Κλίμα από το Προεδρικό Μέγαρο

Καλημέρα. Ξεκινάω, άμεσα, με τα της συνάντησης του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, χθες στην Άγκυρα. Θα σας δώσω κλίμα από το Προεδρικό Μέγαρο όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης έτυχε θερμής υποδοχής από τον Ερντογάν, αν και στην πορεία διαφώνησαν.

Η υποδοχή Μητσοτάκη

Τον έλληνα πρωθυπουργό υποδέχτηκε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ενώ λίγο μετά ξεκίνησε η συνάντηση των δύο ηγετών, με παρόντες να είναι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, δηλαδή ο Φιντάν και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, αλλά και οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Η συναντίληψη

Συνομιλώντας αργά το βράδυ με ανώτερη κυβερνητική πηγή προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσω τι συνέβη στην Άγκυρα, μου επεσήμανε τις κοινές δηλώσεις που έκαναν οι δύο ηγέτες μετά το πέρας της συνάντησης, όπου και οι δύο αναφέρθηκαν στην ανάγκη κοινής συναντίληψης και βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Βέβαια μου επισημάνθηκε ότι υπάρχουν και αγκάθια που φάνηκαν και στις δημόσιες δηλώσεις, όπως το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί και ο χαρακτήρας της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Να πέσουν οι τόνοι

Και οι δύο ηγέτες μού επισημάνθηκε ότι επιχείρησαν στην κατ’ ιδίαν συνομιλία τους να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει περαιτέρω εμβάθυνση της σχέσης Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό που έμαθα είναι ότι επαναβεβαιώθηκε η αμοιβαία βούληση για αποχή από ένταση και προκλήσεις σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι δύο ηγέτες προέβησαν και σε επισκόπηση της προόδου που έχει καταγραφεί στον πολιτικό διάλογο, τη «θετική» ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Οι διευρυμένες επαφές

Εκτός από τη συνάντηση των δύο ηγετών υπήρξαν και διευρυμένες επαφές με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των υφυπουργών Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Κώστα Φραγκογιάννη, αρμοδίων για τον πολιτικό διάλογο και τη «θετική» ατζέντα, και του Μπουράκ Ακσαπάρ, του Διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, και του τούρκου ομολόγου του, Ιμπραήμ Καλίν, του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Αθανάσιου Ντόκου, της Συμβούλου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού, Αριστοτελίας Πελώνη, και της Διευθύντριας Επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρας Κάπη.

Οι δύο νέες συμφωνίες

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες υπογράφηκαν και δύο νέες συμφωνίες: η πρώτη αφορά τη συμφωνία συνεργασίας στη διαχείριση καταστροφών και εκτάκτων αναγκών, που θέτει σε πιο δομημένη βάση τη συνδρομή μεταξύ των δύο χωρών σε επείγουσες καταστάσεις. Η δεύτερη αφορά τη συνεργασία στον τομέα της υγείας και των ιατρικών επιστημών.

Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η ανακοίνωση για την ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, που υπενθυμίζεται ότι είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο. Αυτό το συμβούλιο το ήθελαν επιχειρηματίες, όπως έμαθα, και από τις δύο χώρες και προς αυτή την κατεύθυνση είχαν γίνει και κινήσεις προς τις ηγεσίες των δύο χωρών.

Η κινητικότητα Τσίπρα

Σας ανέφερα το περασμένο Σάββατο αναλυτικές πληροφορίες για τον Αλέξη Τσίπρα που φαίνεται ότι κινείται έντονα και επανήλθε χθες με νέα κίνηση, αυτή τη φορά με φόντο το Μακεδονικό. Ο Τσίπρας, κάνοντας κινήσεις πολύ πιο προωθητικές από τους προκατόχους του και δείχνοντας ότι είναι παρών, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, και συζήτησαν για τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Και όπως έμαθα, δεν αποκλείεται ο πρώην πρωθυπουργός να συναντηθεί με τον Ζάεφ, καθώς και οι δύο συμφωνούν ότι πρέπει να τηρηθεί πιστά η Συμφωνία των Πρεσπών και να εδραιωθεί η συνεργασία των δύο χωρών, τόσο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας όσο και για την ειρήνη και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων, σε μία περίοδο μεγάλων εντάσεων στην περιοχή.

Ο αφοριστικός Πολάκης ενοχλεί

Και αφού σας ανέφερα τον Αλέξη Τσίπρα, να σημειώσω πως μου μεταφέρθηκε η έντονη ενόχληση του πρώην πρωθυπουργού για τον Παύλο Πολάκη, που χθες έκανε και νέα επίθεση κατά του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, δίνοντας συνέχεια στο θέμα των εμβολίων. Ο Πολάκης σχολιάζοντας στο Facebook άρθρο του Ξανθού στην «Εφημερίδα των Συντακτών» είπε σε γενικές γραμμές για τον πολιτικό του προϊστάμενο τότε στο υπουργείο Υγείας ότι οι πολίτες δεν θεώρησαν την πολιτική και τον λόγο του απαραίτητους στο νέο Κοινοβούλιο, παρά και τη βοήθεια, όπως διευκρίνισε, που έδωσε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ερχόμενος στο Ρέθυμνο να τον στηρίξει. Ε, αυτά άκουσε ο Τσίπρας και εξέφρασε, όπως έμαθα, την ενόχλησή του.

Ο σύμβουλος στρατηγικής

Εάν έχετε απορίες για τη συνεργασία του Άρη Σπηλιωτόπουλου με τον ΣΥΡΙΖΑ, να σας αναφέρω πως δεν είναι σύμβουλος επικοινωνίας του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά στρατηγικός αναλυτής. Τι κάνει; Η συνεργασία έχει να κάνει με ένα εργαλείο που αποτυπώνει με μέθοδο ψυχομετρική όλες τις μετακινήσεις είτε ψηφοφόρων είτε καταναλωτικών συμπεριφορών.

Ο αντ’ αυτού Πρωτόπαππας

Χθες για τους επιμελείς αναγνώστες της στήλης ανέφερα τον Χρήστο Πρωτόπαπα που συνομιλεί με διάφορα πρόσωπα και από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ για αυτό το μέτωπο το διευρυμένο της Κεντροαριστεράς την επομένη των ευρωεκλογών. Γιατί το αναφέρω; Επειδή μου τηλεφώνησαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και μου είπαν ότι ο πρώην υπουργός είναι το πρόσωπο κλειδί στο επιτελείο του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, και πολλές φορές, λένε οι κακές πασοκικές γλώσσες, λειτουργεί ως αντ’ αυτού!

Το ΠΑΣΟΚ κάτω από τη βάση

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές θα μπορούσε ο κόσμος που συγκεντρώθηκε να γεμίσει την αίθουσα που είχαν κλείσει οι συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου για το συνέδριο του Κύκλου Ιδεών για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης. Το συνέδριο ξεκίνησε προχθές το απόγευμα στη «Μεγάλη Βρετανία» με την παρουσίαση της έρευνας της Metron Analysis σχετικά με το πώς βλέπουν οι πολίτες τις δεκαετίες που πέρασαν και τις προσδοκίες τους για τα χρόνια που έρχονται. Ο άνθρωπός μου, όμως, στο συνέδριο έκανε μια άλλη δημοσκόπηση: τι θα ψήφιζαν αν πήγαιναν ή τι θα ψηφίσουν εφόσον πάνε οι συμμετέχοντες στις ευρωεκλογές. Εντάξει, δεν μίλησε με όλους, ήταν και πολλοί όπως σας είπα, αλλά κάθισε δυο τρεις ώρες και έκανε αρκετές κουβέντες. Το αποτέλεσμα; Δύσκολα το ΠΑΣΟΚ θα έπιανε τη βάση του… 10%!

Το βιβλίο της Ντόρας

Τα φώτα όλα, βέβαια, έπεσαν πάνω στην Ντόρα Μπακογιάννη, που επιβεβαίωσε την εξαιρετική σχέση που έχει με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Η πρώην υπουργός κάθισε στην πρώτη σειρά των καθισμάτων, δίπλα στον Ευάγγελο Βενιζέλο, και συμμετείχε στην κουβέντα καταθέτοντας μια δική της μαρτυρία από τα πρώτα βήματα της Μεταπολίτευσης, που είχε να κάνει με την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η Ντόρα έδωσε και την πρώτη είδηση του συνεδρίου, καθώς αποκάλυψε πως όλες τις εμπειρίες της, όσα έχει ζήσει, θα τα βάλει σύντομα σε ένα βιβλίο! Το αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον.

Συνέδριο και επίθεση στους αμφισβητίες

Προβληματισμός υπάρχει, πάντως, στο ΠΑΣΟΚ με τις δημοσκοπήσεις που το δείχνουν τρίτο περίπου έναν μήνα πριν από τις ευρωεκλογές. Δεν γνωρίζω αν θα αλλάξει το κλίμα αλλά απ’ ό,τι μαθαίνω υπάρχει κινητικότητα από διάφορα στελέχη για το τι πρόκειται να γίνει την επόμενη ημέρα. Πάντως από την πλευρά του προέδρου δεν βλέπω να ανησυχούν και πιστεύουν στη δεύτερη θέση, λέγοντας ότι είναι το μόνο κόμμα που μιλάει με θέσεις πολιτικές που αφορούν την κοινωνία και όχι με πολιτική του lifestyle – Στέφανε Κασσελάκη, για σένα λένε. Να ξέρετε πάντως ότι ο Ν. Ανδρουλάκης γνωρίζει τι γίνεται και κοιτάει ήδη την επόμενη ημέρα του κόμματος. Επειδή με ρωτάνε τι θα κάνει σε ένα όχι και τόσο επιτυχημένο αποτέλεσμα, μαθαίνω ότι θα πάει σε συνέδριο τον Σεπτέμβριο και όποιος θα τον αμφισβητήσει θα κάνει λόγο για διάσπαση του κόμματος.

Με κορονοϊό ο Μώραλης

Απέχει από τα δημαρχιακά καθήκοντά του τις τελευταίες ημέρες ο δήμαρχος του Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, καθώς, όπως μου είπε συνεργάτης του, κόλλησε για τρίτη φορά κορονοϊό. Και όταν λέμε απέχει, το μόνο που άλλαξε είναι η φυσική παρουσία, γιατί κατά τα αλλά και τα τηλέφωνα δεν σταματούν να χτυπούν και οι τηλεδιασκέψεις συνεχίζονται κανονικά. «Είναι συνέχεια με κόσμο, ήταν αναπόφευκτο», μου επεσήμανε ο φίλος μου, εξηγώντας μου ότι πρόκειται για έναν δημοτικό άρχοντα πραγματικά αεικίνητο. Περιστατικά, δήμαρχε.

Μια πριγκίπισσα στην Κέρκυρα

Στο επίκεντρο της διεθνούς δημοσιότητας θα βρεθεί στα τέλη της επόμενης εβδομάδας η πανέμορφη Κέρκυρα. Το γραφικό νησί των Φαιάκων αναμένεται να επισκεφθεί μαζί με πολυπληθή συνοδεία συνεργατών της και εκπροσώπων του Τύπου στις 25 του μηνός, η πριγκίπισσα Κάκο της Ιαπωνίας, κόρη του Ακισίνο, διαδόχου του ιαπωνικού θρόνου και αδελφού του αυτοκράτορα Ναρουχίτο. Η επίσκεψη γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 125 χρόνων από την υπογραφή του «Συμφώνου Φιλίας, Εμπορίου και Ναυτιλίας» που αποτέλεσε την έναρξη των επίσημων σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας. Η όμορφη πριγκίπισσα μαθαίνω ότι πάει μεταξύ άλλων στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης του νησιού, στο Ορφανοτροφείο και στο παλαιό δημαρχείο San Giacomo που θα την υποδεχτεί ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής, και ο δήμαρχος Κέρκυρας, Στέφανος Πουλιμένος. Εννοείται πως θα κάνει βόλτα και στο ιστορικό κέντρο. Μάλιστα, προκειμένου να διαπιστώσει ότι όλα είναι εντάξει, βρέθηκε στο νησί προ ημερών ο νέος πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, Ιτό Κοΐτσι.

Τι έγινε με το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον Κρητικό

Ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων έφερε το πρόστιμο των 30.000 ευρώ που επιβλήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Κρητικός. Η Επιτροπή επέβαλε το πρόστιμο, καθώς η Κρητικός καθυστέρησε για 33 μέρες να γνωστοποιήσει ότι εξαγόρασε τον όμιλο Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες. Από την πλευρά της η αλυσίδα ήρθε να απαντήσει στο συγκεκριμένο πρόστιμο, λέγοντας ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός πως η διαδικασία για την εξαγορά έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2023 εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, δικαιολογούμενη ότι ήταν ιδιαίτερα δυσχερές έως αδύνατο να ολοκληρωθεί ο απαιτούμενος οικονομικός και νομικός έλεγχος τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αφετέρου η Κρητικός υποστηρίζει ότι στο από 27/07/2022 προσύμφωνο περιλαμβάνονταν όροι και διαδικασίες (νομικός και οικονομικός έλεγχος) που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ενδεχομένως σε ανατροπή της συμφωνίας και υπαναχώρηση, γεγονός που συνιστούσε ρήτρα δυνητικής μη πραγματοποίησης της συγκέντρωσης. Και κατά τον ίδιο, αυτός ήταν ένας ακόμα λόγος που καθυστέρησε τις διαδικασίες.

Από την ΑΓΝΟ και τον Νίκο Γκάλη, στην ΑΓΝΟ χωρίς τον Νίκο Γκάλη

Προσπάθεια να ξανακάνει διαφημιστική καμπάνια με τον Νίκο Γκάλη έκανε ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς), που έχει εξαγοράσει το εμπορικό σήμα της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ. Σας θυμίζω εδώ ότι ο Γκάλης ήταν το πρόσωπο στην καμπάνια της ΑΓΝΟ πολλά χρόνια πριν, με τον διάσημο μπασκετμπολίστα να λέει στο διαφημιστικό: «Πάντα πίνω ΑΓΝΟ». Αυτή τη φορά, όμως, οι δύο πλευρές δεν βρήκαν κοινό τόπο, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η συνεργασία. Όπως μαθαίνω πάντως, το στοίχημα της ΑΓΝΟ για τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο και χρειάζεται πολύς δρόμος για να καταφέρει –αν και εφόσον– να επιστρέψει σε μία καλή θέση στην αγορά τα επόμενα χρόνια.

Η Pink Woman και το deal με τους Ιταλούς

Η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Pink Woman, που έχει αυτή τη στιγμή περί τα 115 καταστήματα στην Ελλάδα, συμφώνησε με τον ιταλικό όμιλο Teddy για την ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων Terranova και Calliope στην Ελλάδα. Ήδη κάποια καταστήματα Terranova είχαν ανοίξει παλαιότερα στη χώρα μας με μεμονωμένες συμφωνίες franchise. Αυτή τη φορά όμως η Ιταλοί ντίλαραν με ένα πολύ μεγαλύτερο «μαγαζί» τον όμιλο Intrafashion, που έχει τα καταστήματα Pink Woman και ανήκει στον επιχειρηματία Δημήτρη Ματεμτζή. Για την ιστορία, όταν ο Ματεμτζής εξαγόρασε την Pink Woman το 2022, η εταιρεία αντιμετώπιζε αρκετά οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο κατάφερε να γυρίσει το νόμισμα και να δημιουργήσει έναν υγιή και αναπτυσσόμενο όμιλο. Με την καινούργια συμφωνία φέρνει στην εγχώρια αγορά δύο διεθνή εμπορικά σήματα, με σκοπό να αναπτύξει σημαντικό αριθμό καταστημάτων και από τα δύο, που θα υπερβαίνουν τα 15 εντός των επόμενων δυόμισι χρόνων.

300 εκατομμύρια μέσω Ταμείου Ανάκαμψης για τη φαρμακοβιομηχανία

Νέα δεδομένα φέρνει για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) μέσω της οποίας ο προϋπολογισμός για τη Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη ενισχύεται κατά 300 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την υποχρέωση που έχει το Δημόσιο προς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας RRF για μείωση των επιβαρύνσεων των φαρμακευτικών εταιρειών λόγω υπέρβασης της δημόσιας δαπάνης για θεραπευτικά σκευάσματα, η οποία είναι ευρύτερα γνωστή ως clawback. Πρόκειται για χρήματα που θα καταβληθούν νωρίτερα από το προβλεπόμενο, ενώ δεν αποκλείεται μέσω της δέσμευσης που υφίσταται προς το Ταμείο Ανάκαμψης να μπουν στον προϋπολογισμό ακόμα και στη διάρκεια του 2025 με το μοντέλο του συμψηφισμού.

Η Ελλάκτωρ, η Reds και η έξοδος από το Χρηματιστήριο

Καθ’ οδόν βρίσκεται η θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ, Reds, για έξοδο από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εταιρεία που πούλησε το Smart Park στον Φουρλή, ακούγεται ότι σχεδιάζει να αποεπενδύσει και από τη Μαρίνα Αλίμου, ενώ έχει συμμετοχή στο project των Γουρνών Ηρακλείου, το σύνθετο επενδυτικό εγχείρημα που φέρει την ονομασία Μικρό Ελληνικό. Ταυτόχρονα, όμως, έχει προς ανάπτυξη το Cambas Project. Σε ό,τι αφορά την έξοδο της Reds από το Χρηματιστήριο θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι πιθανώς θα προχωρήσει σε πλήρη ανασχεδιασμό της στρατηγικής και σε περαιτέρω αποεπενδύσεις, δεδομένου ότι τον τελευταίο καιρό ο όμιλος Ελλάκτωρ έχει προχωρήσει σε αρκετές κινήσεις αποεπένδυσης με την πώληση των ΑΠΕ στη Motor Οil, του Άκτωρα στην Ιντρακάτ.