Για τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, για τη Συμφωνία των Πρεσπών που τόνισε ότι βρίσκεται σε «μεταίχμιο», για τις ευρωεκλογές αλλά και για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία μίλησε το πρωί της Τετάρτης 15/5 ο Παύλος Μαρινάκης.

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Το καλό κλίμα στον διάλογο με την Τουρκία έχει πολλαπλά οφέλη. Η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαιώνεται με βάση τα μετρήσιμα αποτελέσματα».

«Η μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη είναι αναγνωρισμένη με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης και δεν μπορεί αυτό να αμφισβητηθεί», είπε, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαφωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν για τη Χαμάς υπογράμμισε πως «ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη της Δύσης και την άκουσε όλος ο κόσμος. Ήταν αναμενόμενη η άποψη που ακούσαμε από την άλλη πλευρά».

«Πρέπει να δούμε τα σημαντικά που απορρέουν από αυτόν τον διάλογο που είναι ο μηδενισμός των παραβιάσεων, ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο και στον Έβρο και το γεγονός ότι στα νησιά μας δεν υποδεχόμαστε παράνομους μετανάστες, αλλά τουρίστες από την Τουρκία», σημείωσε.

Όπως υπογράμμισε, απαντώντας και στις αναφορές της Τουρκίας, «έχουμε μία και μόνη διαφορά που θέλουμε να επιλυθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου. Για τα θαλάσσια πάρκα, θέση μας είναι ότι δεν έχει να κάνει με ζητήματα όπως τα θέτει η Τουρκία. Είναι μια ενέργεια που έχει περιβαλλοντική βάση και θα προχωρήσει, έχει τεθεί ξεκάθαρα από την ελληνική πλευρά και δεν είναι θέμα που τίθεται σε διαπραγμάτευση».

Τι είπε για τις διαφωνίες Μητσοτάκη – Ερντογάν

«Για να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο, θα πρέπει τα δύο μέρη να συμφωνήσουν στην ατζέντα μέχρι και στο τελευταίο σημείο στίξης του κειμένου. Για εμάς είναι μόνο μία η διαφορά και αφορά τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, οπότε δεν υπάρχει “πακέτο ζητημάτων” προς επίλυση, όπως λέει η άλλη πλευρά», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.

Επιστρέφοντας τα βέλη που εξαπέλυσε η αντιπολίτευση, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι εντός των συνόρων ασκούντες κριτική προσπαθούν να πιαστούν από διατυπώσεις για να πουν ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά».

Για το ζήτημα της Μονής της Χώρας, απάντησε ότι «εμένα με κάλυψε γενικώς η παρουσία του πρωθυπουργού. Εμείς θα είμαστε ικανοποιημένοι όταν γίνουν όλα όσα απαιτούνται για την πλήρη προστασία αυτού του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό ισχύει για τη Μονή της Χώρας και όποιο άλλο μνημείο. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Εμείς ποτέ δεν είπαμε σε άλλη περίπτωση ότι έλληνας πρωθυπουργός δεν υπεραπίστηκε τα εθνικά ζητήματα. Αυτό ζητάει και ο νυν πρωθυπουργός».

«Είμαστε αντίθετοι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί τη θεωρούμε κακή συμφωνία»

Ερωτηθείς για την πρόκληση από τη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι «το όλο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών δείχνει ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Εμείς δεν λέμε άλλα προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά. Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης τότε, ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι είμαστε αντίθετοι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί τη θεωρούμε κακή συμφωνία, την καταψηφίσαμε, ασκήσαμε ως κόμμα και πρόταση δυσπιστίας, αλλά τόνισε ότι αν ψηφιστεί η συμφωνία και εκείνος εκλεγεί πρωθυπουργός, η συμφωνία θα τηρηθεί. Αυτή ήταν μια αντιδημοφιλής θέση για πολλούς τότε που ήταν κοντά στη ΝΔ».

«Υπάρχουν δύο μέρη σε αυτήν τη συμφωνία. Η Ελλάδα δεν είχε να κάνει πάρα πολλά. Είχε να ψηφίσει στη Βουλή αυτά τα μνημόνια. Η άλλη πλευρά είχε να κάνει πάρα πολλά. Δικαιώνεται η συνειδητή επιλογή μας να μην ψηφιστούν τα μνημόνια από την Ελλάδα. Σκεφτείτε η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας να μην δέχεται ούτε το πρώτο σημείο της συμφωνίας, που είναι το όνομα, και εμείς να είχαμε φτάσει στο τέλος της διαδρομής», επεσήμανε.

Επέκρινε την αντιπολίτευση στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «τη στιγμή που η πρόεδρος λέει τη χώρα της “Μακεδονία”, η αντιπολίτευση βγαίνει και λέει “ψηφίστε και τα μνημόνια”.

«Να δούμε τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, να δούμε τη στάση τους και τις αντιδράσεις τους… Είχαμε πει από την αρχή ότι είναι μια κακή συμφωνία, αλλά θα την τηρήσουμε αν ψηφιστεί. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο και έχουμε μια νέα κυβέρνηση που περιμένουμε να διατυπώσει τις θέσεις της. Εμείς δεν θα είμαστε επισπεύδοντες. Η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της άλλης πλευράς εξαρτάται πλήρως από τη συμμόρφωσή της στη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.

«Εδώ είμαστε για να τα δούμε όλα. Η ελληνική πλευρά θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τα συμφέροντα της χώρας. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την υποχρέωσή μας να σεβαστούμε τη συνέχεια του κράτους, αλλά πρέπει να το κάνει αυτό και η άλλη πλευρά. Είναι η ώρα των πράξεων ή των παραλείψεων της άλλης πλευράς και θα αντιδράσουμε αναλόγως. Θα ήταν σε καλύτερη θέση η χώρα, αν είχε διαγράψει όλη τη διαδρομή και είχε υπογράψει και τα μνημόνια; Η εξωτερική πολιτική που ασκείται με σχεδιασμό, με αρχή, μέση και τέλος, δίνει όπλα στη χώρα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το διακύβευμα των ευρωκλογών

Δεχόμενος πληθώρα ερωτημάτων για τις ευρωεκλογές και τον πήχη που βάζει η Νέα Δημοκρατία, ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι στις κάλπες στις 9 Ιουνίου «αποφασίζεται η στόχευση της χώρας εκτός συνόρων. Υπάρχουν δύο σχολές: η σχολή Μητσοτάκη που φέρνει και θέλει να φέρνει χρήματα στη χώρα και η άλλη πλευρά που θέλει να κοπούν τα χρήματα για τη χώρα. Ο δεύτερος λόγος αφορά το εσωτερικό της χώρας και είναι ένα σταυροδρόμι σταθερότητας. Μέσα στον έναν χρόνο της δεύτερης τετραετίας έχουν γίνει τομές στη χώρα, κάτι που δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος: ιδιωτικά πανεπιστήμια, επιστολική ψήφος, απογευματινά χειρουργεία, μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στη δικαιοσύνη κ.λπ. Ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα αυτής της κυβέρνησης είναι ότι, έχοντας δημιουργήσει 400.000 νέες θέσεις εργασίας, πλέον δεν συζητάμε πού θα βρει κάποιος δουλειά, αλλά πού θα βρουν οι επιχειρήσεις εργαζόμενους».

«Όλα αυτά έγιναν με το 41% των εκλογών, που πολλοί λένε ότι είναι αλαζονικό, αλλά αυτή είναι η απόφαση των πολιτών που είχαν να διαλέξουν στις εκλογές ανάμεσα στα προγράμματα των κομμάτων. Έχουμε μια αντιπολίτευση που λέει “να πέσει η κυβέρνηση”. Έχουμε άλλα τρία χρόνια στην κυβέρνηση. Δεν πρέπει λοιπόν στην επόμενη μεγάλη τομή, να έχουμε μια αντιπολίτευση που να έχει ένα αποτέλεσμα ευρωεκλογών που να κουνάει το δάχτυλο και να λέει δεν έχετε νομιμοποίηση. Η κυβέρνηση έχει επιλεγεί με ένα ποσοστό για να κάνει ρήξεις. Όλοι βγαίνουν και μοιράζουν λεφτά σε συνεντεύξεις τους. Όμως χρειάζεται να μεγαλώσει η πίτα και το ΑΕΠ, όπως το κάνουμε τόσα χρόνια και, για να συνεχίσουμε, η Ελλάδα πρέπει και μετά την 9η Ιουνίου για τους επενδυτές να διατηρήσει αυτό το κλίμα σταθερότητας και μη αμφισβήτησης της σταθερότητας», επεσήμανε.

Σε ό,τι αφορά τον πήχη της ΝΔ, ο Παύλος Μαρινάκης είπε «συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές. Το ποσοστό μας στις τελευταίες εκλογές ήταν 33%. Αν θεωρείται ότι το 33% από το 41% των εθνικών εκλογών έχει μια απόσταση, θυμίζω ότι το 2019, ένας μήνας ήταν η απόσταση εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει μια χαλαρότητα στην ψήφο των πολιτών, επειδή δεν εκλέγουν κυβέρνηση» και κατέληξε λέγοντας ότι «εθνικές εκλογές θα έχουμε το 2027. Χρειάζεται, όμως, στην Ελλάδα να μην αμφισβητηθεί το κλίμα σταθερότητας».