφωνίας.

Εν συνεχεία τόνισε: «Η ιδιαίτερα μειωμένη συμμετοχή, ένα θέμα νομιμοποίησης της ίδιας της εκλογικής διαδικασίας, όχι τυπικής νομιμοποίησης, αλλά κοινωνικής, ουσιαστικής νομιμοποίησης της διαδικασίας, το οποίο, αν θέλετε, να ψάξουμε να δούμε αν κρύβει μέσα του κάποιες παραμέτρους που να επηρεάζουν και τα πράγματα ως προς την ψήφο που θα καταγραφεί. Tότε θα καταλήξουμε ότι η πιο σοβαρή παράμετρος είναι δημογραφική και όχι ευθέως πολιτική. Η μεγαλύτερη αποχή αναμένεται στις νεότερες ηλικίες, γεγονός το οποίο εμμέσως πλην σαφώς έχει επιπτώσεις στην εκλογική συμπεριφορά. Οι νεότερες ηλικίες δεν δείχνουν τόσο συνειδητοποιημένες, για να πάνε στις κάλπες», υπογράμμισε, θέτοντας μεταξύ άλλων και την παράμετρο των πανελλαδικών εξετάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η Νέα Δημοκρατία «αποκλείεται να κινηθεί κάτω από το 30%. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από αυτό που φαίνεται πιο σίγουρο και ότι το 33% σαφώς και είναι μέσα στους στόχους και τις δυνατότητές της και από την άλλη θα συμφωνήσω ότι φαίνεται να έχει ένα προβάδισμα για τη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ. Η εικόνα είναι αυτή που εμφανίζεται μέχρι σήμερα. Για να υπάρξουν ανατροπές, θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες σοβαρές εξελίξεις. Θέλω να πω το εξής: κατά τη γνώμη μου έχει σχεδόν κλείσει η αμυντική φάση και η ψυχολογία των Ελλήνων-από τη φάση αυτή, δηλαδή της ανάγκης προστασίας λόγω της εκτεταμένης ανασφάλειας των κρίσεων-και σταδιακά μετατοπίζεται σε ένα αίτημα το οποίο έχει περισσότερο δημιουργικά στοιχεία ξανά για το μέλλον. Με άλλα λόγια, νομίζω ότι έχει έρθει ο καιρός για να αναζητήσουμε περισσότερη αισιοδοξία και περισσότερη προοπτική και αυτό θα είχε ένα ενδιαφέρον αν μπορούσαμε να το δούμε σε προτάσεις που έστω και την τελευταία στιγμή θα κατατεθούν ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης».