«Eπισφραγίστηκε για άλλη μια φορά η αλλαγή τακτικής της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος», ανέφερε σήμερα ο διεθνολόγος και ερευνητής του τμήματος τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών στο ΕΚΠΑ, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, αποτιμώντας την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ τόνισε ότι: «Οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις ξεκίνησαν το 1974 και για πρώτη φορά έχουμε ένα κενό που ξεπερνάει τον ένα χρόνο. Έτσι, εξοικονομήσαμε από τον κρατικό προϋπολογισμό το τελευταίο 12μηνο 20 εκατομμύρια ευρώ σε καύσιμα που θα ξοδεύονταν για αναχαιτίσεις τουρκικών αεροσκαφών ενώ δέκα νησιά του Αιγαίου αυτή τη στιγμή έχουν πάρει μια τεράστια οικονομική ανάσα από τους Τούρκους επισκέπτες».
Παράλληλα, χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» για εμάς αυτό που συνέβη χθες, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι και πριν από δύο χρόνια η Τουρκία προσπαθούσε με απειλές να επιβάλει στην Ελλάδα μία ατζέντα αλά τούρκα και προσπάθησε να εκφοβίσει την Ελλάδα ή να την αποσταθεροποιήσει, με τα γεγονότα στον Έβρο και το Όρους Ρέις, χρήση των μεταναστευτικών προσφυγικών ροών και επιθετική ρητορική».
Επιπλέον, ο Α. Δεσποτόπουλος είπε ότι: «η δική μας σθεναρή αντίσταση με ενίσχυση της αποτροπής και κυρίως με ανάπτυξη διεθνών σχέσεων, ειδικά με τον αμερικανικό αλλά και τον ευρωπαϊκό παράγοντα, έφερε την Τουρκία σε μία θέση που έπρεπε να σταματήσει τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις προκειμένου να μπορέσει να ξαναχτίσει γέφυρες με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Καταφέραμε δηλαδή να αναδείξουμε την επιθετική αυτή ρητορική της Τουρκίας και καταφέραμε να την κάνουμε συνισταμένη των ευρωπαϊκών αλλά τον αμερικανικό- τουρκικών σχέσεων».
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι: «η Τουρκία αναγκάστηκε από τις εξελίξεις αλλά κυρίως από τη δική μας πολιτική» και τα άμεσα οφέλη, της προσέγγισης αυτής σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Δεσποτόπουλο, είναι πολλά:
«Το ότι δεν έχουμε υπερπτήσεις, παραβιάσεις και γενικώς κινητικότητα στο Αιγαίο και στη θάλασσα τους τελευταίους 12 μήνες σημαίνει πρώτα απ’ όλα ότι δεν έχουμε απώλεια ανθρώπινων ζωών. Μην ξεχνάμε ότι έχει χαθεί ένας Ηλιάκης στο Αιγαίο από αναχαίτιση. Αναφέρω το Βλαχάκο και μία σειρά από Έλληνες που έχασαν το αίμα τους.
Εξοικονομήσουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό το τελευταίο 12μηνο 20 εκατομμύρια σε καύσιμα. Δέκα νησιά του Αιγαίου αυτή τη στιγμή έχουν πάρει μια τεράστια οικονομική ανάσα από τους Τούρκους επισκέπτες που έκαναν χρήση του προγράμματος «φαστ βίζα» που αποφασίστηκε στην προηγούμενη συνάντηση των δύο ηγετών».
Υπάρχουν θέματα στα οποία μπορεί να ωφεληθεί η Ελλάδα και η Τουρκία και που δεν αγγίζουν τον πυρήνα των δυσεπίλυτων προβλημάτων. Δεν χρειάζεται να είμαστε μονίμως με το δάχτυλο στη σκανδάλη.
Υπάρχουν θέματα που μπορούμε να συνεργαζόμαστε και τα οποία είναι επωφελή και των δύο χωρών.
Ο Α. Δεσποτόπουλος συμπλήρωσε ότι: «κάθε μήνας, κάθε δίμηνο, κάθε τρίμηνο που περνάει, όταν έχουμε μία ηρεμία επί του πεδίου, σιγά σιγά υπάρχουν οι προϋποθέσεις να μεταφραστεί και σε ηρεμία σε επίπεδο δηλώσεων, σε επίπεδο συνεννόησης των δύο χωρών.
Είμαστε ακόμα στα εμβρυικά βήματα στην προσέγγιση και ελπίδα μας είναι το τρένο να μείνει στις ράγες. Δεν είμαστε κοντά σε επίλυση προβλημάτων».
Η πολιτική της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει όπως κι εμείς όμως δεν έχουμε εγκαταλείψει κάποια από τα δόγματα μας. Δεν έχουμε κάνει κάποια υποχώρηση, δεν έχουμε πατήσει κόκκινες γραμμές μας, δεν έχει χρειαστεί νερό στο κρασί μας. Στο κάτω-κάτω, εμείς με το διεθνές δίκαιο ήμασταν, με τη νομιμότητα κι εκεί παραμένουμε.
Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει μονίμως να είμαστε υπό την απειλή της ανάφλεξης. Ταυτόχρονα έχουμε αυξήσει πολύ και την αποτρεπτική μας ισχύ. Eίμαστε πάντα προετοιμασμένοι για το χειρότερο και για το καλύτερο, είπε κλείνοντας ο διεθνολόγος.